Have

Det skal du lave i haven i februar

6. januar 2018
af Redaktionen
Foto: Panthermedia
Vinteren er stadig over os, men det skal ikke forhindre os i at forberede haven til foråret, der snart begynder at spire. Læs med her, og få gode råd til, hvad du skal lave i haven i februar

Februar er årets sidste vintermåned, og lige om lidt banker foråret på. Så nu er det med at få forberedt haven til foråret.

Drivning

Udvalget af grene, der kan drives, er stort - gyvel, blåregn, rosenmandel, æble, spiræa, ahorn, hestekastanje, forsytia, fuglekirsebær, rødel, hassel, japankvæde, birk, kejserbusk og prydkirsebær er blot nogle af dem. Når du klipper grenene, så vær opmærksom på, at de knopper, der sidder højest, er dem, der springer ud først.

Grav primula, gemserod og akeleje op med henblik på drivning i potter indendørs.

Inden du planter ud, skal jorden først forberedes. Dette og meget mere skal du gøre i haven i marts

Husk at forspire chili og peber allerede nu, da de har en lang udviklingstid.

 

Frø

Husk at…

- tjekke spireevnen på frø fra sidste sæson. Det gøres ved at lægge frøene på et par lag fugtig køkkenrulle og stille dem tildækket med husholdningsfilm ved stuetemperatur. Er der liv i frøene, svulmer de op, og frøkappen revner. "Døde" frø vil rådne eller ikke ændre sig.

- du kan så karse og sennep i vindueskarmen. Har du et vækstrum med ekstra lys, kan du forkultivere grøntsager som salat, porre, persille, peber, selleri og kål samt sommerblomster som knoldbegonie, sommerbegonie, petunia, pelargonie, stedmoder, havetøffelblomst, studenternellike, tvillingblomst, fingerbøl, heliotrop, hør, lobelia og prydtobak.

- så spinat og rucola i bunden af drivhuset.

Træer og buske

Vinteren er ideel til udtynding i buske og lignende. Det er let at komme til, og bladene fylder ikke. Står planterne for tæt, ødelægger de let hinanden.

Tag en snak med naboerne, hvis du har høje træer i din have. Træerne giver læ til haven, men også skygge, der kan genere naboerne. Det kan en snak afsløre, samtidig med at I kan finde en fælles, tilfredsstillende løsning, så det gode naboskab kan bevares.

Husk at holde planternes naturlige vækstform, når du beskærer, medmindre naturligvis du ønsker en bestemt kunstnerisk facon.

De fleste træer og buske i haven kan graves op og flyttes nu, mens de er i hvile.

Frugt og bær

Tykke, opsvulmede knopper på solbærbuskene skyldes angreb af solbærknopgalmider. De angrebne knopper visner bort uden at sætte frugt. Pil opsvulmede knopper af, hvis angrebene er lette, eller grav buskene op, hvis angrebene er slemme. Brænd afklippet.

Nøddebuske bærer de fleste og største nødder på gamle grene, derfor bør du altid have både nye og gamle stammer på buskene. Det sker ved årligt at fjerne hver sjette gren helt i bunden. Først fjernes døde og syge grene, derefter tages fra den ældste ende.

Krukkevækster

Husk at vande stedsegrønne krukkevækster, hvis de tørrer ud om vinteren, når solen skinner.
Det er naturligt for stedsegrønne bladplanter (for eksempel rododendron) at lade bladene hænge slapt ned i frostvejr for at undgå, at de er orienteret direkte mod solen og planten dermed udsat for stor udtørring.

Stueplanter

Se stueplanterne grundigt efter for svampe- og insektangreb. Isolér syge planter, eller kassér dem.

Hold øje med stueplanterne. Er potten fyldt med rødder, trænger de til omplantning, der kan ske sidst på måneden.

Hvis du køber potteroser, så vælg saftspændte roser med få udsprungne roser og mange knopper. Stil planten lyst, og sørg for, at potteklumpen tørrer let op mellem vandingerne. Giver du gødning i normal styrke efter 2-3 uger, og husker du løbende at klippe afblomstrede roser af, så vil potterosen glæde i lang tid.

Husk, at potteroser, der købes på denne årstid, kan plantes ud i haven hen på foråret, hvis de passes omhyggeligt.

Løg og knolde

Tjek dahliaknolde for råd, og stil dem til drivning sidst på måneden.

De pletter, hvor sneen smelter først, er lune og velegnede, hvis du vil lægge løg af de tidligste forårsbebudere.

I milde perioder kan du plante julens afdrevne løgvækster og juleroser ud i haven.

Græsplænen

Sammentrampet sne på plænen kan give anledning til angreb af sneskimmel, der viser sig ved visnende græs i pletter. Den eneste modforholdsregel er at løsne sneen ved at kradse op i den med en rive. Find nye veje, så du ikke færdes samme sted i haven igen og igen.

Flere gode tips

Vand kun potteplanterne, når jordoverfladen er tørret let ud, og vand kun med rent vand. Den tørre luft og indeklimaet i husets rum kan forbedres med grønne planter. Planter, der overvintrer inden døre, begynder at reagere så småt på de lysere tider. Fjern sne fra drivhusets tag, før det begynder at tø og tynge på ruderne. Luft ud i drivhuset på solskinsdage. Nåede du det ikke i efteråret, skal drivhuset vaskes af med brunt sæbevand. Ryst stedsegrønne grene og ligusterhækken fri for sne, så de ikke bliver ødelagt af tyngden. Klip blåregnen så der er 3-4 knopper tilbage pr. gren. Beskær sensommerblomstrende klematis hvis du ikke fik det gjort i januar. Høst jordskokker, vinterporrer, grønkål og rosenkål i køkkenhaven. Driv grene af f.eks. forsytia, pil og mirabelle på et køligt og lyst sted. Lad de drevne løg inden døre vokse videre et køligt og lyst sted, så de senere kan plantes ud i haven. Lav krukkerne udenfor indbydende med forårsløg og juleroser, der blomstrer lige nu. Kom ukrudtet i forkøbet og brænd alle frøene af på belægninger inden de begynder at spire. Brug ikke salt i nærheden af græsplænen og havens planter, når du fjerner sne og is fra belægninger! Husk både mad og frisk vand til fuglene hver dag.

I april kan du endelig plante alt det, du har forspirret i det tidlige forår. Læs her, om alt det du ellers skal lave i haven i april

Læs også