Indret med smukke træmøbler og tæpper for et hyggeligt hjem
Annonce
Bolig

Har man ikke råd til svaner, æg eller spanske stole, kan man holde øje med det her

7. september 2021
af Femina Native, annonce for Bruun Rasmussen
Vi vil alle gerne bo personligt, unikt og karakteristisk. Men vi ender ofte med at have de samme stribede vaser. Så hvad kan vi gå på jagt efter, hvis vi gerne vil shoppe godt design til menneskepenge? Er der nogle navne, designs eller stilarter, vi kan holde øje med? Vi har spurgt eksperten.
bruun rasmussen

Peter Kjelgaard er ledende vurderingsekspert i moderne design hos auktionshuset Bruun Rasmussen. Han ved om nogen, hvordan vi spotter godt design, som har karakter og personlighed, uden at det koster spidsen af en jetjager.

Tre gode spørgsmål at stille sig selv

For os, der kan være lidt i tvivl om, hvordan vi får godt design med hjem uden at blive ruineret, foreslår Peter Kjelgaard en lille huskeremse bestående af tre spørgsmål.

– Det er svært at afgrænse godt design, og ofte er det meget individuelt. Men tre ting kan man spørge sig selv om: Har det en god eller spændende form? Er det godt og ordentligt lavet? Er der brugt nogle ordentlige materialer? Det er i hvert fald spørgsmål, vi stiller, når vi skal vurdere de mange designeffekter, vi sælger på vores netauktioner, fortæller Peter Kjelgaard.

Det er ikke ensbetydende med, at vi alle sammen skal byde på det samme. Faktisk foreslår han, at man gør det modsatte og giver plads til mavefornemmelsen.

– Man skal prøve at viske tavlen ren for kendte designernavne, og hvad man har set hos andre – og i stedet stole lidt på sig selv og gå efter det, man kan lide. Imens kan man hviske de tre spørgsmål om form, håndværk og materialer indeni, foreslår han.

Alle auktionshajer er startet et sted

Det kræver lidt træning at blive en rigtig god auktionsshopper. Jo mere du gør det, jo mere habil bliver du. Og der er opmuntrende ord med på vejen fra vurderingseksperten:

– Jeg plejer at sige, at dit bedste køb er dit første. Og derefter dit næste. Og næste.

Går du efter auktionsfund, der ikke ligger i den helt dyre ende, er det muligt at prøve nogle trends af derhjemme uden at blive ruineret. Hvis du køber noget på auktion, som alligevel ikke helt fungerer, kan du altid sælge det igen. Det kan godt koste lidt, men langt mindre, end hvis du havde købt det nyt.

– Nogle gange kan man endda være heldig, at det, man sælger, er steget i pris, siden man købte det. Og så er der jo også en genbrugsidé i det. Enhver kan være med, og med tiden ser vi også nogle købere blive lidt nogle hajer, siger Peter Kjelgaard.

Glaskunst og emalje

Desuden er der den finte, at man ofte kan få ting noget billigere, hvis man slår til, før der begynder at være stor efterspørgsel efter tingene. Så Peter Kjelgaard foreslår at gå imod strømmen og købe de ting, der taler til dig, men som de andre endnu ikke har fået øjnene op for. Han har også et bud på, hvad det kunne være:

– Lige nu er der stor efterspørgsel efter keramik fra 1930’erne til 1970’erne – og med god grund. Men måske skal man se på glaskunst fra samme periode i stedet, for eksempel fra Sverige, Finland og til dels Danmark. Det har samme tyngde i designhistorien, men bliver ofte solgt billigt på auktion i forhold til keramik.

Udover konkrete trends kan en hel type af designobjekter nogle gange få meget mindre opmærksomhed, end de fortjener.

– Et overset nichefelt inden for kunsthåndværk er emaljearbejder, som – udover Krenit-skålen – er ret ukendte for de fleste. Men i Norden, særligt i Norge, har man en fin tradition for emaljearbejder. Så når emalje dukker op på auktion, kan det være en god idé at holde øje, fortæller han.

Derudover spår han opgangstider for tæpper og vægtæpper i god kvalitet.

– Danske håndvævede tæpper og vægtæpper kan næsten kun gå op i pris. I lang tid har det været forbundet med en særlig 1970’er-fodformet stil, som ikke var det, der efterspurgtes.

Men det er altså lige på nippet til at ændre sig, vurderer Peter Kjelgaard. Det giver mening, for lige nu er vi glade for mange af de indretningstrends, der ellers i mange år har været kategoriseret som alt for 70’er-agtige: Farvede fliser, flet, solidt stentøj, bambus og brændte farver.

Godt design er ikke altid dyrt

I det hele taget råder han os spirende auktionshajer til at holde et vågent øje med netauktionerne. Tjek, hvad de har til salg, hvad der bliver solgt dyrt, og hvor priserne enten er på vej op eller er lavere end andre steder.

– Der er masser af muligheder for hele tiden at gøre fund. Vi ser, at vores auktionspriser for en god retrokommode i teak nogle gange er under det, den koster på et kræmmermarked. Det gælder om at følge lidt med i, hvad vi udbyder hver uge på vores auktioner, foreslår vurderingseksperten.

– Men husk, at man ikke skal købe noget, bare fordi det kommer til at stige i pris, hvis det slet ikke passer ind derhjemme. Og man skal ikke være bange for at købe det, hvis man synes, det fungerer, slutter han.

3 hurtige trendspørgsmål til eksperten

Hvilket godt design kan man købe for få penge lige nu?

– Design fra 1980’erne, 1990’erne og 00’erne. Det, der var smart for nylig, bliver ofte solgt til lavere priser, end hvad det er værd. Et navn, man kan holde øje med lige nu, er Philippe Starck.

Hvilke stilarter skal vi holde øje med, hvis vi vil finde noget unikt og cool?

– Rustikke fyrretræsmøbler fra 1970’erne – uden skæringer og krummelurer – er det nye sort. Men det skal helst fremstå ulakeret og med lidt patina, og som regel er man nødt til at ompolstre stolesæder og sofaer, så det passer til i dag.

Er der noget design eller interiør, som du mener er overvurderet – altså ikke ”hypen” værd?

– Der har nærmest været en epidemi med at ompolstre lænestole og sofaer i lammepels. Det virker for nogle møbler, men alt bliver for meget, hvis man ser det hele tiden. Det skal dog siges, at det har været og er en usædvanligt levedygtig hype.

Vintage-møbler

OM BRUUN RASMUSSEN

Med et bredt sortiment indenfor kunst, design, interiør, smykker og ure har Bruun Rasmussen skabt det bedste udgangspunkt for at gøre et godt køb på en netauktion. På hjemmesiden kan du oprette en søgeagent og modtage en notifikation, hvis der er en kunstner eller genstand, du er på udkig efter, ligesom du kan hjerte-markere emner, du vil holde øje med og følge på auktionen. Se mere her.

Læs også