hvad er kighoste
Sundhed

Boelprøven

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Når barnet er mellem syv og ti måneder gammelt, vil sundhedsplejersken måske komme og udføre den såkaldte Boelprøve for at vurdere, om barnet reagerer

Når barnet er mellem syv og ti måneder gammelt, vil sundhedsplejersken måske komme og udføre den såkaldte Boelprøve for at vurdere, om barnet reagerer, som det skal, over for lyd, og om det har en god kontakt til omverdenen. Ud over sin erfaring og viden om små børn benytter sundhedsplejersken nogle remedier til undersøgelsen: En aflang, rød og blank pind, to små sølvklokker og to små sølvbjælder fastgjort på fingerringe samt en snurre i sølv bestående af to ringe, hvor den ene ring kan dreje rundt inde i den anden, når man skubber til den.
Boeltesten er en såkaldt grovmasket opmærksomhedsundersøgelse, og hvis sundhedsplejersken synes, at barnet for eksempel ikke er helt sikkert i at vende sig efter en lyd, laver hun en aftale om at komme igen en anden dag og gentage testen. Hvis hun stadig er i tvivl om barnets udvikling, vil hun henvise til andre fagpersoner, som vil undersøge og eventuelt behandle barnet.

Læs også:
Vaccinationer
Apgar score

Læs også