boligreportage Gitte Mikkelsen
Bolig

Genbrug og nostalgisk stemning i kolonihavehuset

25. marts 2019
af Stylesystemet
Såvel planter som møbler i Gittes lille kolonihave er genbrug og foræringer fra naboer og familie. Og det giver den helt rigtige nostalgiske stemning, synes hun.
HER BOR: Gitte Mikkelsen, etnolog, Martin Stamenov, jurist, og lille Hektor.   BOLIG: Kolonihavehus i Hjortespring ved Herlev.   AREAL: 50 kvm med et anneks på 15 kvm.    Gitte og hendes kæreste Martin endte i en nervepirrende budrunde, da de forelskede sig i det lille kolonihavehus i Hjortespring ved Herlev for tre år siden. – Heldigvis vandt vi. Men pludselig fik jeg lidt kolde fødder, for vi havde jo slet ikke tjekket, om huset i realiteten var en skrotbunke, griner Gitte  
  Huset var heldigvis i fin stand. Og nu smutter Gitte, kæresten og deres lille søn fra lejligheden i København til kolonihavehuset, så tit de kan.  – Vi elsker at være i vores kolonihave og har allerede gjort meget ved den. Så nu er der masser af blomster, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så haven altid står farverig. Det bedste af det hele er, at vi ikke har kastet særlig mange penge efter planteskoler. Det meste i haven er startet som stiklinger fra venner og naboer i området, der har været søde til at komme forbi med lidt. Det er hyggeligt, siger Gitte.  
  Indretningen af det 50 kvadratmeter lille hus består af et miks af lidt af hvert. Gamle møbler og nips fra loppemarkeder, der giver huset sjæl og stemning. Og ting, der var efterladt af de tidligere ejere.  – Da vi overtog huset, var skuret som et skattekammer for os. Det var fyldt med alverdens fund, som de tidligere ejere ikke havde interesseret sig for at kigge igennem. Det kriblede helt i fingrene efter at gå og rode det hele igennem, griner Gitte. – I det hele taget gik der lidt cirkulær økonomi i den, og mange af vores ting er genbrugsfund fra loppemarkeder, antikvitetshandlere, Den Blå Avis og fra andre her i foreningen. Derudover har vi arvegods og enkelte nyerhvervelser. Vi har virkelig forsøgt at skabe en ægte kolonihavestemning. Og det, synes vi selv, er lykkedes meget godt, smiler parret.   LÆS OGSÅ: Sommerhus med charme   KOM MED INDENFOR I DET SKØNNE KOLONIHAVEHUS I GALLERIET HERUNDER

50 kvadratmeter sort- og hvidmalet træhus, en dejligt stor terrasse og have med masser af planter fra venner og naboer har opfyldt parrets drøm om frisk luft og grønne omgivelser. 

Friske bær, hjemmelavet rabarbersaft og blomster fra haven – så er der gjort klar til gæster i det fri.

Krydderurterne står i krukker på stole og skamler rundtomkring på terrassen og i haven, så der altid er noget dejligt grønt at kigge på og krydre maden med.

Når duggen falder om aftenen, eller hvis familien har brug for en stund i skyggen, slår de sig ned på den overdækkede terrasse, som er indrammet af en fin klatrerose

Køkkenet er bygget op af moduler med hjul, så de kan flyttes til siden, hvis parret har mange gæster indenfor. Lignende fås hos Ikea. Køkkengrejet har de fundet på loppemarkeder og taget med hjem fra rejser. 

Hjørneskabet stod i skuret og var fyldt med gammelt værktøj, da Gitte og Martin overtog kolonihaven. 

Et kig ind i soveværelset, som Gitte elsker på grund af vinduerne. De giver en følelse af, at sengen står ude i haven. Det aflange maleri af Nyhavn fandt hun på et loppemarked for længe siden. 

Parret opholder sig mest i haven, men på en regnvejrsdag er det alligevel rart med et hyggeligt sofahjørne i stuen. Lampen, skabet og sofaen fulgte med huset. Sofabordet er fra et loppemarked.  

Indretningen skal være simpel, hyggelig og ose af ægte kolonihave-stemning, synes Gitte og Martin. Så de bruger de spisestuemøbler, der allerede stod i huset. Møblerne har dog fået et lag frisk maling og nye hynder.

Parret byttede sig til en af naboernes lænestol for et par flasker vin. Nu står den i hyggekrogen her sammen med en kommode fra Ikea. De små vitrineskabe fulgte med huset. 

Gitte samler på søde, gamle tallerkener med forskellige motiver, mønstre og farver. Det ser sødt ud på bordet og gør det nemt for hende at udvide samlingen, når hun går på jagt på loppemarkeder.