Lotte_Heise
Sundhed

Det gør hamrende ondt: Lotte Heise har levet med sygdom så længe, at det er blevet en del af hendes personlighed

4. maj 2023
Af Catja Klarskov
Foto: Dan Mariegaard
Det er træls, det er hæmmende og så gør det hamrende ondt. Alligevel har Lotte Heise i dag levet med sygdommen så længe, at det er blevet en del af hendes personlighed.

Denne artikel blev første gang bragt af Billed-Bladet. Dette er en redigeret version.

Lotte Heise lider af en sygdom, man hverken kan se eller taler særlig meget om. Det har hun gjort, siden hun var tyve år gammel.

I dag er hun fyldt 63 somre, og selv om sygdommen både er træls, hæmmer og gør hamrende ondt, så har Lotte Heise for længst affundet sig med, at smerter for hende er et livsvilkår i en sådan grad, at det er blevet en del af hendes personlighed.

Det fortæller den danske entertainer og forfatter i “Aftenshowet” på DR.

– Jeg har haft ondt, siden jeg var tyve år, så det er en del af min personlighed. Ligesom hvis man har en meget stor næse, har skæl eller noget helt tredje. Jeg ved, at det er et kronisk vilkår for mig, at det gør ondt, fortæller Lotte Heise i programmet, hvor hun både kommer med en opsang og en række gode råd til, hvordan man bedst møder kroniske smertepatienter på en empatisk facon.

Her opfordrer hun til, at folk, der ikke ved, hvordan det er at have en smertefuld, kronisk lidelse, bør lytte og anerkende smerterne, i stedet for at komme med bedrevidende råd og sætte spørgsmålstegn ved graden.

Lotte Heise gæstede “Aftenshowet” for at italesætte lidelsen kroniske smerter, som hun selv har kæmpet med i over fyrre år. Og netop som kronisk smertepatient er hun blot én af mange.

Undersøgelser viser nemlig, at hver femte dansker lever med kroniske smerter.

De mange år med smerter har dog givet Lotte Heise en vis ballast, og lært hende at lade smerterne fylde det, de må, og ikke mere end det, forklarer hun i programmet.

Den hurtigsnakkende foredragsholder og tidligere model spænder bredt, og hun har således blandt andet ernæret sig som entertainer, skuespiller og radiovært.

Læs også