Smøre solcreme på børn
Hudpleje

Solcreme eller UV-tøj?

af Ann 30. april 2008
Foto: Colourbox
Hvilken solcreme er bedst til børn? Her har vi samlet den ultimative guide til alt du skal vide for at beskytte dit barn mod solens stråler.

Er UV tøj bedre end solcreme?

De fleste forældre ved, at det er sundest for barnet ikke at komme i kontakt med unødige tilsætningsstoffer. Men det skal ikke få dig til at undlade at smøre dit barn med solcreme. Solens UVA- og UVB-stråling udgør en større risiko for barnet end cremen. Men du kan begrænse brugen af creme ved at give dit barn UV-tøj på en del af kroppen.

Det er en afvejning, om du vil bruge UV-tøj eller solcreme til dit barn. Det kommer an på situationen, og som regel vil en kombination være fin. På stranden, kan UV-tøj være ideelt, fordi det også beskytter, når det bliver vådt. Og så behøver du kun at smøre dit barn på de steder, hvor tøjet ikke dækker. Men en dag i haven, hvor barnet både er i sol og skygge, kan solcreme og en kasket og luftigt være passende.

Når du bruger solcreme, så tjek indholdsdeklarationerne. Vælg en solcreme uden det kemiske solfilter 4-MBC og uden unødige tilsætningsstoffer, som for eksempel parfume og konserveringsmidlerne propylparaben og isopropylparaben.

Kig efter produkter med Svanemærket, og hvis du skal på ferie sydpå, så køb solcremen i Danmark inden afrejsen. Solcreme med 4-MBC sælges ikke længere herhjemme, men fås stadig i udlandet.

3 GODE SOLRÅD

1. Undgå solen mellem kl. 12 og 15. Søg skygge, og lad eventuelt dit barn få en middagslur. Hvis I nøjes med at slå parasollen op, så vær opmærksom på, at en del af solens stråler kan blive reflekteret fra omgivelserne (især lyst sand, vand og hvide overflader på beton og fliser) og op under parasollen.

2. Giv dit barn solhat på. Den skal være med bred skygge og helst også dække nakken (bøllehat eller legionærhat).

3. Brug rigeligt med solcreme til børn over et år. En barnehåndfuld (ca. 20 mg) til en hel børnekrop. Bruger du for lidt solcreme, falder faktortallet drastisk. Gentag indsmøring når dit barn har badet og plasket, eller hvis det har svedt meget. Husk også næsetip, ører, nakke, håndrygge og fødder

NO GO!

* Børn under 3 år skal ikke i direkte sol, men være i skygge med løstsiddende tætvævet tøj (f.eks. denim), der går til albuer og knæ samt bøllehat, der dækker ørerne og skygger for ansigt og nakke. Spædbørn i barnevogn/klapvogn bør yderligere skærmes med kalechen oppe eller parasol.

* Kl. 12 til kl. 15 bør ingen - hverken voksne eller børn - være i direkte sol, men opholde sig i skyggen.

* Nej, du kan ikke smøre det halve af faktor 30 på og tro, du får faktor 15. Kun tilstrækkelig mængde solcreme beskytter din hud.

ER SKOLDNINGEN SKET?

Hvis skaden er sket, og dit barn er blevet solskoldet med kraftig rødmen, er det vigtigt, at barnet undgår solen, indtil rødmen er helt forsvundet. Smør barnet med noget kølende - for eksempel Aloe Vera. Hvis der også kommer blærer og sår, kan det være nødvendigt at kontakte lægen.

PÅ MED BRILLEN

Mindre børn flår dem som regel af, men større børn kan synes, at de er seje. Solbriller med UV-filter er gode, for de beskytter både mod øjenskader og den sarte hud omkring øjnene. Vælg kvalitetssolbriller med UV400 beskyttelse, der blokerer for alle UV-stråler, og se efter briller, der er godkendt enten efter den danske standard for solbriller (DS/EN 1836+A1) eller den australske standard (AS/NZS 1067).

FYSISK OG KEMISK FILTER

I de senere år har det været frarådet at bruge solcreme med kemisk filter, fordi man mente, at tilsætningsstofferne i disse cremer i højere grad vandrede over i blodbanen, end cremer med et fysisk filter gjorde. Men eksperterne er nu enige om, at hvis man undgår cremer indeholdende de kemiske solfiltre 4-MBC og titanium dioxid, så er det underordnet, hvilken type solcreme man vælger.

Smør helst huden ind 20 minutter, inden barnet skal være i solen, så cremen får tid til at virke. Vælg et vandfast produkt, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler, men vær opmærksom på, at der ikke findes cremer, som blokerer helt for solens stråler. En del af UV-strålingen vil altid trænge igennem barrieren. Kilde: Miljøstyrelsen

Hvad er UVB-Stråler?

UVB-stråler er meget energirige og kan give solskoldninger, som udgør den største risiko for alvorlige skader på huden. UVA-stråler er mindre energirige, men trænger til gengæld dybere ned i huden og medfører aldring af huden, pigmentforandringer, lysfølsomhed og ikke synlige skader i cellerne. UVA-stråler bremses ikke af vinduer eller skyer. Både UVA- og UVB-stråler kan give kræft i huden på længere sigt.

SOLSIKKER MED EN SMS

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside om solbeskyttelse kan du tjekke dagens UV-index, der giver aktuel information om, hvornår du skal beskytte dig selv og dit barn mod solen.

Når UV-indexet er tre eller derover - typisk fra april til september - bør du beskytte huden mod solens stråling. UV-indexet er afhængigt af blandt andet skydække, ozonlagets tykkelse og solens stilling på himlen.

På hjemmesiden kan du også bestille dagens UV-index via sms eller mail, så du automatisk får det tilsendt hver morgen. 

Besøg solsiden fra Kræftens Bekæmpelse

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs også: Solbadning Pas på dit barn i solen