Bolig

Kaktus er blevet moderne igen

af Susie Helsing Nielsen 1. juli 2016
Foto: Panthermedia m.fl.
Kaktus har længe været "ude i kulden", men nu er den nøjsomme plante blevet moderne igen. Her er nogle eksempler på forskellige typer kaktus.

Kaktus på stikkerne

Kaktus er blevet det helt store hit efter i en lang periode i skammekrogen. Den er igen en del af boligtrenden, og deciderede kaktus-butikker dukker op i de store byer, både som permanente butikker og som pop up-butikker. Kaktus er nemme planter, som både kan tåle fuld sol eller vænnes til at stå længere væk fra et vindue. Selv om kaktus er kendt for at tåle tørke, så vokser de hurtigere, hvis de får vand nok, når der er lys i rigelige mængder.

Ligesom kaktus er det også blevet trendy at durke spiseligt ukrudt. Læs mere her

Pleje

I sommerperioden må de gerne gødes lidt ved hver fjerde vanding. De har højst brug for vand en gang om ugen i sommerperioden, og står de køligt om vinteren, skal de kun have vand én gang om måneden eller slet ikke.  Blomstringen kan være uforudsigelig, da den både kan være bestemt af alder, temperatur, lys, vand og næring.

Kaktus forbinder vi ofte med lande sydpå, hvor der er masser af varme. Se her, hvordan du kan skabe Middelhavsstemning i din have

 

TIPS

  • Kaktus er alle sukkulenter. Sukkulenter kræver lys, så de må gerne komme ud om sommeren, efter de er afhærdet, dvs. ud om dagen i moderat sol og ind om natten i et par uger, så de langsomt vænnes til udelivet.
  • Sukkulenter er nøjsomme planter. De skal gødes meget moderat f.eks. med en færdig kaktusgødning eller en blomstergødning i 1/5 styrke.
  • Vær opmærksom på at tyngdepunktet for de vandholdige sukkulenter ligger højt, hvilket betyder, at de let vælter. Det kan du forhindre ved at plante dem i store krukker og lægge noget tungt f.eks. sten i bunden af potten.