altanplanter
Stil

Planter på altanen: Sådan gør du klar til efteråret og vinteren

14. oktober 2019
Mandag, 14. oktober 2019 - 7:10 Udgivet første gang 5. oktober 2018 - af redaktionen Kilde: Greenify.dk Foto: Greenify
Dine planter på altanen skal enten overvintre indenfor eller beskyttes lidt ekstra, når det koldere vejr begynder at ramme her i efteråret. Her får du gartnerens bedste tips til at passe på dine altanplanter.

1. Gør planterne klar til overvintring

Mange af dine udendørs planter kan højst sandsynligt ikke tåle at blive stående udenfor på altanen og være udsat for frost, kulde og blæst i vinterhalvåret. Find allerede nu ud af hvilke, der egner sig til at overvintre, og tag dem ind fra altanen, inden nattefrosten kommer. Det er vigtigt, at dine overvintrende planter står køligt og lyst, indtil de kan komme ud igen til foråret. Stil dem f.eks. i en kælder, garage eller en udestue med vinduer, da det er for varmt for dem at blive opbevaret i en stue. Hvis du har haft løg- og knoldplanter på altanen, kan du med fordel grave dem op og gemme løgene koldt til næste år.

OBS! Tjek dine planter for skadedyr, inden du tager dem ind i lejligheden til dine andre planter.

2. Beskyt planterne og stil dem i læ på altanen

De planter, som kan tåle frost og kulde, kan du sagtens lade stå ude på din altan i vinterhalvåret. Vær dog opmærksom på, at ikke alle er lige hårdføre. Planterne skal så vidt muligt holdes i læ, da de fleste ikke kan lide for meget kulde og blæst. Selvom de godt kan klare at stå udenfor i de kolde måneder, er det en god idé at skåne dem for den værste nattefrost. Dæk jorden i dine krukker til med gran eller kokosflis inden temperaturen kommer under 5 grader.

OBS! Husk på, at planter i krukker er mere udsat for frost, end når de er plantet direkte i jorden i f.eks. en altankasse eller et bed.

3. Gem det bedste fra sommeren

Hvis du har haft krydderurter på altanen hen over sommeren, har de nået at samle en masse god saft og kraft sammen fra sommersolen og det varme vejr. Det er formentlig lige nu, at de smager allerbedst, og det skal udnyttes. I stedet for at smide dem ud, kan du hakke dem og lægge dem i isterningebakker fyldt op med olivenolie. Put det hele i fryseren og nyd godt af smagen af sommer resten af vinterhalvåret. Når du har brug for lækre, velsmagende krydderurter i din mad, tilfører du blot en af de frosne terninger.

LÆS OGSÅ: 3 tips, der får dine indendørs planter til at holde længere

4. Gør altanen efterårsklar

Gør dig selv og din altan en tjeneste ved at rydde lidt op og få gjort klar til efteråret. På den måde kommer din altan til at fremstå så indbydende og pæn som muligt samtidig med, at du gør det mere overskuelig for dig selv, så du er klar til næste sæson på altanen. Det er f.eks. en rigtig god idé, at tømme dine krukker for etårige planter. Plant i stedet noget nyt og stedsegrønt (f.eks. Skimmia) eller gem krukken til foråret. Overvej, hvilke af dine krukker, du lader stå ude på altanen henover vinteren. Især lerkrukker kan være en god idé, at flytte indenfor, da de optager vand fra luft og vanding, og dermed kan sprække, når frosten kommer. Det kan ligeledes være en god idé, at fjerne underfadene fra dine krukker, så de ikke bliver fyldt med vand, der risikere at fryse og ødelægge både plante og krukke. Pas på med at vande dine planter, når det bliver rigtig koldt og frysende i vejret, da plantens rødder optager vandet og bliver ødelagt, hvis det fryser.

Gør dig tanker om, hvilke altankasser, du skal anskaffe dig til efteråret. Dem med drænhul er særlig praktiske, da overskydende vand let kan løbe fra og skåne dine planter for at drukne eller få for meget vand.

OBS! Generelt gælder det, at jo mere man beskytter sine planter, jo pænere er de.

freja lautrupbine

Rådene er udarbejdet af Freja Lautrupbine , der er gartner hos konceptbutikken Greenify. Se mere på Greenify.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også