https://imgix.femina.dk/media/c6184c07242b4d1aabd4c6c3235800ff.jpg
Sundhed

Få styr på dit barns vitamin og mineralbehov

26. maj 2010
af Signe Eriksen Tonsberg
Foto: Colourbox
Ved du, hvilke ekstra vitaminer og mineraler, dit barn har brug for? Og har du styr på hvornår det skal have det?

I amme- og flasketiden får barnet langt de fleste vitaminer gennem modermælken eller modermælkserstatningen - med få vigtige undtagelser: D-vitamin og jern. Det er derfor, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn i deres første leveår skal have D-vitamindråber og jerndråber.

Men udover dråberne med jern og D-vitamin er der ingen grund til at fylde vitamintilskud i ungerne, understreger professor i børneernæring ved Københavns Universitet Kim Fleischer Michaelsen.

- Hvis man giver sit barn en varieret kost, så får det nok af det hele. Der er ingen grund til at regne på hvert enkelt mikronæringsstof, siger han.

Fra 14 dage: D-vitaminer
D-vitamin får vi blandt andet via solens stråler, men fordi vi bor så højt mod nord, får vi simpelthen ikke nok. Heller ikke barnets mad kan dække behovet for D-vitamin. Derfor er den daglige dosis D-dråber livsvigtige for dit barn.

- Mangel på D-vitamin er en alvorlig sag. Hvis barnet ikke får nok, kan det risikere at få bløde knogler, svage muskler, dårlige tænder eller nedsat vækst. I Danmark er D-vitaminmangel heldigvis sjældent, fordi langt de fleste børn får D-dråber. Men vi ser indimellem mangelsymptomerne hos indvandrerbørn, der ikke har fået D-vitamintilskud, forklarer ernæringskonsulent i mad til børn Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Solcreme forsinker processen, men det forhindrer ikke, at solens stråler får huden til at danne D-vitamin. Læs mere her

Fra seks måneder: Jerndråber
Den anden lille flaske - den med jerndråberne - skal findes frem, når barnet er et halvt år. På det tidspunkt er de jerndepoter, som barnet er født med i kroppen, ved at være brugt op.

- Jern er vigtig. Det hjælper blandt andet med at transportere ilten rundt i kroppen. Mangel på jern har negativ indflydelse på barnets vækst og udvikling. Samtidig er det svært for små børn at få nok jern gennem maden, siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Jern kommer primært fra kød - og jo rødere kødet er, desto mere jern indeholder det. Indmad og oksekød indeholder derfor forholdsvis meget jern, mens kyllingekød har et lavere jernindhold. Behovet for jern er en af grundene til, at man anbefaler, at små børn kommer i gang med at spise fisk og kød fra seksmånedersalderen.

Og det med fisk og kød er rigtig vigtigt, understreger Kim Fleischer Michaelsen. Fisk indeholder som nogle af de eneste levnedsmidler de livsvigtige N-3-fedtsyrer.

- Meget tyder på, at fedtsyrerne har stor betydning for udviklingen af immunsystemet, som sker i løbet af det første leveår. For eksempel viser en svensk undersøgelse, at børn, der bliver introduceret sent for fisk, har større risiko for at udvikle børneeksem, fortæller han.

Fra ni måneder: Den daglige kost dækker dit barns behov
Når barnet er ni måneder, skal der ikke alverden til, for at det får de vitaminer og mineraler, det har brug for gennem sin helt almindelige daglige kost. Det handler bare om at overholde et par enkle kostråd. Sørg for, at alle måltider - også mellemmåltider - indeholder enten kornprodukt og/eller kartofler plus noget frugt eller grønt, mens hovedmåltiderne morgen, middag og aften helst skal indeholde kød, fisk, æg og mejeriprodukter i mindre mængder, så er dit barn godt kørende.

- Hvis man følger to simple råd, så får barnet, hvad det har brug for, forklarer Kirsten Mikkelsen Ravnbøl. Så hvis man giver sit barn sund mad og følger kostrådene, kan man godt droppe bekymringerne om vitaminer og kalorier.

- Lad være med at måle dit barns trivsel gennem maden. Kig på, om barnet har energi, griner og har tunge bleer, opfordrer Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Fra dit barn er et år: Vitaminpiller, men kun hvis…
Vitaminpiller er kun en nødløsning slår de to eksperter fast. Kun hvis barnet spiser meget lidt, spiser ensidigt eller for eksempel er vegetar, bør det have en multivitaminmineralpille om dagen. Men først fra etårsalderen, understreger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Det er desuden meget vigtigt ikke at overskride den anbefalede dagsdosis, siger hun og peger på, at naturlægemidler frarådes til børn under to år.

- Jeg vil til hver en tid anbefale, at raske børn får sine vitaminer og mineraler via rigtig mad - ikke mindst fordi mad giver gode oplevelser. Langt de fleste børn elsker jo mad, siger hun, som også er medforfatter til Sundhedsstyrelsens bog Mad til spædbørn & småbørn - fra skemad til familiemad.

Læs mere:
Lær dit barn at spise varieret fra første bid
Giv dit barns kost et vitamintjek

Læs også