https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/mode/netshopping/2013/02/1307-guide-til-netshopping/1307-guide-til-netshopping-art.jpg
Stil

Netshopping: Sådan undgår du fejlkøb

14. februar 2013
af Stine Mynster og Charlotte Hallbæck
Foto: Pantherstock
Mange kvinder shopper tøj med fantasien frem for fornuften, når de sidder foran skærmen. Det resulterer i, at en stor del af varerne ofte ender med at blive sendt retur, fordi tøjet ikke sidder godt. Stylist Nanna Petersson giver her sine bedste tips til, hvordan du undgår fejlkøb

Indimellem kan det føles som lidt af et sats at shoppe på nettet. Er skoene store nok, og hvordan sidder den lækre kashmir-bluse i virkeligheden?
Men du kan faktisk selv gøre meget for at sikre dig mod fejlkøb på nettet. Nanna Petersson er stylist og indehaver af webshoppen www.dressme.dk og her giver hun dig 5 brugbare tips til at købe tøj på nettet


# 1. KEND DIN KROPSTYPE
Det kan for mange kvinder føles som et frirum at shoppe tøj på nettet, for der er frit slag til at drømme sig hen i et bestemt look.

- Man slipper for at blive deprimeret over, at tøjet strammer eller afslører ekstra kilo på sidebenene. På nettet kan man i ro og mag klikke på de styles, man altid gerne har villet gå med. Ulempen kan være, at man måske ubevidst kommer til at sammenligne sig med modellerne på billederne, og glemmer at overveje, hvorvidt tøjet nu også klæder én, siger Nanna Petersson.

Hun mener, at den vigtigste forudsætning for at få success med dit tøjkøb online er at kende sin kropstype.

- Det er helt afgørende at vide, hvilken type styles, der klæder dig. Er du bred om bagen eller har kraftige lår, er det fx. sjældent en god ide, at købe skinny jeans, da de vil fremhæve dine ømme punkter. Det samme gælder, hvis du har lidt mave, så nytter det ikke noget at købe tætsiddende kjoler, toppe eller bluser, der stumper, selvom de ser smarte ud på billedet. For at finde din kropstype og dermed det tøj, der klæder dig, anbefaler hun at finde fem-seks stykker af dit yndlingstøj frem fra skabet og spørge dig selv: hvad er det jeg kan lide ved det her stykke tøj? Hvorfor klæder det mig? Og så se, om du kan finde tilsvarende modeller i webshoppen.

Læs også: Sådan klæder du dig efter din kropstype

# 2. KEND DIN STØRRELSE
At kende sin størrelse er et must, og her taler Nanna Petersson om den reelle størrelse, ikke den ønskede.

- Selvom du måske synes, at du burde kunne passe en kjole i størrelse 38, for det kunne du måske sidste sommer, så vær ærlig omkring din nuværende størrelse. Tag et par kjoler frem fra skabet, prøv dem på og noter størrelserne. Måske sidder de ikke længere godt, fordi du er gået op eller ned vægt eller har fået større eller mindre bryster? Jo mere ærlig du er omkring din størrelse, jo gladere bliver du for dine køb. Mange webshops har en størrelsesguide, som du kan tage et kig på, og som du kan bruge som vejledende i forhold til dine egne mål, siger hun.

# 3. LÆS PRODUKTBESKRIVELSERNE
Både når det drejer sig om at finde den rigtige størrelse og model, anbefaler Nanna Petersson at læse produktbeskrivelserne nøje, inden du klikker "køb". Ofte vil du kunne læse, om tøjet er småt eller stort i størrelsen, om der er stretch i stoffet, hvilket materiale, der er brugt osv. Det er her, du kan få at vide, om en str. 40 svarer til 42, eller om kjolen kryber mere end de normale fem procent. Du kan også kontakte webshoppen med spørgsmål til pasform eller farve, hvis du er i tvivl. Det er bedre at spørge en gang for meget end for lidt.

# 4. KEND DIT KLÆDESKAB
Ved at kende indholdet i dit klædeskab, minimerer du effektivt risikoen for fejlkøb. Hvad har du i forvejen, som passer til dit nye køb? Hvilke farver plejer at være gode til dig? Hvis du ved, at du kommer til at ligne et lagen i pastelfarver, så hold dig fra dem, selvom de ser fantastiske ud på den solbrune model på billedet, siger Nanna. Hun råder til at starte blidt ud, hvis du ønsker helt at skifte din stil. Med en ny kjole, et par sko, der matcher og et smykke, når du rigtig langt. Prøv dig frem stille og roligt og lad være med at lade rive dig med, siger hun.

Læs også: Hvilken kropstype er du?

# 5. SÆT DIG IND I BYTTEREGLERNE
Det sidste råd Nanna Petersson giver, er at læse betingelserne igennem, så du ved, hvornår og hvordan du skal returnere varerne. Send gerne varer, du ikke vil beholde, retur i god tid inden fristen udløber, og vær forsigtig, når du bryder emballagen, så du ikke skader tøjet. Tænk også på, om du har makeup på, som kan smitte af på tøjet, når du prøver det.

Læs også