DIY

Skab sommerstemning med indendørs krydderurtehave

af Krista Elvheim 12. juni 2015
Kilde: Urtegartneriet
Du behøver hverken have en stor have eller altan for at dyrke dine egne krydderurter. Du kan sagtens gøre det i køkkenet. Og endda på en måde, så det pynter ...

DET SKAL DU HUSKE

Krydderurter gror fint indendørs – dog ikke lige så frodigt som udenfor. Til gengæld er sæsonen længere.  

Potterne – så store som muligt, så der er god plads til rødderne. Skift evt jorden jævnligt, da planterne hurtigt dræner jorden for næring i en lille potte.

Lys – er vigtigt og gerne så meget som muligt – anvend evt. kunstigt lys (energisparepære) om vinteren.

Vanding – skal ske hyppigt og grundigt, men det er samtidig vigtigt, at planterne tørrer ud imellem vandingerne, og at der ikke står vand i underskålen. Om vinteren skal planterne holdes til den tørre side.

Jorden – skal være porøs og næringsrig.

Klik dig igennem galleriet med billeder herunder

Galleri: Skab sommerstemning med indendørs krydderurtehave

BRUG KOPPEN

Dekorér vindueskarmen med små kopper forvandlet til urtepotter. De små kopper er fine til at forspire i – når planterne er blevet større, har de brug for mere jord og plads omkring rødderne. Du kan også bruge et flot glas – det kan være dekorativt, at man kan se jorden gennem glasset.

 

TIP:

Et halvt fed hvidløg i bunden af urtepotten holder irriterende småfluer væk!

FÅ DINE KRYDDERURTER TIL AT HOLDE

Genbrug dine husholdningsglas som dekorative urtebeholdere. Klip de sidste grene af din krydderurt, og stil dem i et glas med vand i bunden, så holder de længere – og det er både dekorativt og duftende.

 

TIP:

Skriv med glas-tusser, hvilken krydderurt du har i glasset.

SPISELIGE BUKETTER

Lav små buketter af dine urter, og pak dem ind i et fint gavepapir, og brug dem som en sød og uhøjtidelig værtindegave.

DEKORATIVE BUNDTERKnyt små bundter urter op, og hæng dem op på rad og række i et pænt bånd. Urterne tørrer og kan så gemmes til vinteren. Bånd fra Broste Copenhagen, hylde fra Frama og blå kopper fra Alissa & Nienke. Fås hos Stilleben. TIP:Gå på loppemarkeder eller i gemmerne, og kig efter fine dekorative kopper. Når du skal bruge dem til urtepotter, er det kun sødt, hvis de ikke er ens.

OLIE MED SMAG

Lav din egen krydderurteolie. Det kræver ikke andet end en flaske olivenolie tilsat et par fed hvidløg, en chili eller to og krydderurter. Du kan også nøjes med at tilsætte krydderurtekviste til olien – lad det trække, og du har en lækker olie til for eksempel at dryppe over pizzaen.