DIY

Sådan får du et plantebord med stil

af Sidsel Zachariassen og Signe Munk Lund 26. april 2012
Foråret er skudt i gang, og det er nu, du rigtig skal pleje din have, så du senere kan nyde resultatet. Et plantebord er både praktisk og hyggeligt, når der skal arbejdes med blomster og krukker

Om foråret, når der skal plantes i krukker, omplantes og plantes ud, er et plantebord uundværligt. Det er her, du kan stå og arbejde med jord og krukker uden at være bange for at svine, og med et plantebord i den rette højde undgår du også, at ryggen lider overlast. Det bedste er, at du ikke behøver at rydde op efter dig, da bordet ikke skal bruges til andet. Du kan bare fortsætte, hvor du slap, dagen efter.

I princippet kan du bruge alle slags borde som plantebord. Sørg imidlertid for, at bordet har en god arbejdshøjde, og at det kan tåle jord og fugt. Færdigkøbte planteborde har den fordel, at de har en kant på tre sider, så jorden bliver på bordet.Placér dit plantebord i et lyst og solrigt hjørne, så det er et dejligt sted at stå og arbejde. Lader du et par krukker med forspiringer og smukke stiklinger stå på bordet, er det samtidig en smuk og hyggelig krog i haven.

FORSPIRINGDet er en god idé at forspire alle slags planter og blomster, også selv om frøposen siger noget andet. Det giver bedre udnytte af frøene og giver blomsterne en længere blomstringsperiode.

? Du sparer penge ved at forspire selv frem for at købe de dyre planter.? Start gerne i god tid - Sæt evt. glasklokke eller plastik henover, så det virker som et drivhus.? Så gerne dine frø med et par uger imellem. På den måde kan du starte blomstersæsonen allerede sidst i april og få blomsterne til at stå helt ind i oktober.

10 GODE TIPS1 Vælg et havebord med god opbevaringsplads, så du har plads til at have potter, jord og haveredskaber lige ved hånden.2 Det skal være nemt at gøre rent. Vælg f.eks. ét med zinkoverflade.3 Navneskilte er uundværlige - det er nemlig umuligt at huske, hvad man har sået.4 Sæt gerne en vase med en gren eller blomst på bordet, da det ser dekorativt ud og skaber en god stemning på plantebordet.5 Gem jord og lecakugler af vejen, da det ikke pynter.6 Gem haveredskaber og lignende væk i fine trækasser, metalkasser eller kurve, som er dekorative.7 Køb fine haveredskaber og en smuk vandkande - det pynter - og supplér gerne med et par fine underskåle til planterne.8 Vælg fine, f.eks. farvede, krukker, hvis du sår frø. Så ser det også pænt ud, mens det vokser op.9 Bordet skal have en vis robusthed, så det også kan klare de tunge potter.10 Et plantebord med skuffer kan være praktisk til redskaber, frøposer og lignende.

Få flere gode tips i galleriet herunder

Sådan får du et plantebord med stil

Gå efter potter med plads til at skrive, hvilken blomst du har plantet. Eller du kan gøre det selv ved at male med tavlelak på dine krukker.
Gode haveredskaber er uundværlige i haven. Vælg nogle, der også er pæne at kigge på, og lad dem hænge fremme. Haveredskaber, hhv. 98 kr. og 108 kr. Notre Dame .
Potter og krukker kan hurtigt se lidt kedeligt ud, så længe frøene ligger i jorden, og der ikke er noget grønt at se. Plant derfor i kulørte potter og krus. Husk at plante om når blomsterne bliver større. Bakke, 78 kr., krus, lille, 16 kr., stort, 20 kr. Skilte, 3 kr. pr. stk. Alt fra Notre Dame . Vase, 35 kr. House Doctor . Lille metalophæng fra Jette Frölich .
Selv om plantebordet først og fremmest skal være praktisk, skader det ikke at gøre lidt ud af æstetikken. Brug gamle tallerkner og skåle til dekoration og som underkopper til urterpotterne, og udstil enkelte ting som f.eks. en dekorativ frøpose under en glasklokke. Glasklokker – 28 cm høje, 140 kr., 33 cm høje, 170 kr. House Doctor .
En vandkande er et must. Gå efter én med god spreder på tutten, så de små spirer ikke bliver skyllet væk, når du vander. Firkantede zinkpotter, 3 stk., 229 kr. Broste Copenhagen .
Opbevar muldjord og lecakugler i smukke bøtter, så plantebordet ikke skæmmes af grimme poser. Det er samtidig nemt at komme til jorden. Kurve – 3 stk. koster 675 kr. Broste Copenhagen .