Makeup

Skøn forvirring fra A til Z

af Lise Grosmann 18. april 2012
Bliver du forvirret, når du kigger på skønhedsprodukter og varedeklarationer – hvad laver betaglucan og lakridsrod for eksempel i din krukke med creme? Og når der er hjertenoter i din parfume ... er det så, fordi de går lige i hjertet? Læs med og bliv klogere

AHAHvad er det? Forkortelse for alpha hydroxy acid - i almindelig tale frugtsyre.Hvad gør det? Fjerner døde hudceller i hudens øverste lag ved at opløse forbindelsen imellem dem. Huden kommer til at se friskere og glattere ud, og celledelingen stimuleres.

ANTIOXIDANTERHvad er det? Stoffer i vores krop og i planter, som er en del af vores naturlige forsvar. Kosmetikproducenter henter dem både fra teblade, kaffebær, blomster, frugt, frø og rødder.Hvad gør de? Beskytter hudcellerne mod nogle af de uheldige iltningsprocesser, der sættes i gang af indre stress, UV-bestråling, forurening m.v. og fører til tidlig ældning og irritationstilstande. Læs mere under FRIE RADIKALER.

BETAGLUCANHvad er det? Et sukkerstof, som findes naturligt i plantefibre.Hvad gør det? Virker antiinflammatorisk, beroliger sart hud og har antioxidant-virkning.

COSMECEUTICALSHvad er det? En sammenskrivning af ordene "cosmetics" og "pharmaceutical". Benyttes om hudpleje i grænseområdet mellem kosmetik og medicin, uden at det dog har myndighedernes godkendelse som medicinsk.Hvad gør de? Med sit ekstra indhold af aktive stoffer formodes cosmeceuticals at have forstærket effekt i forhold til ikke-cosmeceuticals.

DMAEHvad er det? Forkortelse for dimethylaminoethanol, som er et organisk stof med effekt a la Ginkgo biloba og Q10.Hvad gør det? Kan tilsættes cremer med det formål at beskytte cellernes membran og dermed mindske risiko for irritation og ældning af huden.

EDPHvad er det? Forkortelse for "eau de parfum".Hvad gør det? Betegnelse for et parfumeprodukt med indhold af 15-20 procent duftstoffer.

EDTHvad er det? Forkortelse for "eau de toilette".Hvad gør det? En betegnelse for et parfumeprodukt med indhold af 7-14 procent duftstoffer.

ESSENTIELLE OLIERHvad er det? Livsvigtige fedtstoffer/fedtsyrer som f.eks. omega-6-fedtsyrer i bl.a. kæmpenatlysolie og hjulkroneolie samt omega-3-fedtsyrer i fede fisk og nogle få planteolier, f.eks. hørfrøolie.Hvad gør de? Virker antiinflammatorisk, samtidig med at de styrker hudbarrieren og blødgør.PS: Betegnelsen anvendes ofte om duft-olier, men i så fald er den korrekte betegnelse "æterisk olie".

FLAVONOIDERHvad er det? Kemiske stoffer i gruppen af antioxidanter. Findes i både frugt og grønt samt bær og vilde planter.Hvad gør de? Anvendes af planter i deres forsvar mod svampeangreb, skadedyr samt klimabelastning. Tilsat hudpleje virker stofferne antiinflammatorisk og som antioxidanter.

FRUGTSYREHvad er det? Læs under AHA.

FRIE RADIKALERHvad er det? Ved omsætning af ilt i kroppen dannes der hele tiden frie iltradikaler. I huden sker det under påvirkning af ultraviolet bestråling, ozon, luftforurening, tobaksrøg m.v., men også ved indefrakommende faktorer, såsom stress etc.Hvad gør de? Angriber alt i kroppen, både uden for og inden i cellerne. Og når det går rigtig galt, angriber de cellernes arveanlæg, og det kan som bekendt føre til mutationer og dermed kræft. Ligesom kroppen selv danner antioxidanter, får vi dem også ved at spise frugt og grønt, og det er med til at bremse kædereaktionen. Læs også under FLAVONOIDER og ANTIOXIDANTER.

GLYKATIONHvad er det? Betegnelsen for den "forsukring" af hudens bindevæv, som er fokusområde for mange af de nye anti-ældende cremer. Forårsages af dårlige kost- og livsstilsvaner samt miljøpåvirkning.Hvad gør det? Under glykations-processen omklamres de ellers elastiske fibre i huden af sukker, så de bliver stive. Fænomenet kaldes også for karamellisering, og det er en proces, som sætter gang i hudens ældning.

HJERTENOTEHvad er det? Det andet trin i parfumen og det, som udvikler sig efter ca. et kvarter på huden. I hjertenoterne finder man typisk duftstoffer udvundet af blomster. Hjertenoten følger efter topnoten, den øjeblikkelige friske fornemmelse ved parfumen, og udvikler sig før bundnoten (også kaldet parfumens krop), der endeligt former duften og giver den holdbarhed.Hvad gør det? I hjertenoten ligger de egenskaber, der især adskiller den ene parfume fra den anden.

INFLAMMATIONHvad er det? En betændelseslignende tilstand, hyppigt forvoldt af dårlig livsstil og/eller miljøbelastning.Hvad gør det? Belaster hudceller og væv og skaber vedvarende irritationstilstande, hvilket går ud over hudens sunde funktion samt velvære og udseende.

KAJAL/KOHLHvad er det? Betegnelsen for mørk farve, der lægges på øjenlågets våde kant og rundt om øjet. Kendes fra langt før vores tidsregning fra bl.a. Ægypten, Indien og Mellemøsten, hvor det oprindelig blev anvendt for at styrke øjnene og beskytte både mod "onde øjne" og sygdom. Mens det oprindelig var et pulver, laves det i dag i form af bløde blyanter.Hvad gør det? Indrammer øjnene markant og fremhæver øjnenes farve og det hvide i øjnene.

KÆMPENATLYSHvad er det? Essentiel fedtsyre, se under ESSENTIELLE OLIER.

LAKRIDSRODHvad er det? Glycyrrhiza glabra hedder lakridsplanten, hvorfra man udvinder den ekstrakt, der ofte anvendes i øjencremer, solcremer og cremer til sart hud.Hvad gør det? Virker antiinflammatorisk og forebyggende og dulmer irritationer i huden.

LINOLSYREHvad er det? Essentiel fedtsyre, se under ESSENTIELLE OLIER.

NMFHvad er det? Forkortelse for natural moisturizing factor, på dansk "naturlig fugtfaktor". Hudens naturlige fugtfaktor udgøres af flere forskellige komponenter, lige fra lipider og proteiner til mælkesyre og sved. I cremer i form af planteolier, lanolin, forskellige typer plantesmør, squalen, glycerin, hyaluronsyre, aminosyrer (proteinernes byggesten) m.fl.Hvad gør det? Stabiliserer og styrker hudens barriere, så den er blød og modstandsdygtig over for udtørring og anden miljøstress.

SILIKONEHvad er det? Siliciumholdige kunststoffer.Hvad gør det? Får f.eks. makeupcremen til at glide let, og gør huden silkeblød. Beskytter mod fugttab.