boligreportage Mia Runtiz
Bolig

Kom indenfor: Mia har indrettet sig med kulørte ting fra hele verden

af Susanne Diekema 3. september 2019
Foto: Henrik Bjerg
Mia har indrettet sin lejlighed på landet ved Ry med smukke kulørte ting og tekstiler fra alverdens lande – og hun henter dem selv. Kom med indenfor i Mias smukke lejlighed.
HER BOR: Mia Rünitz, uddannet pædagog og ejer af butik Chola i Ry, og hendes to børn Sally på 8 og Orla på 12 år.   BOLIG: Lejlighed på landet uden for Ry i et tidligere kollektiv med fælles have, sø og køkkenhave.   AREAL: Cirka 130 m².  
  Mia Rünitz er vild med at rejse – og med at indrette. Hendes hjem er fyldt med fund fra Bolivia og fra mange andre rejsemål som Portugal og Marokko. Senest er en knaldrød og sort tyr havnet i hendes soveværelse – et flot karnevalskostume fra Bolivia. – Jeg ejer faktisk ikke meget af værdi. Jo, med værdi for mig, men ikke noget dyrt, fortæller Mia.   Mia bor sammen med sine to børn på en gammel gård i Boes lidt uden for Ry. Gården er et tidligere kollektiv, der er inddelt i tre store lejligheder, og beboerne deler den fælles have med egen sø og stor grøntsagshave.   LÆS OGSÅ: Her er naturen den nærmeste nabo   Mia har gjort sin passion for eksotiske lande, farver og tekstiler til sin levevej. Efter at have boet nogle år i Bolivia, hvor hun blandt andet drev hotel, café og en butik med kunsthåndværk, importerer hun nu tæpper og håndstrikkede og håndlavede ting til Danmark til sin butik Chola i Ry.  – Jeg er vild med små børnemøbler og rå, lidt skramlede skabe, kister og fade. De griner ad mig i Bolivia, for de fleste ting er noget klamphuggeri og ser billige ud. Men jeg kan slet ikke stå for dem, siger Mia.   Mia indretter lejligheden i samråd med sine to børn, Orla og Sally. De har en aftale om, at alt skal kunne bruges og ikke bare se pænt ud. Den lysegule sofa blev købt på den betingelse, 

 

KOM MED INDENFOR I MIAS SMUKKE LEJLIGHED I GALLERIET HERUNDER

Farverne spræller i stuen. Tæppet på sofaen er en indisk sari, mens puderne er lavet i Bolivia af de kvinder, der væver og strikker til Mias butik Chola. Tæppet under sofabordet kommer fra Marokko.

Sofabordet er en gammel pallevogn, som Mia har beklædt med kakler fra Marokko. Lysestagerne er fra Portugal og lavet af genbrugsglas. 

I gangen holder store gamle brødkurve fra Bolivia styr på familiens halstørklæder, vanter og tæpper.

I spiseafdelingen er stilen mere skandinavisk med de gyldne træmøbler og den gamle slagbænk. 

Dahliaer og en finurlig grøn lysestage fra Marokko lyser op i stuen. Mia faldt både for stagens farve og skæve udformning. 

Mia har en forkærlighed for gamle børnemøbler fra Bolivia og har stadig nogle, selv om hendes børn er store. Uret stammer fra en tidligere kørestolsfabrik i Østberlin.

En gruppe glaskarafler giver en fin kontrast til det store rustikke træfad fra Bolivia. Det blev tidligere brugt som dejtrug eller fodertrug. 

Et smukt og enkelt arkivskab i træ udnytter pladsen under den luftige trappe. 

De knaldrøde borde er gamle gasborde, som har fulgt Mia i mere end 30 år. De stammer fra hendes første lejlighed i København.

På førstesalen ligger Mias soveværelse med hyggelige skråvægge. Tyren er et karnevalskostume fra Bolivia, hvor tæppet også kommer fra. Det er syet af tæpperester.

Der er udgang til haven fra køkkenet, og Mia sidder tit på trappen og nyder en kop kaffe. Det lille tæppe er fra Bolivia.