https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Børn på halvandet år bliver sat på potten

16. november 2006
af Ulla Nielsen
Børn på halvandet år bliver sat på pottenJeg har en datter på godt halvandet, som går i en dejlig, integreret institution. Nu har jeg opdaget, at

Børn på halvandet år bliver sat på potten
Jeg har en datter på godt halvandet, som går i en dejlig, integreret institution. Nu har jeg opdaget, at pædagogerne jævnligt sætter de helt små på toilettet, et lille børnetoilet, åbenbart i et forsøg på at vænne dem til det.
Min holdning er, at børnene selv skal sige til, før man begynder med potte- og toilettræning, også for at undgå, at det bliver et pres.
Min datter har aldrig givet udtryk for, at hun gerne ville på toilettet derhjemme og virker heller ikke, som om hun kan mærke, når hun tisser eller har afføring. Jeg har også læst gentagne gange, at børnene ikke er klar til at blive renlige, før de er mellem toethalvt og tre.
Jeg vil helst undgå, at min datter bliver presset til noget, men vil heller ikke være hysterisk - er jeg det?
Den forvirrede


Kære forvirrede
Du reagerer på, at din datter bliver sat på toilettet, når hun er i institution. Jeg forstår godt din bekymring for, at toiletbesøg skal ende med at blive et pres. Jeg synes, du skal tale med pædagogerne om det og undersøge, hvad der er deres intention? Tænker de i "renlighedstræning" eller prøver din datter toilettet, fordi hun har set nogle større børn gøre det og gerne vil det samme? Det sker nemlig tit i institutioner, at de mindre børn vil det samme som de store også uden, at de rigtig forstår hensigten med det, de gør.

Generelt kan man sige, at børn, indtil de er omkring 15 måneder, ikke registrerer, når de tisser eller har afføring. Med de gode bleer der findes i dag, kan det også være svært at se, hvornår børnene begynder at registrere det. Men hvis din datter går med bar numse, og hun interesserer sig for en pyt, hun efterlader, så kan hun måske introduceres til, hvad en potte eller toilettet bruges til. Og når et barn selv viser interesse for at prøve at sidde der, skal de selvfølgelig have lov. Men man skal først hjælpe dem på vej, når de selv er i stand til at mærke, at de skal på toilettet.

Man kan ikke "træne" børns renlighed. De skal være fysisk modnet til at kunne kontrollere deres muskulatur. Derfor skal de ikke presses, men som med alt andet guides på vej i et tempo, der passer til deres udvikling. Og de fleste børn er først renlige, når de, som du skriver, er mellem toethalvt og tre år.

Du må derfor helt konkret undersøge, hvad der foregår i institutionen og hvordan, så du kan vurdere, om det foregår ud fra din datters interesse og ønske, eller om der er et pres.

Disse ting må du vide, før du kan vurdere, om det er hensigtsmæssigt eller ej. Så en snak med pædagogerne skal der til, det tror jeg også, de er åbne overfor, når det er en god institution.

Susse Stuhr, pædagogisk konsulent

Læs også:
10 trin til at blive ble-fri

Læs også