sol
Skønhed

Guide: Solcreme - sådan bruger du den rigtigt

10. juni 2013
Af redaktionen 06/10/2013 - 14:30
Skal solcremen være vandafvisende, med UVA, UVB, faktor 15 eller 50? Hvis du også har svært ved at finde rundt i alle de forskellige betegnelser, når du skal vælge solcreme, så læs med her

SÅDAN BRUGER DU DIN SOLCREME RIGTIGT

Hudterapeut Mads Timmermann fra Danish Skin Care giver her 10 tips og gode råd til solbeskyttelse

1. SPF (Sun Protection Factor - på dansk solfaktor) fortæller om beskyttelse mod solens UVB-stråler og er en indikation for, hvor lang tid der går, før man bliver forbrændt.

2. Solfaktor (SPF) siger kun noget om UVB-strålerne. Derfor skal du altid tjekke, om solcremen har UVA beskyttelse. UVA er solens lange stråler og trænger længst ind i huden (og forårsager rynker, hudkræft osv.)

3. Vandafvisende solcreme eksisterer ikke. Det er salgstricks. Sved og vand vil nedbryde/forringe solcremen. Derfor skal du altid smøre solcreme på igen efter at have svedt, taget en dukkert, vasket dig og lignende.

4. Et fysisk solfilter ligger ovenpå huden, som en "hinde" og er det mindst irriterende solfilter for huden. Samtidigt er det dog også, for nogle personer, det mest tilstoppende.

5. Et kemisk solfilter trænger ind i huden og er langt mindre tilstoppende for huden. Skal påføres minimum 20 min. før huden bliver eksponeret for sollys, for at virke.

6. Børn og voksne kan sagtens bruge samme solcreme. Men solcreme til børn bør anbefales at være med fysisk solfilter, da børns sarte hud ikke behøves udsættes for kemiske solfiltre - og de har alligevel ikke tendens til bumser og den slags urenheder.

7. Solfaktor 15 beskytter 95% mod solens UVB-stråler, solfaktor 30 beskytter 97% - højere beskyttelse er ikke mulig. (Jo højere faktor, des større irritation af huden)

8. Brug en halv teskefuld solcreme til ansigtet og halsen, og et fyldt shotglas til resten af kroppen.

9. Er der solbeskyttelse (UVA/UVB) i din dagcreme, behøver du ikke solcreme ovenpå.

10. Brug solcreme året rundt. Solens UVA-stråler er de længste stråler, som trænger dybest ind i huden og laver størst skade (rynker, hudkræft osv.) UVA-strålerne er desuden så stærke, at de er fremme hele året (selv på en grå regnvejrsdag), og går lige igennem vindues- og bilruder.

Bliver man brun, selvom man bruger en høj solfaktor? Og beskytter tøj mod solen? Solen stråler er varme og livgivende, men vi ved efterhånden godt, at vi skal solbade med omtanke. Men har du helt tjek på hvad der er rigtig og forkert?

Læs også