https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_b11438179_4752x3168.jpg
Skønhed

Du har (måske) brugt din hårkur forkert hele livet

27. januar 2020
af Betina Olafsen, kk.no. Oversat af redaktionen
Foto: Panthermedia.
Hårkur - hvor svært kan det egentlig være? Faktisk lidt mere kompliceret, end du tror. Se her, hvordan du får den optimale effekt ud af din hårkur.

Det nye år er i gang, og mange af os har et nytårsforsæt om at passe lidt bedre på os selv. Hvad end vi skal i gang med træning efter ferien, en forbedret kost eller bruge mere tid på selvpleje.

Det kan virke nærmest overskudsagtigt, hvis du når en hårkur én gang om ugen. Du står i badet og tænker ”nu skal jeg have noget mig-tid med en god hårkur”. Men efter håret er tørret, og du mærker på din glatte, bløde og friske manke, så er der egentlig ikke så meget forskel.

Den største fejl

Det mange af os gør forkert, når vi bruger en kur er, at vi følger vores vanlige ritual med shampoo efterfulgt af balsam – og så eventuelt en hårkur til sidst. Hvis du gør dette, så er du allerede på vildspor, og opnår ikke den bedst mulige effekt af dit hårprodukt.

- Balsam lukker det beskyttende lag i håret uden at reparere eller give nogen dyb virkning inde i håret. Så hårkuren skal altid påføres i håndklæde tørt hår efter shampoo. Ellers kan det simpelten ikke trænge igennem det beskyttende ydre lag, fortæller grundlægger og ejer af Gevir, Agnes Guldbrandsen.

LÆS OGSÅ: Hårvask om aftenen: 3 sunde fordele

Hun fortsætter med at fortælle, at bruge en kur efter balsam er spild af både tid og penge.

En ny regel du må have i baghovedet er:

  1. Shampoo
  2. Hårkur
  3. Balsam (Medmindre andet er anført på produktet)

Ved at påføre hårkuren efter balsam kæmper ingredienserne med at trænge sig dybt nok ind i håret og opnå den optimale effekt. Bruger du derimod kuren før balsam, så vil håret være ”åbent” og klar til at modtage alle de gode ingredienser.

Agnes Guldbrandsen fortæller videre, at når man bruger hårkur, så forbliver det ydre beskyttende lag åbent for en stund, mens næringsstofferne trænger ind i hårets indre, for at reparerer fugtigheds- og proteinbalancen samt slitage på det ydre beskyttende lag.

Find de rette produkter

Der findes en hel jungle af hårprodukter derude. Det at finde den hårkur, der passer perfekt til netop dit hår, er en udfordring i sig selv. Hvis du for eksempel har børn eller et fuldt skema hver dag, så er en hårkur, der skal virke i 20 minutter måske ikke noget for dig. Det er også vigtigt at læse, hvordan kuren præcis skal bruges.

- Hårkuren har en virketid, og hvis ikke hele virketiden udnyttes, så har produktet hverken fungeret, repareret eller trængt ind i håret optimalt. En hårkur, som skal virke i 20 minutter er spildt, hvis du kun lader den sidde i fem minutter, siger Agnes Guldbrandsen.

KKs skønhedsekspert og frisør hos Jan Thomas Studio, Cecilie Krogh, mener at stylingen allerede starter i badet. Hun siger, at hvordan og hvilken shampoo, hårkur og balsam, man bruger, afgør hvordan håret opfører sig, når det er blevet tørt.

Spørg din frisør, om du trænger til en fugtighedsgivende eller proteingivende kur. Tørt hår trænger ofte til fugt, mens et kemisk behandlet hår som regel trænger til flere proteiner for at blive stærkere, siger Cecilie Krogh.

LÆS OGSÅ: Tørshampoo: Begår du også en af disse 5 fejl?

Huskeregel

Hårstylistens bedste tips er at bruge en shampoo med netop dét, dit hår trænger til for at reparere og genopbygge, og til sidst en balsam, for at håret bliver som du vil have det.

Påføring af hårkuren har også effekt på slutresultatet. Agnes Krogh fortæller, at før man påfører kuren, bør man presse så meget vand som muligt ud af håret. Et vådt hår vil ikke kunne suge hårkuren til sig, og effekten vil derfor være mindre.

- Start ved spidserne og arbejd dig ind mod hovedbunden. Sørg for, at der er mest produkt der, hvor håret er mest slidt. Undgå at massere hårkuren ind i hovedbunden, da håret vil føles tungere og hurtigere fedtet.

Cecilie Krogh afslutter med en lille huskeregel: Shampoo åbner det yderste beskyttende lag og lader hårkuren trænge godt ind. Balsam lukker det yderste lag og beskytter håret, når det er tørt.

Læs også