DIY

Guide: De bedste tips til at bo med farver

af Signe Munk Lund og Julie Rosendahl 6. oktober 2017
Foto: Tia Borgsmidt
Velkommen indenfor i et hjem, hvor penslerne sjældent når at tørre, og det eneste der er hvidt, er lofterne. Her bliver der ikke skelet til uskrevne indretningsregler, når farverne skal vælges, og modige farvevalg er hverdagskost. Det kan jo altid males om ... Kig med og få de bedste tips til at bo med farver, som du kan prøve af derhjemme.

I GALLERIET HERUNDER FÅR DU DE BEDSTE TIPS TIL AT INDRETTE DIT HJEM MED FARVER

En enkelt vægDet er smukt og effektifuldt at male et helt rum – og hvis du tør, så mal også karme, fodpaneler og døre. Men mindre kan også gøre det. En enkelt væg i fx køkkenet eller soveværelset kan ændre hele rummets karakter. Og når det kun er én væg, så tøv ikke med en lidt mørkere farve, end du ellers ville have valgt. Væggen er malet med farven Bordeaux fra Jotun. Stolen er fra Ikea. Gulvløberen er fra Ferm Living. Køkkenet er fra Ikea. 
KontrasterEn sennepsfarvet væg ligger ikke øverst på bestsellerlisten over vægfarver. Men det modige valg er smukt som baggrund for masser af grønne planter, og tiføjer du en plakat i en kras farve, giver det en flot kontrast til væggen.Væggen er malet med farven Velvet fra Jotun. Plakaten er fra Polish Posters. Bordet er lavet af en OSB-plade fra Silvan. Stolen er fra Ferm Living.
Mørke farver skaber dybdeMørke vægge sluger lys, men er også  enormt stemningsskabende. Mal de mørke farver i rum, der er meget lyse, eller i rum, hvor mørke ikke gør noget, som fx soveværelset. Mix med andre mørke toner på dine accessories og tekstiler for at fuldende looket. Væggen er malet med en hel mat maling i farven Byge fra Jotun. Sengetøj i hør og sengetæppe fra Broste. Puder fra H&M Home og Södahl.
BlikfangVælg et enkelt møbel eller en lampe i en farve, der er til få øje på, og lad den være det kulørte blikfang i rummet.Bordet er fra FDB Møbler. Stolene er designet af Børge Mogensen og fra Lauritz.com. Lampen er PH 5. Det industrielle vindue er lavet på mål af en smed. Maleriet er købt på Lauritz.com. Kommoden er fra Trævarefabrikernes Udsalg.
Møbler med karakterDu behøver ikke at male dine vægge i stærke farver for at få kulør i stuen. Vægge i støvede, afdæmpede nuancer skaber en flot ramme for et eller flere møbler eller gulvtæpper med knald på farverne.  Væggen er malet med kalkmalingen Lady Minerals Grå Harmoni fra Jotun. Maleriet er af Henrik Westergaard. Plakaten er fra Form/Design Center i Malmø. Sofaen er fra Ikea, men ombetrukket med tekstil fra Bemz, der har specialiseret sig i betræk til Ikea-møbler. Puderne er også fra Ikea, og det marokkanske tæppe er fra Craft Sisters. 
Modige valgHvem siger, døre skal være hvide? Mal en enkelt dør i en fræk farve, du godt kan lide, og lad den være et overraskende element i din indretning. Døren er malet med farven Butterfly fra Jotun.  
Tone i toneDrømmer du om farver, men synes, at det bliver for meget farvelade at mixe flere farver, så prøv dig frem med tone i tone-looket. Grønlige puder op ad en grøn væg skaber ro for øjet og gør det nemmere at tilføre en enkelt anden farve. Fx som her, hvor det sarte lyserøde sengetøj er smukt mod de grønne nuancer. Væggen er malet med Minty Breeze fra Jotun. Kommoden er fra Ikea, men med hjemmelavede læder­greb. Planten er fra Greenify. Puderne er fra H&M Home og Linum. Sengetøjet i lyserødt hør er fra Ellos. 
KalkmalingKalkmaling er blevet meget hot de seneste år. Det er et miljøvenligt naturprodukt, der er nemt at arbejde med, og som giver en helt anden struktur end almindelig maling. Du får matte, delikate vægge med en struktur, der på én gang er rå, industriel og blød. Det er vægge, man får lyst til at ae. Farverne er typisk afdæmpede og looket sosfistikeret.Væggen er malet med kalkmalingen Lady Minerals Grå Harmoni fra Jotun. Døren er malet i farven Havdyp fra Jotun. Rullebordet er fra Søstrene Grene. Spejlet er et loppefund. Tæppet er fra Ferm Lving. Knagerne er fra Ikea.