Sådan får du tøjet rent
Annonce
Stil

Guide: Så lidt skal der til for at få dit tøj rent

10. maj 2021
Af Aller Creative Studio, annonce for Electrolux
Se her, hvordan du får dit tøj rent på en måde, som både tøjet og miljøet vil takke dig for – også de ”svære” materialer som uld, denim og silke.
electrolux

Mange af os vasker i dag vores tøj meget oftere, end vi behøver. Så snart det har været på en enkelt gang, ryger det i vasketøjskurven og med til vask. Men det er ikke altid nødvendigt.

- En nem måde at forlænge tøjets liv er ved at vaske det knap så ofte, hvilket også betyder, at du reducerer både vand- og energiforbruget. Takket være moderne teknologi og innovation behøver man ikke vaske sit tøj for at få det til at føles frisk igen eller slippe af med dårlig lugt, fortæller Palle Laursen, som er vaskeekspert og Product Line Manager Laundry hos Electrolux Nordics.

Så i stedet for automatisk at kyle tøjet mod vasketøjskurven, så tag det op, og duft til det. Måske skal det bare lige ud at hænge i frisk luft, og så kan det klare en tur mere. Er der synlige pletter, eller lugter tøjet dårligt, skal det selvfølgelig videre. Men ikke nødvendigvis til den vaskerutine, du er vant til.

Se her, hvordan du bedst får dit tøj rent, uanset om det drejer sig om bomuld, denim, uld eller silke.

Bomuld og polyester

Den temperatur, der står i mærket på dit tøj, er den højeste temperatur, det tøjstykke kan vaskes ved. Du kan altså godt vaske det ved lavere grader. Alligevel vasker de fleste af os det meste af vores tøj på 40 grader hver gang. Men det tøj, vi plejer at vaske på 40 grader, kan snildt blive rent på 30 grader. Kun undertøj, sportstøj, sengelinned og håndklæder har brug for højere temperaturer.

Brug helst flydende vaskemiddel, da vaskemiddel i pulverform kan være hårdere ved tøjet og slide på farverne. Og brug kun så meget vaskemiddel, der er brug for, for at tøjet bliver rent. Mængden af vaskemiddel afhænger af tøjets samlede vægt og vandets hårdhed. Nogle vaskemaskiner kommer med en AutoDose-funktion, så maskinen selv vejer tøjet og doserer den rette mængde vaskemiddel. Alternativt kan du undersøge vandets hårdhed for dit område, have en badevægt stående ved vaskemaskinen til at veje tøjet inden vask, og aflæse på vaskemidlets emballage, hvor meget der er brug for.

Silke

Har du brug for at vaske dit silketøj, skal det vaskes i en vaskepose og på et silke- eller finvask-program ved max 30 grader. Brug desuden vaskemiddel beregnet til silke, da enzymerne i almindeligt vaskemiddel nedbryder proteinerne i silke og uld.

Ofte er der ikke nødvendigvis behov for vask af dit silketøj. Damp kan gøre det. Mange nye vaskemaskiner har indbygget dampprogram beregnet til at friske tøjet op med damp i stedet for at vaske det almindeligt. Det er genialt til alle materialer, også din delikate silke.

- Electrolux dampprogrammer er en nem måde at opfriske tøj, der ikke har brug for en fuld vask. Og mindre vask betyder, at tøjet holder længere, hvilket er godt for planeten, fortæller Palle Laursen.

Dampen opfrisker tøjet, samtidig med at det glattes ud, så der kommer færre folder. Nogle gange kan det endda erstatte strygningen efter og dermed spare tøjet og miljøet lidt ekstra.

Electrolux PerfectCare vaskemaskine

Ny teknologi og innovation gør, at vi i dag sagtens kan vaske vores tøj rent på 30 grader. Electrolux PerfectCare vaskemaskiner (model 800 og 900) er til dig, der gerne vil passe på både dit tøj og miljøet. Vaskemaskinen har 14 programmer, der inkluderer Wool and Silk, Cotton, Cashmere, Ultra Wash, FreshScent og et meget hurtigt 14-minutters program. Find den her.

Uld

Din uldsweater er lavet af naturlige fibre, som er gladere for luft end for vand. Faktisk kan den bedste rens af en uldtrøje ofte være at hænge den ud i den friske luft, hver gang du har haft den på. Hæng den over en stoleryg i stedet for på bøjle, som kan strække uldtrøjen for meget.

Er du nødt til at vaske dit uldtøj, er det vigtigt, at temperaturen er stabil. Så selv om mange af os tyr til håndvask af uld, kan det faktisk være en bedre idé at vaske det i maskinen – såfremt den har et uldprogram og helst en maskine med Woolmark-certificering. Vend uldtøjet på vrangen, og husk altid at bruge uldvaskemiddel, som ikke udtørrer uldens naturlige fedtstof.

Hvis din tørretumbler ikke har et dedikeret uldprogram, er det bedst at tørre det fladt. Læg hvert stykke uldtøj på et håndklæde, og rul det, så vandet presses ud. Rul det derefter ud igen, og lad det tørre, mens det ligger fladt udfoldet, så formen bevares.

Denim

Også dine jeans kan ofte friskes op med en tur ud i den friske luft. Og det er en god idé, for hver gang de bliver vasket, slider det på farven og stoffet.

- Farven på denimstoffet er som et tyndt lag på overfladen af fibrene. Når den overflade fjernes, ved at vi vasker, eksponeres de hvide fibre under. Det fører automatisk til falmede farve og slidmærker, forklarer Palle Laursen.

Hvis du gerne vil bevare dine jeans i den farve, du forelskede dig i, gælder det derfor om at vaske dem så lidt som muligt – og når du så vasker dem, at gøre det så skånsomt som muligt. Igen er kodeordene lave temperaturer og ikke mere vaskemiddel end nødvendigt. Vend dine jeans på vrangen, og brug allerhelst et vaskeprogram beregnet til denim, så de bliver vasket med den rette vandmængde, temperatur og skånsom centrifugering.

Hvis dine jeans er blevet for løse, kan en hurtig tur i tørretumbleren på jeans-program desuden give dem deres form tilbage, helt uden at de behøver en tur i vaskemaskinen.

Make it last – med den rette vaskemaskine

Er du ude efter en ny vaskemaskine, der gør det nemt at passe godt på både dit tøj og miljøet? Electrolux PerfectCare vaskemaskiner (model 800 og 900) har alle de funktioner, de fleste af os drømmer om. UltraWash-program, som vasker tøjet rent ved 30 grader og på kun en time, programmer dedikeret til vask af silke, uld, jeans og outdoor-tøj og dampfunktionen SteamCare. Læs mere her.

Læs også