https://imgix.femina.dk/media/97aaba9b68d54242a9169b3c3da5c897.jpg
Sundhed

Få kemien ud af børneværelset

19. maj 2010
af Tino Tønnesen
Foto iStockphoto
For dit barns skyld bør du luge ud i nogle af de ting, der er på børneværelset. Der er nemlig masser af farlige stoffer i alt fra elektronik til tæpper og legetøj

På børneværelset finder du bromerede flammehæmmere og tungmetaller i elektronik som tv, computere, printere, spillekonsoller, mobiltelefoner og opladere. Bromerede flammehæmmere og tungmetaller kan i værste fald give kræft.

Tekstiler
Tekstiler som tæpper, puder og tøj kan i sig selv indeholde formaldehyd, farvestoffer og andre sundhedsskadelige kemikalier, der kan give allergi og være kræftfremkaldende. Derudover samler tæpper, bamser og lignende masser af støv og kan derfor indeholde en større koncentration af kemikalier.

Legetøj
Plasticlegetøj kan indeholde blødgørere (phthalater), der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er dog forbudt i legetøj til børn under tre år. Legetøj til børn over tre år må indeholde to typer phthalater. For eksempel kan viskelæder indeholde phthalater, der mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Viskelæder
En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at selv små stykker viskelæder med phthalater kan belaste sundheden, hvis børnene bider i eller sutter på viskelæderet. Det er det bløde plastik, der kan indeholde phthalater, mens legetøj af hård plastik ikke giver anledning til at bekymre sig så meget. Derudover kan der være parfumestoffer, der kan give allergi, i legetøj.

Kilde. Miljø og Sundhed og Familie uden kemi

Læs også


Leg uden for meget kemi Kan elektronik dampe?

Læs også