daybed

DIY: Lav din egen daybed

10. februar 2012
af Katrine Kaul
En daybed – eller briks – er et godt alternativ til sofaen på kontoret, i gæsteværelset eller i den lille stue. Den er nem at lave og kan styles, som det passer dig, og hurtigt ændre stil, hvis du trænger til lidt forandring

Det skal du bruge til din daybed:

- understel til daybed (du kan meget ofte finde en gammel seng på et loppemarked eller genbrugspladsen)
- slidstærkt tekstil i kraftigt materiale
- madras til daybed
- rygpuder, gerne store og faste og med "sider"
- symaskine

Sådan laver du din daybed:

1. Find et understel til en daybed. Nogle bliver solgt inklusive gamle madrasser, men de er oftest ikke til at genbruge. Du kan købe madrasser på mål i skumgummi eller være heldig, at den passer med et standardmål, så den kan købes i f.eks. Jysk eller Ikea.

2. Til madrassen kan du enten sy et fastmonteret betræk, eller du kan - som os - lave en hurtig løsning ved blot at folde stoffet rundt omkring madrassen. Så er det nemt og hurtigt at skifte det, hvis du vil have et andet udtryk og look på din daybed.

3. Rygpuderne til din daybed laves ved at klippe to stykker tekstil en anelse mindre end pudens størrelse. Klip derefter et kantstykke i en bredde svarende til kanterne på puden (har din pude ingen kanter, skal du bare sy betrækket sammen af en for- og en bagside, og lave en åbning på bagsiden ved at sy to stykker stof hen over hinanden med en sjult søm - på den måde undgår du grimme lukninger og bøvl med lynlåse).

4. Sy de store for- og bagstykker sammen med kanterne. Ret mod ret. Lynlåsen monteres ved at dele bund-kantstykket i to stykker på langs. Lynlåsen sættes ind.

Så er puden til din daybed næsten færdig. Her kan du se, hvordan syningerne laves, når man sætter en ekstra kant ind. Bemærk, at du skal købe særlige monteringspuder til dette formål, samt at de også er syet med ekstra kant.

Katrines bedste insider-tip til din daybed

Palisander er tilbage på listen over hotte materialer. For år tilbage var det næsten utænkeligt at bruge den mørke træsort i indretningen, men træsorten er nu hottere end nogensinde, dels fordi den er smuk, dels måske også fordi den nu er uhyre sjælden og svær at opdrive. Så tjek loftet for møbler i palisandertræ, du troede du skulle køre på genbrugspladsen.
 

3 gode råd, når du styler tekstilerne til din daybed:

  • Vælg et tema eller en stemning, du gerne vil ramme med din daybed. F.eks. orientalsk, moderne grafisk look eller, som her, 1950'ernes beach house.

  • Vær gennemført i farver og look i dine valg af betræk til madras og puder.

  • Brug stofrester fra madrassen til at sy puderne til din daybed.

  • Lav patchwork og kombinér tekstiler og sæt dit eget personlige præg på puderne, så du får en unik daybed.

  • FEMINAs boligstylist Katrine Kaul har hovedet fuldt at gode ideer til, hvordan du selv kan gøre loppefund og billige standardmøbler unikke og eksklusive - ligesom denne daybed. Lad dig inspirere og forvandl dit hjem for næsten ingen penge.

  •  Var du vild med Katrines daybed? Så prøv hendes tip til at lave din egen farverige boksreol