https://imgix.femina.dk/media/6962ec4e91d04c92b13fc2b79eb03528.jpg
Bolig

Sådan griller du med succes

3. juni 2010
af Beagle Iuel-Brockdorff
For nogle er det at grille en hel hobby – andre smækker fire pølser på risten et par gange i løbet af sommeren. Uanset hvor ambitiøs du er, får du her 10 gode råd til grillningens kunst.

1. Vælg magert kød i tynde skiver - det giver mindre dryp og kortere stegetid.

2. Undgå at kødet bliver brændt. Hvis uheldet er ude, så skær det brændte område af, før kødet spises.

3. Brug rosmarin, timian, oregano, basilikum, hvidløg, løg eller persille på kødet. Det nedsætter mængden af stege­mutagener.

4. Vend kødet jævnligt, det nedsætter også dannelsen af uønskede stoffer.

De uundværlige redskaber

Man behøver ikke det helt store arsenal af redskaber for at grille med succes. Men følgende kan være en rigtig god hjælp:

  • LANGSKAFTEDE TÆNGER til at vende maden med. Og det er en god idé at have en ekstra til at vende kul med.
  • GRILLHANDSKER eller kraftige grydelapper bliver man nødt til at have.

  • En PENSEL er praktisk til marinader. Husk at den skal være egnet til grill, så hårene ikke brænder.

  • Kraftig ALUFOLIE er godt at have til den mad, som skal beskyttes. Kan også bruges til f.eks. at opvarme ris, pasta og grøntsager i.

  • Forskellige slags SPYD af træ eller metal. Kraftige rosmarinkviste og salviekviste kan også bruges som spyd.

  • Lukkede FISKERISTE er gode til hele fisk. De gør det lettere at vende fisken, så den ikke går i stykker.

5. Vil man have røde bøffer, er det en god idé at lægge dem på grillen, mens de stadig er letfrosne. Derved får de en god stegeskorpe, inden de bliver for stegte. Det gælder også hakkebøffer, men de skal snarere være rosa og ikke røde.

6. Fjerkræ og svinekød skal grilles færdigt. Saften skal være klar, ikke rød. Dermed ikke sagt, at kødet skal overgrilles, så det bliver tørt.

7. Fede kødstykker som revelsben, spareribs m.fl. koges i forvejen - så bliver stegetiden kortere. De kan også steges ved indirekte varme, dvs. ingen kul direkte under kødet, men med en bakke underneden til opsamling af afsmeltet fedt.

8. Husk en sprayflaske - evt. den du bruger til strygetøjet - til at slukke små flammer med. Den er meget anvendelig, hvis der drypper lidt fedt ned i grillen, som giver flammer.

9. Læg meget kul i den ene side af grillen og lidt i den anden side. Så kan du veksle mellem lidt og meget varme, hvilket især er godt, når du griller større ting.

10. Smør metalspyddene med olie, før maden sættes på. Og læg træ- og bambusspyd i koldt vand i nogle timer før brug, så brænder de ikke så nemt.

Kilder: Danish Meat Association og Politikens Grillbog

Hvad er stege-mutagener?

Når man steger maden for hårdt, dannes kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege­-mutagener. Man kan nedsætte risikoen for at danne dem ved at undgå overstegning og brankning.

Læs også