hvad er kighoste
Sundhed

Barselsvisitter

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Hvis I har været på barselsgang eller patienthotel nogle dage, har I sikkert haft en masse barselsgæster allerede før, I kommer hjem. Det kan godt

Hvis I har været på barselsgang eller patienthotel nogle dage, har I sikkert haft en masse barselsgæster allerede før, I kommer hjem. Det kan godt være en fordel, for det er meget mere uforpligtende at modtage gæster på barselsgangen end hjemme.
Når man lige har født, er det fristende at ringe rundt til hele verden og opfordre dem til at komme og se vidunderet så hurtigt som muligt. Men det kan være en god idé at passe på.
Besøg kan - uanset hvor kærkomne de end er - være udmattende, og de tager tid. Derfor kan det være en god idé allerede før fødslen at aftale med venner og familie, at man først laver endelige aftaler umiddelbart før barselsbesøget. At vågne op og se frem til en dag med op til flere planlagte visitter kan virke helt overvældende, hvis man næsten ikke har fået sovet og stadig arbejder på at få amning m.v. til at glide. Det vigtigste er, at den nye familie får fred og ro til at finde sammen.
Sæt telefonsvareren på, hvis I har sådan en, og brug energien på at glæde jer over det dejlige lille barn, barnets eventuelle søskende og jer selv.
Vi har allesammen forskellige normer omkring, hvordan vi selv og vores hjem gerne skal se ud, når vi får gæster. Men måske er fødslen af det første barn et godt tidspunkt at overveje sine normer. De ryddelige rum og de blankpolerede vinduer får nemlig næppe helt den samme standard igen.
Fra nu af vil der i de fleste hjem ligge legetøj på gulvet, stå opvask på køkkenbordet, og vinduespudsningen vil blive udskudt i ugevis. Det er synd og skam at ødelægge de første uger efter fødslen med at styrte rundt og gøre rent for barselsgæsterne, når tiden kunne bruges i sofaen sammen med den lille. De fleste vil kunne forstå, hvis man beder dem om selv at tage brød med til kaffen, de vil også finde det okay at blive bedt om at lave kaffen, når de først er ankommet. Man kan også forberede sig ved at bage posevis af boller til fryseren, før man har født - eller ønske sig hjemmebagte småkager i barselsgave af den nybagte mormor eller farmor.

Læs også:
Barselshvile
Forældre og fødsel
7 råd om barselsbesøget

Læs også