boligreportage
Bolig

Sara har forvandlet en nedlagt landsbyskole: "Selvfølgelig skulle vi bo her"

11. maj 2020
Tekst og
styling: Pia Olsen. Foto: Anitta Behrendt
Kom med indenfor hos billedkunstner Sara Gade i den 235 m² nedlagte skole på Sydsjælland. Hun har indrettet sig luftigt med naturlige farver og materialer.

HVEM: Sara Gade, billedkunstner, kropsterapeut og underviser, sammen sine to børn, Lukas og Luna.

HVAD: Skole på 235 m² fra 1903, ombygget i 1990’erne

HVOR: Stensby på Sydsjælland.

Jeg har altid haft en drøm om at flytte på landet for at være tæt på naturen. Nu skulle det være, mens jeg stadig havde hjemmeboende børn, fortæller Sara Gade om, da hun flyttede fra København til den sydsjællandske landsby Stensby med sine to børn. Deres nye hjem er den oprindelige landsbyskole.

– Da jeg så huset, var det, som om det tog beslutningen for mig. Selvfølgelig skulle vi bo her. Midt i alle de muligheder for at være ude i naturen eller bare for at sidde her indenfor ved de store vinduer og kigge ud over markerne, skoven og de små søer. Og tanken om, at huset har rummet liv, læring, børn og leg i over 100 år – det har jeg en rigtig god følelse med, siger Sara.

Inspiration fra værkstedet

Bygningen er 235 kvadratmeter stor, og på førstesalen har Sara indrettet soveværelser. Hun er billedkunstner, så det ene store rum i stueplan er indrettet til atelier og kreativt kontor med højt til loftet.

Det andet rum er blevet til et køkken-alrum med spiseområde, pejsehjørne og lounge med en hjemmebygget sofa. Selve køkkenet blev udskiftet med et sort køkken.

– Min inspiration til køkkenet er baseret på udtrykket fra et værksted eller en smedje. Jeg ønskede et råt madværksted, og det har jeg opnået med åben ild fra gaskomfuret, messing på væggen og fri adgang til køkkenredskaberne.

Højt til loftet

- Selve køkken-alrummet er meget stort, og jeg har arbejdet en del med at få hyggen frem. De mørke køkkenfronter, de sorte bambusrullegardiner og den store lampe, der giver en form for tag, er alt sammen med til at skabe hygge her, hvor vi har så højt til loftet, forklarer Sara.

LÆS OGSÅ: Klassisk villa fra 30'erne med nye og gamle møbler

Også naturens materialer er med til at skabe en hyggelig stemning i de gamle skolestuer, og træ går igen på både møbler og tilbehør.

– Jeg er vild med alle former for naturmaterialer. De har en kvalitet i sig, som man ikke finder i kunstige materialer. I stedet for fremhæver de et godt indeklima, de føles varme at bo med, og så bliver de kun smukkere over tid med deres patina. For mig lever de, fortæller Sara.

Farver må ikke overtage rummet

Også farverne er inspireret af naturens farver, og nuancer af hvid, brun og grå er dominerende.

– Farver skal være der, men de skal ikke overtage et rum. Jeg lader mig inspirere meget af naturens farvespil, og derfor har jeg også stærke farver i små klatter. Som en solnedgang, der pludselig er pink eller orange. Det er lidt det, jeg gør i min indretning, at være naturtro, siger Sara.

LÆS OGSÅ: Den gamle villa fra 1910 blev lys og moderne

Kom med indenfor i Saras bolig i galleriet:

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også