Maria Nordø Jørstad: ”Det er empowering for mig at vise min efterfødselskrop ærligt frem”
Annonce
Hudpleje

Maria Nordø Jørstad: ”Det er empowering for mig at vise min efterfødselskrop ærligt frem”

Annonce for Nilens Jord 17. december 2021
Foto: Maria Amme
De seneste år har Maria Nordø Jørstad delt kroppens rejse gennem en trillingegraviditet med flere hundrede tusind følgere. Selvom det er en overvindelse at dele de ting, man er mindst tilfreds med ved sit udseende, er det vigtigt for hende at være ærlig omkring usikkerhederne og det uperfekte.

Et smittende smil stråler fra de fleste billeder på Maria Nordø Jørstads Instagramprofil. Indimellem er der nogle uden smil. Ærlige billeder af både lykkelige og svære øjeblikke. Ærlighed er centralt for Maria. I hendes øjne er det smukkest at være naturlig, og hun ville aldrig dele et retoucheret billede.

– Det ville ikke føles som mig, hvis jeg løj om mit udseende eller fremstillede noget på en anden måde, end det er. Det er jeg meget imod. Jeg har altid været åben om mine følelser, og jeg har fået meget tilbage ved at dele dem på Instagram. Det er terapeutisk.

I 2018 fik Maria trillinger, og det har betydet, at hendes krop i dag ser anderledes ud, end de fleste andre efterfødselskroppe. Selvom udseendet ikke har været det mest betydningsfulde, siden hun fik børn, vil hun gerne føle, at hun ser godt ud. Derfor passer hun godt på sig selv og sit naturlige udseende. Om morgenen har hun en halv time for sig selv til skønhedsrutinen.

– Den halve time, hvor jeg kan være i fred uden børn, er me time. Det er dejligt. Så hører jeg en podcast eller en lydbog, mens jeg tager serum, fugtighedscreme, bodylotion og lidt øjencreme på. Jeg er især glad for at bruge produkter fra Nilens Jord, som virker fugtende og er gode for min hud. Så lægger jeg en enkel makeup og føler, at jeg ser lidt mere frisk ud. Det er vigtigt for mig, at jeg får lidt makeup på, sætter hår og tager pænt tøj på.

– Min makeup er meget basic. Jeg har længe brugt foundation, rouge og øjenskygge fra Nilens Jord. Så tager jeg lidt læbestift på og tegner mine bryn en smule op. Indimellem, mest hvis jeg skal have taget billeder, tager jeg mascara på.

Skønhedsrutinen er enkel, men essentiel for Maria, da hun ikke vil fylde sin hud med skadelige ingredienser. Produkterne skal derfor både virke aktivt på hendes hud og være gode for huden i det lange løb.

– Jeg er meget opmærksom på, at det, jeg putter på huden, er parfumefrit. Det er især derfor, jeg vælger Nilens Jord. Jeg er virkelig glad for, at produkterne fra Nilens Jord er Allergy Certified, veganske, miljøvenlige og uden parabener og hormonforstyrrende ingredienser. Der er meget strenge krav til produkter, der er Allergy Certified. Jeg lærte på et seminar med Allergy Certified, at man skal igennem utrolig mange tests for at blive certificeret, så det er et kvalitetsstempel. 

At embrace kroppen

Fire uger efter Maria havde fået trillinger, lagde hun et billede ud på Instagram. Det var taget fra siden og viste Marias mave, som næsten ikke havde ændret sig siden en uge efter fødslen.

Til billedet skrev hun, at det var lidt skuffende at se, at maven ikke var blevet mindre, og at hun ikke var glad for at dele billedet på de sociale medier.

– Jeg havde faktisk lidt problemer med at se mig selv i spejlet på det tidspunkt. Mange siger, at man bare skal elske kroppen, efter man har født, men det var svært for mig. Jeg kunne ikke embrace min krop.

Marias mave var tung, og arret fra kejsersnittet gjorde ondt, fordi maven hang ned over det.

– Det var meget ukomfortabelt – først, fordi det gjorde så ondt, og senere, fordi jeg ikke lignede mig selv. Jeg kunne ikke have det samme tøj på, som jeg kunne før i tiden.

To år efter fødslen havde mavemusklerne stadig ikke samlet sig – en almindelig fødselsskade kaldet Diastasis Recti. Det førte til mange ryg- og mavesmerter. Maria fik derfor en operation, som gjorde, at mavemusklerne blev syet sammen igen, og den overskydende hud blev fjernet. Med andre ord fik hun den krop tilbage, som hun følte sig hjemme i.

– Jeg synes, det er vildt, hvad kvindekroppen kan, og det er empowering for mig at vise min efterfødselskrop ærligt frem. Det, at min krop har fået trillinger helt frem til 35+2 uger, er så sejt. Det sætter naturligvis sine spor, så da jeg havde muligheden for at blive opereret, ville jeg gerne det. Jeg føler mig meget heldig med operationen, for den har givet mig min livskvalitet og selvtillid tilbage.

Huden i ansigtet er sværest

Næste år fylder Maria 40 år, og det har hun med egne ord egentlig ikke noget imod. Hun skal holde en stor fest. Men hun tænker over, hvordan alderen kommer til at påvirke hendes krop og udseende – og hvorvidt de usikkerheder, hun har om det, nogensinde forsvinder.

– Med årene har jeg fået bedre selvtillid og er blevet mere komfortabel i både min person og mit udseende. Da jeg var yngre, syntes jeg bare, jeg var helt vildt grim! Jeg havde håbet, at mine komplekser ville forsvinde helt, når jeg blev 40. Men det er de ikke. Af synlige tegn på aldring tror jeg, huden i ansigtet bliver sværest at tackle. Jeg kan allerede så småt se, at jeg har lidt slappere hud på halsen og hagen. På nogle billeder har jeg tænkt, uh, der ser jeg slap ud i huden!

Hvilket forhold har du til din hud?

– Jeg er meget påpasselig med huden i ansigtet, for jeg er bange for at få pletter. Jeg har fået fjernet en del modermærker i ansigtet som teenager, og jeg har stadig nogle, som giver mig nogle komplekser. Efter graviditeterne har jeg også fået røde pletter og pigmentpletter, så når solen skinner, har jeg altid faktor 50 på i ansigtet, og om sommeren går jeg med hat, så jeg får skygge i ansigtet. Jeg går også med solbriller, for jeg har hørt, at bekymringsrynken bliver tydeligere, når man hele tiden misser mod solen.

Hvad lægger du vægt på, når du vælger hudplejeprodukter? 

– Jeg kan godt lide, at Nilens Jord har danske og nordiske værdier, fordi jeg går op i, at det jeg omgiver mig med, er lokalt eller nært. Jeg har haft lidt eksem og tør hud, så jeg sætter også pris på, at mine cremer fra Nilens Jord giver fugt. Deres produkter har altid føltes gode og virket for min hud.

Blandt andet indeholder cremerne til tør hud fra Nilens Jord B-vitaminer, antioxidanter, olier, Shea butter og fugtgivende ingredienser som hyalonsyre. For Maria hænger indre glød absolut holistisk sammen med at gøre noget godt for sig selv og sin hud – for eksempel at holde den pæn med gode ingredienser. Når Maria gør noget godt for huden og kroppen, så føler hun også, at hendes udstråling bliver bedre.

– Udseendet handler jo i høj grad om udstråling: Om man føler sig smuk i det, man har på, og hvordan man har det. Der er også kommet flere modeprofiler og instagrammere på 70-80 år. Det er vildt fedt. Det siger bare noget om, at udstråling, hvordan man klæder sig og om man er samfundsengageret og kulturinteresseret er vigtigere end alder.

Hvordan har dine prioriteter ændret sig, efter du har fået børn?

– Jeg er blevet meget opmærksom på, at jeg vælger allergivenligt og parfumefrit til mig og mine børn. Det er en af grundene til, at jeg vælger mærker som Nilens Jord. Da jeg var i 20’erne, var jeg sådan lidt, whatever, men nu tænker jeg meget på, hvad jeg putter på huden, for det er jo vores største organ.

Har du et par råd til andre, som har svært ved at acceptere sig selv og sit udseende? 

Unfollow alle de profiler, der får dig til at få det dårligt med sig selv, for det er så let at tage ind. Man får meget mere ud af at følge dem, der deler ærlige opslag. Jeg ser oftere folk dele side-by-side-billeder, der viser det perfekte ved siden af det ægte billede. Følger man dem, der deler opslag om for eksempel #bodypositivity og #skinpositivity, så får man mange flere nuancer med, og billederne viser, hvordan det virkelig er

– Tal til dig selv på samme måde, som du snakker til dine veninder på. Tænk på, at dem, der er omkring dig, typisk ikke ser det, du har komplekser med. Se dig ikke så meget i spejlet, men tænk i stedet, at udseende ikke er så vigtigt. Vi har kun ét liv – så det er synd at bruge tiden på usikkerhederne.

– Tag det tøj på, der får dig til at føle dig smuk. Det er let at sammenligne sig med andre, det gør jeg også selv, og alle har jo dårlige dage. Men man kan vælge at skifte fokus og finde det, man synes, er flatterende for kroppen.

Nilens Jord

Hudplejeserien fra Nilens Jord er skabt med fokus på en naturlig hud og med omtanke for, at hudtyper er forskellige. Derfor kan du finde lige de hudplejeprodukter, der passer til dig – uanset din alder, og uanset om du har tør eller kombineret hud.

I snart 40 år har Nilens Jord skabt skønhedsprodukter til kvinder, og har nu genskabt emballagen på hudplejeserien, så den er blevet miljøvenlig. Emballagen er designet, så du kan skille den ad og behøver dermed kun at købe en refill, når du løber tør. På den måde bliver emballagen genanvendt, og dermed undgås unødigt plastspild. Desuden er refill-systemet en økonomisk besparelse for dig som forbruger. Du kan naturligvis også vælge at købe hele produktet igen i stedet for refill-løsningen, hvis det er det, der passer til dine behov – det er helt op til dig. 

De nye emballager er udviklet af genanvendeligt plast, og yderemballagen er produceret af FSC-mærket karton. FSC-mærkatet betyder, at de anvendte træer til produktion af kartonen kommer fra svenske skove. På den måde minimeres transportafstanden og dermed også mængden af CO2-udslip. For hvert træ, der fældes til produktion af emballage, plantes der fire nye frø, som med tiden bliver til nye unge træer, der binder relativt mere kulstof end de gamle træer.

En indlægsseddel kan være svær at tyde, og derfor har Nilens Jord gjort arbejdet for dig. Du kan trygt regne med, at Nilens Jord ikke går på kompromis med ingredienserne. Det er ikke nok for Nilens Jord, at produkterne er certificeret – de skal også performe aktivt i forhold til din hud.

Der er tilføjet et par nye produkter, som fuldender hudplejeserien. Serien indeholder hverken parabener, æteriske olier eller parfume, og hudplejeprodukterne er mærket med Allergy Certified og Vegan Friendly. Desuden har Nilens Jord ingen ingredienser, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller miljøbelastende.

Find produkterne her.