https://imgix.femina.dk/media/article/forsiden.jpg
Stil

DIY: 5 kunstværker du selv kan lave

2. juni 2016
af Pernille Albers
FOTO: Skovdal & Skovdal/Lena Staal
At lave sin egen kunst er en win-win: Du hygger dig, mens du laver det, og du får kunst til dine vægge, som ingen har magen til. Når det så samtidig ikke kræver de store kunstneriske og kreative egenskaber, ja, så er det bare om at komme i gang. Læs med her hvordan.

https://imgix.femina.dk/kopi_af_femina-06.jpg

DIREKTE PÅ VÆGGEN

Et anderledes bud på et kunstværk, der ikke skal hænge, men males direkte på væggen. Det er sjovt at lave og vil vække opsigt blandt dine gæster. Du skal bruge:Overheadprojektor (lej den her)Fin lille penselGrå-blå hobbymalingStregtegningPlastikchartek Sådan gør du:Find et motiv, du kan lide. Kopiér det, og læg det i et plastikchartek. Tegn motivet op på plastikchartekket med en tynd, sort tusch. Tag kopien ud, og placér plastikchartekket i overheadprojektoren og projicér motivet op på din væg i den størrelse, du ønsker. Tegn motivet op på væggen med blyant. Sluk projektoren, og mal motivet op med maling og tynd pensel.

På billedet:Gul pude fra Ikea, velourpuder fra Madam Stoltz, sofa og bakkebord fra House Doctor. Væggen er malet med farven 4424 Kameleon fra Jotun.
https://imgix.femina.dk/kopi_af_femina-01.jpg

AKVARELLER

Man behøver ikke at være en god tegner for at lave sine egne vellykkede akvareller. Hold dig til én farvenuance og leg dig frem. Du skal bruge:4-5 forskellige akvarelfarver i blålige toner + sort og hvidAkvarelpapir (i A3-format)Gode penslerBlyantTusser i blå/grå Sådan gør du:Med forskellige blå farver tilsat varierende mængder af sort og hvid, kan du skabe et utal af forskellige blå nuancer. Leg med de forskellige toner, og find frem til dem, du bedst kan lide. Tegn cirkler og streger med blyant, og mal derefter ovenpå med akvarelmaling. Fyld evt. felterne ud. Leg med mængden af vand, så farverne flyder mere eller mindre ud. Tip:Gode tynde og fine pensler er en musthave til dette DIY-projekt. Hold dig til de samme farvenuancer, så får du det roligste udtryk.
https://imgix.femina.dk/kopi_af_femina-03_0.jpg

MALERPINDEKUNST

Et ægte DIY-værk lavet af, hvad du allerede har i huset, hvis du er en glad hobbymaler. Nemlig malerpinde og rester af maling. Du skal bruge:MalerpindeMalerrester eller hobbymalingEn stykke træ eller mdf-pladeLimpistolNedstryger Sådan gør du:Udvælg en række farver, der matcher hinanden. Mal både brede og smalle malerpinde i forskellige farver, og lad dem tørre. Sav pindene i de længder, du skal bruge, og læg dem ved siden af hinanden, så de tilsammen udgør en flade, der matcher størrelsen på din plade, Når du har fundet det rette mønster – gerne lidt tilfældigt – limer du de malede pinde op på pladen. På billedet:Væggen er malet med kalkmaling fra Jotun. Uro og vase fra House doctor. Bordplade og bordben kan bestilles hos Pernille Albers.
https://imgix.femina.dk/kopi_af_femina-04.jpg

FJER I RAMMER

Lav en smuk billedvæg med forskellige rammer, men hvor fjerene er den røde tråd. Du skal bruge:Forskellige fjerGamle skifterammerKlipsGaffatapeSort masking-tapeHobbyknivStållineal Sådan gør du:Skil alle rammer ad, og vask glassene. Kassér klips, bagpladerne og selve rammerne. Til hvert billede skal du bruge to stykker glas i samme størrelse. Læg fjeren på det ene stykke glas, og læg et andet stykke glas ovenpå i stedet for bagpladen. Sæt et par stykker malertape på kanterne for at holde glassene samlet. Sæt herefter gaffatape rundt langs alle kanterne. Sæt tape på én side ad gangen, fold rundt på bagsiden, og skær overskydende tape af. Du kan også bruge masking-tape til at kamuflere gaffatapen. På billedet:Når du kun skal bruge glasset, er det lige meget, hvordan rammen ser ud, og du kan derfor finde dem billigt på loppemarkeder. Kommoden er ligeledes et loppefund. Klips fra House Doctor, timeglas fra Hay, og gaffatape, masking-tape og fjer fra Panduro Hobby.
https://imgix.femina.dk/kopi_af_femina-08.jpg

TRÅDBILLEDE

Er du den utålmodige type, er dette ikke værket, du skal kaste dig over. Men når først øjerne er skruet i, er det lynhurtigt at trække snore på kryds og tværs. Du skal bruge: Ikea-ramme En rest maling Små metaløjer Hørgarn eller andet garn Sådan gør du: Tag glasset og bagpladen ud af rammen. Du skal kun bruge rammen. Mal rammen. Skru små øjer i langs kanten. Jo tættere du sætter dem, jo mere detaljeret bliver dit trådværk. Hæft enden af garnet i et af øjerne, og træk garnet igennem på kryds og tværs. Husk at alle øjer skal rammes minimum én gang med garnet. Afslut og fæstn med et par knuder. På billedet: Træramme fra Ikea, hobbymaling og garn fra Panduro hobby, gulvtæppe fra Au Maison. Resten er privateje.

Læs også