Bolig

Miks nyt og gammelt i boligen

Af Nadja Wehlitz, redigeret af Britt Endicott 2. august 2017
foto: Pernille Enoch
Miks nyt og gammelt i din bolig for en personlig indretning. Vi giver dig 5 idéer til, hvordan du kan få arvestykkerne fra gemmerne frem i lyset og få de gode køb fra loppemarkedet til at passe ind.

Det er nemt at falde for gamle rammer og små møbler på loppemarkederne – men det er ikke altid nemt at få de brugte sager til at passe ind i en moderne indretning, når man kommer hjem. Det samme gælder arvesager som mormors gamle porcelænsvase eller den håndlavede bordløber. Den slags havner tit bagest i skabet, selv om man holder af det. Men med små forandringer og forskønnelser kan du sagtens få et fint miks af møbler i din stue.

Sådan gør du:

Tricket er at sætte enkelte af de gamle ting ind imellem de moderne ting, så stilen overvejende er nutidig. Hvis de nye og gamle ting klæder hinanden farvemæssigt, er du allerede nået langt. Og hvis du ikke er bange for at male gamle ting om, så er det en virkelig effektiv måde at ændre stilen på. Du kan også sy kønne gamle broderede duge og servietter om til puder eller klippe dem til og sætte dem i ramme. Eller du kan sætte stof på en gammel ramme eller dekorere et lille skab med mønstrede servietter.

Klik dig igennem galleriet herunder for at se flere idéer til, hvordan du kan mikse nyt og gammelt.

Miks nyt og gammelt i boligen

Et lille bord, der er gået af mode, kan få et helt nyt look med maling. Mal det sort eller gråt og det vil passe ind i en klassisk indretning. Eller mal det i feminine farver som her og stil det på børneværelset eller i soveværelset. Slib bordet let med fint sandpapir, og tør det fri for støv. Mal bordet, og lad det tørre, før du evt. maler det en gang til. Bordet er et loppefund. 

Du kan nemt forvandle et helt almindeligt lille toiletskab til det sødeste møbel lige til at pifte op på badeværelset. Du skal bruge mønstret decoupagepapir eller kønne servietter. Tag lågerne af skabet. Klip papir eller det yderste lag på servietterne til, så det passer til lågerne. Lim det på med en blød pensel og decoupagelim. Lad limen tørre, og smør lim på igen. Lad lågerne tørre, og sæt dem på igen. Skab og ramme er loppefund, mens resten er nyt.

Gamle rammer kan du få til at passe ind ved at beklæde dem med stof, der samler farverne i din stue op. Her har vi valgt blå- og hvidternet stof. Læg rammen på stoffet, og klip det til, så det kan nå rundt om kanten og om på bagsiden af rammen. Fjern stoffet, og smør lim på rammen. Læg stoffet på, fold kanterne om rammen og lim dem fast på bagsiden. 

Har du arvet en vase, som du ikke kan nænne at skille dig af med – men som står bagest i skabet? Find den frem, og stil den sammen med nye og mere moderne ting på en bakke. Det vil få den til at se helt anderledes frisk ud, end hvis den stod sammen med andre gamle fund. Vasen fra Mågestellet er et loppefund, mens de øvrige ting er nye.

Gamle tekstiler kan du få for en slik på loppemarkeder – men det er ikke altid, man lige kan komme i tanke om, hvordan man skal bruge dem. Her har en gammel bordløber fået nyt liv som vægpynt. Buk den ene ende om til vrangen, og sy en løbegang. Træk en træpind igennem løbegangen, og bind et bånd fast i begge ender af pinden til ophæng. Klip evt. bordløberen til i den ene ende, hvis den har frynser. Både løberen og billederne er loppefund.