https://imgix.femina.dk/media/article/sol_1.jpg
Sundhed

Derfor skal du passe særligt på dit barn i forårssolen

1. april 2016
af Anne Romanelli
Det er forår, og vi går (forhåbentlig) flere solskinstimer i møde. Men forårssolen kan skade mere, end du måske lige går og tror – især familiens mindste.

Når foråret for alvor viser sig fra sin bedste side med flottere vejr og varmere temperaturer, er det oplagt at komme udendørs for at nyde solens stråler med hele familien.

Men netop forårssolen kan være særligt skadelig, og det er især vigtigt at beskytte små børn mod forårssolens stråler. Sådan lyder advarslen i Børneulykkesfondens kampagne ’Solsikker’.

Det skyldes, at vores vinterblege hud endnu ikke har dannet pigment, og derfor er den ekstra sårbar over for solen. Og da børns hud generelt er sartere end voksnes, er familiens mindste altså ekstra udsatte.

Vi undervurderer forårssolen

Og så hjælper det ikke, at vi har det med at undervurdere forårssolen, fastslår Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse.

- Mange bliver skoldet i forårsolen, fordi det kølige vejr får os til at undervurdere, hvor stærk solen er. Og det er særlig slemt at blive solskoldet, når man er barn, fordi barnets tyndere hud er mere sårbar over for skader end voksnes. Jo oftere, man bliver udsat for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft, understreger han over for Politiken.

Følg de gængse råd om solbeskyttelse

Peter Dalum opfordrer ifølge avisen forældre til at tjekke solens styrke på Kræftens Bekæmpelses gratis UV-app samt at følge de gængse råd om solbeskyttelse ved især at passe på solen mellem kl. 12-15, sørge for skygge, bruge solbeskyttende tøj/solhatte og rigeligt med solcreme.

https://imgix.femina.dk/hatte.jpg

- Det er ekstra vigtigt i forårssolen, fordi børnene kan holde ud at lege længe i solen, når det ikke er så varmt. Og fordi deres hud er helt lys og ikke vænnet til solen, siger han.

Gør det sjovt for dit barn at bruge solcreme

Kampagnen ’SolSikker’ fokuserer bl.a. på, at mange børn ikke bryder sig om at få solcreme på. Via leg, sang og dans kan man dog gøre solbeskyttelse til noget sjovt, ved eksempelvis at lave fangelege mellem sol og skygge og sanglege, hvor børnene danser rundt og leger, at de smører sig ind i solcreme bestemte steder, forklarer generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.

- Alle med børn ved, at de kære små bare ikke bryder sig om at få solcreme på, og især ikke i ansigtet, hvor det er vigtigt. Det kan fælles leg forhåbentlig være med til at ændre på, ligesom børnene lærer om det alvorlige emne solbeskyttelse på en sjov måde, siger hun.

Læs også