Timian
Stil

Timian - mere end et krydderi

29. april 2016
af Susie Helsing Nielsen
Foto: Panthermedia
Timian er ikke bare en velduftende krydderurt. Timian kan både bruges til mad, til lindring af øm hals og hoste, til at tiltrække nytteinsekter, som bunddækkeplanter og som pryd i haven eller på altanen.

Der findes ca. 350 arter af timian med forskellige vækstformer, farver og smag – buskede, krybende, brogede, gyldne, lådne, lilla, hvide, røde blomster, citronsmag, oreganosmag osv. Men timian er andet og mere end en velsmagende krydderurt. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad.

Læs hvad timian og andre krydderuter gør ved din sundhed

Timian tiltrækker insekter

Både smag og udseende varierer, så der findes timian, der kan passe til ethvert behov. Prøv f.eks. at dyrke citrontimian, oreganotimian og timian med lidt større blomster, som kan give smag og pynte i salatskålen, eller brug timian som prydplanter i staudebedet eller under roserne. Timian bliver ikke ret høje, ca. 20 cm, så de skal placeres forrest i staudebedet for at komme til deres ret. De buskede timian klippes ned efter blomstring, så de holder sig tætte, mens de krybende timian ikke kræver pleje. Timian tiltrækker sommerfugle, honningbier og andre nyttige insekter, men bl.a. snegle kan ikke lide duften.

Timian

Timiante

Til en kande velsmagende timiante skal du bruge:

1 liter kogt vand
1 håndfuld friske timianstilke eller en spsk tørret timian.
Lad teen trække mindst fem minutter. Når teen er drikkeklar, kan du tilsætte en spsk god honning eller lidt friskpresset citron. Begge dele virker ekstra godt for immunsystemet. Brug også teen som gurglemiddel, hvis du har halsbetændelse.

Læs også