Bøllings løbeklumme
Sundhed

Bøllings løbeklumme: Selvfølgelig skal du med!

28. februar 2019
af Christina Bølling
Hver uge i de næste 9 uger vil du her femina.dk få et ugeprogram, som du kan følge for at komme i løbeform. Og hver uge vil du også her kunne læse med, når feminas sundhedsredaktør Christina Bølling skriver om at løbe. Du får hendes tricks til at gøre løbeturene sjovere, øge din motivation og nyde dine løbeture mest muligt. Og yes, det kan faktisk lade sig gøre!

Jeg ved godt, hvordan det er ikke at kunne lide at løbe. At afsky hvert et skridt – og aldrig føle, at de dér endorfiner finder vej til éns hjerne. Jeg ved også, hvor fuldkommen vidunderligt og sejragtigt det føles, når det lykkes bare en uge i træk at komme udendørs og bruge kroppen og kunne sige: ”Jeg var ude og få frisk luft i morges”. Endorfinerne kommer, bare rolig, og de forsvinder aldrig fra dig igen, når du først er begyndt at løbe, de er med dig resten af livet – når du har haft en dum dag på jobbet, er vred på kæresten, trænger til en pause fra børnene eller bare gerne vil passe de bukser, du havde på sidste år.

I de næste uger vil vi prøve at lokke 10.000 nye kvinder til at løbe foråret i møde. Målet er feminas kvindeløb, som fejrer 20-års jubilæum i år, i 9 byer over hele landet. Og selv om du aldrig har løbet før, vil du om 10 uger uden problemer kunne løbe fem kilometer i træk.

Det praktiske først. Hver uge i de næste 10 uger vil du på disse sider og på femina.dk få et ugeprogram, som du kan følge for at komme i form til at løbe – uanset om du aldrig har løbet før, eller om du har en ambition om at løbe stærkere, end du har gjort tidligere.

Bare for at få det på det rene: Jeg er ikke født løber. Jeg er til gengæld født for tidligt, og derfor har sport og motorik aldrig været nemt for mig. Mine lunger er ikke verdens bedste, så det var decideret ubehageligt at få pulsen op i starten, og jeg syntes vitterlig, løb gjorde ondt i hele kroppen. Men så knækkede jeg koden (hvordan, vil du kunne læse om i de næste uger), og siden har jeg seriøst næsten ikke haft en sygedag; jeg har vejet det samme i 25 år, selv om jeg i perioder har spist løs uden at skæve til kostrådene, og slukket tørsten i rigeligt rosé. Jeg er glad for min vægt og har det 100 gange bedre mentalt, end jeg ville have haft uden løb.

Hvis man fraregner ferier i bjerge (jeg hader at løbe opad), en depression, tre graviditeter, et stresssammenbrud og en skilsmisse, har jeg løbet næsten hver dag i 25 år. I de år har der selvfølgelig været masser af dage, hvor jeg ikke har gidet og har haft hovedet fuldt af undskyldninger, men de gange jeg alligevel er kommet ud, har jeg aldrig fortrudt en løbetur. Hver gang er jeg kommet hjem stolt, lidt gladere, høj i låget og med en følelse af, at jeg har en knap, jeg kan dreje på, når jeg ønsker mig at blive en bedre version af mig selv.

I denne uge skal du for resten slet ikke løbe, du skal bare gå. Til gengæld skal du afsætte fire morgener eller frokostpauser på at indstille din krop på fremtiden som løber – og husk, det her er starten på dit nye liv som løber. Ikke en kickstart, men en stille og rolig indslusning i en ny, vidunderlig vane.

Løbeprogram uge 1

I denne uge skal du samlet gå 1 time og 45 minutter; hvis du misser en dag, eller pludselig står tirsdag og ikke har fulgt planen, så går du én lang tur på det antal minutter, du mangler.

Torsdag: Tag løbetøj på. Gå en tur på 35 minutter

Fredag: Fri

Lørdag: Fri

Søndag: Tag løbetøj på. Gå en tur på 35 minutter

Mandag: Fri

Tirsdag: Tag løbetøj på. Gå en tur på 35 minutter

Onsdag: Fri

Læs også