hudorme
Hudpleje

Guide: Sådan fjerner du hudorme

af Karoline Mathilde Rasmussen 22. februar 2017
Foto: Panthermedia
Døjer du også med sorte prikker i ansigtet? Så er du helt sikkert ikke den eneste. Hudorme rammer nemlig alle mennesker, mænd som kvinder, i alle aldre. Femina giver dig 6 gode råd til, hvordan du bedst bliver fri for hudormene.

Hvad er hudorme?

Selv om navnet umiddelbart lyder som nogle små levende størrelser, er det heldigvis ikke tilfældet. Størstedelen af din krop er udstyret med talgkirtler, som holder huden fugtet. Men kirtlerne kan stoppe til, og når det sker, opstår der hudorme. Der findes desværre endnu ingen mirakelkur mod de små sorte og hvide prikker, men der er heldigvis nogle ting, du selv kan gøre for at minimere problemet og komme et skridt tættere på en ren porcelænshud.

 

6 gode råd: Sådan kommer du af med hudorme 

 

1. Hav en fast renserutine

Sørg for, at du får renset din hud grundigt én gang om dagen – men heller ikke mere. Det er en udbredt misforståelse, at hudorme kan vaskes væk, og faktisk kan for hyppig brug af sæbe og makeuprens have den helt modsatte effekt. Sæben fjerner nemlig din naturlige produktion af hudfedt, og når det sker, vil dine talgkirtler begynde at producere ekstra. Et godt tip er derfor at slå din daglige renserutine sammen med tandbørstningen om aftenen, så er du sikker på at få det gjort.  
 

2. Vælg de rigtige hudplejeprodukter

Hvis du er plaget af hudorme, er det vigtigt, at du vælger de rigtige cremer og renseprodukter, som ikke gør problemet værre. Derfor bør du gå langt udenom oliebaserede produkter, da de kan risikere at sætte yderligere gang i din talgproduktion. Gå i stedet efter vandbaserede produkter, som er bedre til fedtet hud.   LÆS OGSÅ: Døjer du med hudorme? Her er produkterne, der hjælper dig af med uren hud  

3. Salicylsyre er effektivt mod hudorme

Salicylsyre er, som navnet antyder, en syre, som både virker bakteriedræbende og eksfolierende.  Syren renser ud i dine døde hudceller, og den har evnen til at gennemtrænge fedt. På den måde kan den rense dybdegående ud i dine fedtede hudporer på meget mere effektiv vis end almindelige hudplejeprodukter. For at få mest gavn af salicylsyrens magiske egenskaber, kan du overveje at prøve en syrepeeling, som kan forbedre dit hudormeproblem væsentligt.    

4. Undgå for meget pilleri

Selvom det kan være meget fristende at pille og trykke dine hudorme, bør du holde fingrene væk. For meget pilleri kan resultere i, at du stopper dine porer endnu mere til. I værste tilfælde kan en for hårdhændet behandling medføre ar. Så når du finder kosmetikspejlet frem, og alle hudormene pibler faretruende frem for dine øjne, så prøv at se, om du ikke blot kan nøjes med at rette lidt på din makeup.  

5. Hold igen med dampen

Hvis du i lang tid har forsøgt at blive hudormefri, er du garanteret flere gange blevet opfordret til at lave et dampbad til dit ansigt. Efter sigende skal den varme damp åbne op for porerne i dit ansigt, og på den måde gøre det nemmere for dig at rense din hud i dybden. Men der er flere eksempler på, at dampen kan have den modsatte effekt, og i stedet vil stimulere talgproduktionen yderligere. Et varmt dampbad kan til gengæld stimulere blodomløbet i din hud og give en lækker glød, men hvis du er plaget af hudorme og bumser, bør du måske holde igen med dampbehandlingen.  

6. Hav tålmodighed

Som sagt findes der ingen quick fixes mod hudorme, og derfor er det også vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed og holder fast i de gode rutiner. Lad være med at miste modet, hvis dine hudorme ikke er væk efter et par uger. Hvis du får indført nogle gode vaner, vil din hud på længere sigt se markant flottere, sundere og mindre fedtet ud.   

Hvem får hudorme?

Alle mennesker producerer talg, og alle mennesker får hudorme. Personer med fedtet hud og høj talgproduktion har dog øget risiko for at få hudorme. I pubertetsårene betyder hormonforandringer, at talgkirtlerne er meget aktive, hvilket har givet anledning til begrebet ’teenagehud’. Men hudorme kan også opstå, hvis man ikke sørger for at holde sin hud ren. Snavs kan sætte sig i dine porer, som stopper til, hvilket også vil medføre hudorme. Især foundation, pudder og solcreme har tendens til at tilstoppe dine porer og give urenheder.   LÆS OGSÅ: Her er den bedste kost for din hud