https://imgix.femina.dk/media/704aea2681124692bd915dc396184fad.jpg
Sundhed

Adressen afgør om dit barn får huller i tænderne

11. maj 2010
af Redaktionen
Foto: Colourbox
De færreste forældre tænker på, at deres bopælsadresse kan have betydning for, om deres børn får huller i tænderne eller ej. En ny dansk undersøgelse viser, at der er en markant sammenhæng mellem børns og unges bopæl og risikoen for caries (huller i tænderne), skriver Tandlægebladet.

Fluorkoncentrationen i det postevand, der kommer ud af vandhanerne i dit hjem, kan have en afgørende betydning for dit barns cariesrisiko. Det skriver Tandlægebladet. Børn, der bor i Vestjylland, har dobbelt så stor risiko for at få huller i tænderne som børn, der bor i den sydøstlige del af Sjælland samt på Lolland-Falster, Møn og Bornholm, hvor fluorkoncentrationen er højest.

Der er stor forskel på fluorkoncentrationen i drikkevandet alt afhængig af, hvor man befinder sig i landet. Bor man som barn eller ung i et område, hvor der en høj koncentration af fluor i drikkevandet, kan det betyde, at risikoen for at få huller i tænderne kan være halvt så stor som i et område, hvor fluorindholdet er lavt - eksempelvis i Vestjylland hvor risikoen for at få huller i tænderne er op til dobbelt så stor som de områder, hvor fluorkoncentrationen er højst. Jo mere fluor i vandet, jo færre huller.

Ved du, hvad fluorindholdet i drikkevandet er i dit område? Tjek det her

Undersøgelsen er foretaget blandt 48.351 børn i 5-års-alderen og 43.848 15-årige i hele landet.

Læs mere på:
Børst dit barns tænder (næsten) uden tvang
Tandpleje

Læs også