Slip af med tør hud
Annonce
Skønhed

Her er alt, du skal vide om tør hud – og hvordan du slipper af med det

18. oktober 2021
Annonce for CeraVe. Foto: Shutterstock
Det er pludselig blevet væsentligt koldere udenfor, og det sætter sit aftryk på huden. Bliv klogere på, hvorfor den tørre hud opstår, og hvordan du bedst plejer den.
CeraVe

Efteråret er i dén grad kommet til Danmark. Det er ikke længe siden, vi stadig nød godt af lidt lunt sensommervejr, men det blev der hurtigt sat en brat stopper for, og nu er det blevet hundekoldt – for at sige det ligeud.

Det pludselige temperaturskift tager hårdt på huden. Det er nemlig især lige nu, at flere af os oplever, at den tørrer ud. Men det koldere vejr kan ikke alene forklare den tørre hud – der kan nemlig være flere årsager bag. Dem kan du læse om her.

Hvad er tør hud?

Tør hud er din hud, der skriger på fugt. Typiske kendetegn er, at huden føles stram og kløende, og så ser den ofte træt og glansløs ud. Huden føles ru, når du rører ved den, og så kan den være lidt plettet – og jo desværre også tørre så meget ud, at den begynder at skalle af.

Årsager til tør hud

Der kan være mange årsager til tør hud, men ofte skelner man mellem de ydre og de indre faktorer:

Ydre faktorer

  • UV-stråling: Sollys er en stressfaktor for huden og kan være udtørrende.
  • Vand: Det lyder måske lidt paradoksalt, men for meget vand tørrer rent faktisk huden ud og fjerner fedt og fugt.
  • Ekstreme temperaturer: Både ekstrem varme og kulde kan tørre huden ud. Når det er varmt, sveder du mere, og så mister huden væske. Er det koldt, indsnævres dine talgkirtler og blodkar, og så begrænses tilførslen af blod og næringsstoffer til din hud. Og det skal ikke være nemt her i de kolde måneder: Den tørre, varme luft, som vi oplever meget inden døre på denne tid af året, kan nemlig også være med til at tørre din hud ud.
  • Hudplejerutine: Også tør hud skal rengøres regelmæssigt, og det anbefales at bruge hudprodukter, der er skræddersyet til din hudtype.
  • Usund livsstil: Din hud har brug for væske og næringsstoffer. Drikker du for lidt væske og spiser vitaminfattigt, så går det ud over din hud. Alkohol og rygning påvirker også huden.

Indre faktorer

  • Naturlig aldring: Med tiden falder hudens evne til at holde på fugten, og aldersrelateret tørhed rammer os alle før eller siden. Det får også huden til at ældes hurtigere.
  • Hormonelle udsving: Hormoner påvirker også vores hud. Mens de i puberteten ofte førte til fedtet hud og urenheder, så kan udsving i det senere liv også medføre det modsatte. For eksempel kan du opleve tør hud efter graviditet eller i overgangsalderen.

Sådan slipper du af med tør hud

For at imødegå tør hud bedst muligt, bør du være opmærksom på ovenstående faktorer og forsøge at tilpasse din livsstil herefter. Når det så er sagt, så er det jo på denne årstid nærmest umuligt både at undgå kulden udenfor og den tørre luft indenfor, og derfor bør du også have en god og regelmæssig hudplejerutine.

CeraVe har udviklet en perfekt vinterduo med en fugtgivende rens og -creme. De to produkter er den perfekte kombination til vintermånederne, der jo lurer lige rundt om hjørnet.

CeraVe Hydrating Cleanser

CeraVe Hydrating Cleanser. Fugtgivende rens til normal til tør hud. Renser og fugter uden at forstyrre den beskyttende hudbarriere i ansigtet og på kroppen med tre essentielle ceramider og hyalonsyre. Allergicertificeret. 79 kr.

CeraVe Moisturising Cream

CeraVe Moisturizing Cream. Fugtgivende creme til tør og meget tør hud. Tilfører huden fugt og hjælper med at styrke den beskyttende hudbarriere i ansigtet og på kroppen med tre essentielle ceramider og hyalonsyre. Tilstopper ikke porrerne. Allergi-certificeret. 199 kr.

CeraVe styrker hudbarrieren

CeraVe blev grundlagt i 2005, da en række eksperter bemærkede, at mange hudproblemer såsom akne, eksem og tør hud alle havde én ting tilfælles: En svækket hudbarriere. Alle produkterne fra CeraVe indeholder derfor en unik kombination af tre essentielle ceramider, som styrker og bevarer hudbarrieren, der beskytter huden mod eksterne faktorer som kemikalier og allergener. Desuden bruger de hos CeraVe den patenterede MVE-teknologi (MultiVesicular Emulsion System), som gradvist frigiver plejende ingredienser og dermed løbende fugter huden i 24 timer efter påføring. CeraVe har et komplet sortiment af hudplejeprodukter med både renseprodukter og fugtighedscremer. Se mere her.

Læs også