Sundhed
4. december 2008

Brystpumpe

Egentlig burde det hedde en mælkesuger, for det er, hvad det er: En maskine, som kan hjælpe med at suge mælken ud af brystet. Princippet er, at der
Af: Ulla Nielsen
hvad er kighoste

Egentlig burde det hedde en mælkesuger, for det er, hvad det er: En maskine, som kan hjælpe med at suge mælken ud af brystet. Princippet er, at der skal være undertryk mellem sugeren og brystvorten. Inden du overhovedet begynder at suge, er det godt at benytte sig af naturen, nemlig nedløbsrefleksen (se også "udmalkning med hånden"). Slap af og tag det roligt, så du ikke er stresset. Tænk på at amme dit barn og på, hvor dejligt det kan være. Prøv at nulre den brystvorte, som du har tænkt dig, at der skal suges mælk fra. Hvis du er heldig efter disse forberedelser, begynder mælken at løbe til. Det mærkes måske som en prikken i brystet, når alle de små muskler rundt om mælkegange og kirtler trækker sig sammen (se "nedløbsrefleks").

Hvis du benytter dig af den type mælkesuger, der har en rød gummiballon, så klemmer du nu den røde ballon sammen, sætter opsamlingstrompeten over brystvorten og slipper stille grebet om ballonen, så der bliver undertryk, og opsamlingstrompeten suges fast til brystvorten. Klem eventuelt forsigtigt om brystet, og mælken begynder at løbe ned i opsamlingstrompeten.
Benytter du en mælkesuger, som er designet ud fra den "omvendte cykelpumpe", så sætter du bryststykket mod brystvorten og trækker ud i sugeren, så mælken løber ned i den underste opsamler.
Der findes også elektriske (batteridrevne) sugere, som er udmærkede i brug, men dyre. Du kan evt. leje en elektrisk brystpumpe hos Falck. Det billigste er at bruge hånden.

Læs også:
Brystbetændelse
Amning

Læs også