Mode

Pussyhatten - og to andre feministiske kreaprojekter du kan kaste dig over

Tekst og 30. oktober 2020
fotos fra "Feministisk kreabog" af Sabine Lemire og Louise Gram
Pussyhatten er et ikonisk symbol for fjerde-bølge-feministerne, og nu kan du kaste dig over at lave den selv — og to andre feministiske kreaprojekter.

Mangler du et sted til at udtrykke dine statements og holdninger?

Så kast dig over et par af disse feministiske kreaprojekter, som får os til at huske, hvem vi er, hvad vi står for — og hvor vi skal hen. Alt sammen med et glimt i øjet.

Sabine Lemire og Louise Gram, der sammen står bag bogen "Feministisk kreabog", deler opskrifterne på tre nemme projekter, så du kan udleve din indre feminist og være kreativ på én og samme tid. 

Kampnet med kvindetegn

Kvindetegnet er et enkelt piktogram, der blot angiver femininitet.

Det er taget fra de antikke græsk-romerske astrologiske tegn og repræsenterer Venus, hvor det maskuline tegn er tegnet for Mars.

Det har eksisteret som feminint tegn, længe inden feminismen opstod, men bliver ofte brugt i feministiske sammenhænge.

Det skal du bruge

 • Garn: Garnrester passende til p nr. 6, her er brugt en lyserød tråd og en rød tråd lagt sammen.

 • Pinde: Rundp nr. 6

 • Tilbehør: 45 cm velourstof, sytråd og 1,5 m bånd.

Sådan gør du

 1. Klip to stykker stof på 45 x 32 cm. Læg de to dele af kvindetegnet på midten af det ene stykke stof, og sy det fast langs kanten.
 2. Læg stoffet ret mod ret, og sy taskens sider og bund sammen. Lav et dobbelt ombuk på taskens øverste kant på først 1 cm og derefter 2 cm. Sy kanten.
 3. Klip båndet over i to dele. Sy båndets ender fast 6 cm ind fra taskens sider.

Sådan laver du kvindetegnet

 1. Cirkel: Slå 50 m op på rundp 6. Strik 3 cm rib rundt (1 r, 1 vr). Luk m af. Hæft ender.
 2. Kryds: Slå 7 m op 6. Strik 10 p rib som før, slå 6 nye m op i starten af de næste to p. Strik 6 p, og luk de nye m af i begge sider. Strik 5 p med de resterende 7 m. Luk m, og hæft ender.

Feministiske klude

Er det en af de første gange, du finder garn og strikkepinde frem, så kan du lægge ud med kludene her. Du kan bruge garnrester, og når det kommer til symboler og tekst, er det kun fantasien, der sætter grænser.

Det skal du bruge

 • Garn: Garnrester passende til p nr. 5. 
 • Pinde: Nr. 5.

Sådan gør du

 1. Slå 50 m op med dobbelt garn. Strik 60 p. Luk m af.

Slogan: Kluden er glatstrikket med lyserødt garn. Derefter er teksten broderet i fri hånd med stikkesting i brunt garn.

Regnbuen:Kluden med regnbuens farver er strikket i perlestrik, og der er strikket 12 p i hver af de 5 farver.

Kvindetegnet:Kluden er glatstrikket med hvidt og blå/grønt garn. Derefter er kvindetegnet broderet efter skabelonen med rødt garn oven på strikken.

Strikket pussyhat

Pussyhatten er en pink strikket, hæklet eller syet hue, som sys fladt sammen i toppen, så der dannes ”ører” i hjørnerne.

Den blev oprindeligt udviklet af Kat Coyle, indehaver af garnbutikken Little Knittery i Los Angeles, efter initiativ af manuskriptforfatter Krista Suh og arkitekt Jayna Zweiman.

Deres idé var at skabe et visuelt statement ved The Women’s March i Washington den 21. januar 2017, dagen efter Donald Trumps indsættelse.

Samtidig gav huen kvinder, der ikke kunne være fysisk til stede, mulighed for at vise politisk aktivisme.

Huen blev navngivet som en protest mod Donald Trumps udtalelse ”grab them by their pussy” i en tv-optagelse, og pussyhatten er siden blevet et ikonisk symbol for fjerde-bølge-feministerne og en vigtig del af feminismens historie.

Det skal du bruge (omkreds 55 cm)

 • Garn: Semilla, 1 ngl lys rosa (ob 122) fra BC Garn, bcgarn.dk og Livetssmåglæder, 50 g håndfarvet lammeuld fra Bykopranen, @bykopranen. Garnet kan nemt erstattes med andre kvaliteter, bare strikkefastheden overholdes nogenlunde, eller maskeantal og pindstørrelse reguleres. 
 • Pinde: Rundp nr. 4½ (50 cm). Samt en ekstra p til aflukning.
 • Strikkefasthed: 17 m = 10 cm.

Sådan gør du

 1. Slå 82 m op, og strik rib rundt (1 r, 1 vr) ca. 14 cm, skift til glatstrik, og strik lige op, til garnet næsten er sluppet op.
 2. Vend arb til vr-siden, fordel m på de to p, strik m vr sm 2 og 2 (1 fra hver p), og luk samtidig af.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Feministisk kreabog

Opskrifterne er et uddrag fra håndarbejdsbogen ”Feministisk kreabog” af Sabine Lemire og Louise Gram, som udkom 22. oktober på Gads Forlag.

Bogen indeholder 50 sjove og originale idéer til designprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv. Forfatterne siger selv: ”Med denne bog ønsker vi gennem håndarbejde at slå et kærligt slag for ligestilling, lighed, solidaritet, omsorg, kærlighed, accept og respekt.”  Bogen er inddelt i kapitler med hvert sit feministiske tema: Kvindetegn, køn, kærlighed, regnbue og feministiske slagord og budskaber.

Om forfatterne

Sabine Lemire (født 1974) er uddannet på Danmarks Designskole og École supérieure des arts appliqués Duperré i Paris. Hun har i de senere år udgivet en lang række bøger til børn og unge, heriblandt ”365 ting, du kan lave med børn”.

Louise Gram (født 1974) er strik- og hækledesigner og hobby- og håndarbejdsredaktør. Sideløbende har hun haft ansvar for designkollektioner udviklet til garnfirmaer.