https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1340_raz.jpg
Skønhed

Skønhedstip på budget: Få hud som en Bond-babe

4. oktober 2013
af Rikke Lund
Hvordan får du lige så lækker hud som en Bond-babe, og kan du lave en maske fyldt med C-vitamin helt gratis? JA!, siger skønhedseksperten Raz, som du også kan møde på FEMINA live.

Du kender ham måske fra TV. Rasmus Raz Andersen har givet danskerne masser af skønhedstips i programmer som Go’ Morgen Danmark og TV2 FRI, og så er han indehaver af Raz-Spa, som sidste år vandt Årets bedste spabehandling. Han har lavet fodspa til Lady Gaga og glimmerpeeling til Jennifer Lopez. Med produkter der er både økologiske og Fairtrade-mærkede, vil han på FEMINA Live også få dig til at føle dig som en stjerne. Kan du ikke vente så længe, kan du tyvstarte med lidt tips her.

Hvad er dit bedste skønhedstips til kvinder?

Jo mere blidt du behandler huden, og jo mere levende den er, jo mere vil den arbejde for dig og ikke mod dig. Og med det mener jeg, at der er alt for mange kvinder, som render rundt med en hud, der ser ældre ud, end den behøver at gøre. Ofte fordi de bruger produkter, som er for skrappe til huden, eller ikke passer til deres hud, eller de sidder fast i nogle gamle idéer om deres hud, som ikke længere fungerer.

Hvad gør olie så?
En creme er lavet af olie, vand og noget til at binde det sammen med. Vand kan ikke gøre så meget for din hud, så det er olien, der binder fugten. Tag den fedeste creme du har derhjemme, det er gerne natcreme eller øjencreme. Det er den, der er så fed, og så fyldt med fedtstof at den nærmest aldrig trænger ind, og det er altid den dyreste. Hvad står først, når du vender din creme om? Det gør vand. Så den dyreste vand, du køber, er altså ikke, når du køber en halv liter vand til at drikke. Nej, det er det vand, der er i din creme. Hvis du fjerner vandet, hvad er der så tilbage? Alle plejestofferne.

LÆS OGSÅ: Få smuk og blød hud, så du er klar til julen

Hvordan får man så en levende hud?
Sørg for at fjerne de døde hudceller med en scrub eller en peeling, og lav den gerne selv. Hvis man føler, at man er lidt lækker, har rundet de 40, og gerne vil ligne en James Bond-babe, så kan jeg fortælle at en fantastisk gudinde som Halle Berry – Bond-babe og Catwoman over dem alle - har et skønhedsråd, som ikke går ud på at købe en creme til flere tusind kroner. Hun maler økologiske kaffebønner helt fine, og så kommer hun dem ned i en af de cremerester, som alle kvinder har i deres skabe derhjemme. Når så hendes hud er våd og fugtig i badet, slukker hun bruseren, og så scrubber og peeler hun sig fra top til tå. Og hvis man kan huske, hvordan Halle Berry ser ud, så er det måske netop kaffepeelingen, der smitter af og giver hende den fantastiske glød.

Hvis man ikke har så meget tid om morgenen, hvad skal man så fokusere på?
Brug tid på det der er vigtigt for dig. Om det er håret, brynene eller huden på dine lægge. Personligt bruger jeg altid tid der, hvor jeg har et udviklingspotentiale. Om efteråret kan det være, når mine skinneben kløer, og jeg gerne vil have dem til at stoppe med at klø. Om vinteren kan det være, at jeg begynder at få tør hud og tørre hudpletter i ansigtet, og så er det der, jeg lægger min tid.

Hvad skal kvinder gøre mere ud af?
Jeg mener helt klart at den danske kvinde, som ønsker at optimere sit udseende, kan få hjælp ved at huske at fjerne de døde hudceller i ansigtet. For det er i de døde hudceller, at makeuppen klatter, det er i de døde hudceller, at bakterier kan sætte sig, og det er de døde hudceller, der skærmer, så de dyre cremer, du har købt, ikke kan trænge ind. Vi har alle sammen prøvet at skulle dække en knop i ansigtet. Først med dækstift, så med noget foundation, så med noget mere dækstift, så med noget pudder og når man kigger sig i spejlet, så ligner man en, der har prøvet at dække en bums. Så af med de døde hudceller, de hjælper dig ikke med noget som helst.

Hvor ofte må man lave en scrub eller en peeling?
Jeg plejer at sige ligesom sex. Så når du har lyst, gør det så hårdt, som du kan lide det, og gør det så tit, som du kan lide det. Din hud skal nok sige til. Lige så vel som: ”Jeg har ikke lyst i aften skat, for vi har godt nok hygget os de sidste fjorten dage”. Jeg plejer at mærke efter. Er min hud fuldstændig rød og tynd, fordi jeg har peelet den for hårdt aftenen før, så har jeg ikke engang lyst til at peele den i aften.

Raz’s gratis maske mod tør hud:
Lige nu og de næste måneder frem er det sæson for havtorn. Gå ind på nettet og find et billede af den, hvis du ikke ved, hvordan den ser ud. Den vokser overalt langs kyststrækninger i hele Danmark, og bærerne er fyldt med C-vitamin. I et havtornbær er der mere C-vitamin, end der er i en hel appelsin. C-vitaminer er nødvendige for dannelsen af collagen, som holder din hud ung og elastisk. Udover alt C-vitaminen indeholder de også et højt indhold af garvesyrer og fedtstof, og det er lækkerier til tør hud på hænderne og i ansigtet. Det er den nemmeste og mest luksuriøse ansigtsmaske, du kan snuppe lige nu. Gratis i naturen.

LÆS OGSÅ: Kan man spise sig til strammere hud? Få et hudopstrammende program her

Sådan gør du:
- Klip en gren havtorn af og læg grenen i fryseren, til bærerne er blevet hårde.
- Put grenen i en pose, og slå den mod køkkenbordet, så alle bærerne falder af.
- Når bærerne er halvt eller helt optøet, alt efter hvad du kan lide, moser du dem og påfører dem direkte på din rensede hud.
- Hør lidt musik eller se din yndlingsserie i tv, mens bærerne arbejder med din hud. Efter et kvarter tørrer du forsigtigt masken af med en fugtig klud og dupper dig tør.
- Nogen oplever, at huden får så meget vitamin og mineral, at de ikke ønsker at få creme på bagefter, men hvis du føler, at din hud er tør, kan du sagtens påføre din yndlingscreme.
- Masken kan bruges på hele kroppen, hvis du samler bær nok.

På Raz’s egen hjemmeside, razspa.dk, kan du finde flere opskrifter på alt fra scrubs og peelinger til lakridste og Lady Gaga champagne fodspa.

Læs også