Bolig: Funkishus med skævt og skønt stilmix
Bolig

Bolig: Funkishus med skævt og skønt stilmix

af Mette Kirstine Brinch 2. marts 2020
Styling: Rikke Graff Juel Foto: Anitta Behrendt
Sarah Sheikh Hjorth har indrettet sit gamle funkishus, et tidligere bordel, med en skæv blanding af farfars ægte tæpper fra Pakistan, loppefund, rejseminder og specielt design.
HVEM Sarah Sheikh Hjorth og Adam Sheikh Hjorth, som begge arbejder med helloyoga.com, parrets datter Paloma på fem år og sønnen Atlas på to år.   HVAD Treplans funkisvilla fra 1936 på 232 m² plus kælder.    HVOR Hellerup.  
    Sarah og Adam Sheikh Hjorth faldt for funkisvillaen fra 1936, da de så den første gang. De smukke sildebensparketgulve og store vinduespartier med originale vinduesrammer var ikke til at modstå.    – Huset havde varme, sjæl og rummelighed samt en helt fantastisk historie. Men samtidig var der ingen, der havde taget sig kærligt af det de sidste 30 år. Engang havde der været et bordel i huset, så her var en hulens masse badeværelser og ikke et ordentligt køkken, fortæller Sarah.   Parret gik i gang med en større istandsættelse. De satte et nyt køkken i og lavede en smule om på plantegningen, men de sørgede for at bevare de gamle detaljer, som de var faldet for, såsom de blyindfattede glasdøre.    –  Selv om vi havde brug for at tilpasse huset til os, sørgede vi for at bevare husets sjæl og historie. Et hus skal have lov at afspejle, at det har levet før, og det må gerne være skævt og uperfekt. Ligesom vi mennesker er, siger Sarah.   LÆS OGSÅ: Bolig: Stuk og kreative løsninger på Østerbro  

En personlig samling

Sarah har en stor kærlighed til farver, rejsefund og arvestykker, og kombineret med en god portion samlermani har hun indrettet funkisvillaen i et personligt stilmix med både Skandinavien og Mellemøsten som inspiration.    – Jeg samler på alt muligt mærkeligt, billeder, glasfigurer, stentøj, lamper og tekstiler – og jeg er på loppemarked hver søndag om sommeren. Udover at opleve stemningen og lave en god handel elsker jeg at snakke med folk, der kommer fra et helt andet sted, fortæller Sarah.    Hun er efterhånden blevet rigtig god til at spotte en unik krystalvase eller Murano-glas blandt alle de andre loppeting.    – Jeg tænker ikke for meget over, om jeg synes, det passer ind – jeg køber det, hvis jeg kan lide det. Det er også vigtigt for mig at indrette med rejsefund og ting, der er gået i arv fra vores familier, siger Sarah, der især er glad for de ægte tæpper, som hun har arvet fra sin farfar.   – Han kom fra Pakistan til København i 1959, hvor han åbnede en tæppebutik. For mig er tæpperne ikke blot smukke, de bærer også på en historie om, hvem min familie er. De ægte tæpper er mit link til Pakistan, og derfor har de stor betydning i mit hjem. Sammen med den skandinaviske enkelhed, kunsten og loppefund synes jeg, at vores hjem afspejler meget godt, hvem vi er, siger Sarah.    LÆS OGSÅ: Herskabelig patriciervilla med plads til familiehygge

3 tip til Sarahs uhøjtidelige stil

  • Farve giver stemning og overrasker. Har du ikke mod på at male væggene, så gå efter farverige møbler, tekstiler eller ting.  
  • Gør keramik og service til en del af indretningen ved at stille det frem i en reol ved spisebordet. 
  • Indret luftigt, så dine særlige fund og skæve detaljer får plads og tiltrækker opmærksomhed.

Køkkenet er superenkelt som funkishuset selv. Sarahs mange spændende fund fra rejser og loppemarkeder står fremme og giver køkkenet farve. De sorte AJ-væglamper er fra Louis Poulsen, mens egetræskøkkenet er fra Nicolaj Bo. 

Giv det indvendige af en reol eller et skab en flot kontrastfarve som her i køkkenet, hvor grønt laminat beklæder fladerne i en egetræsreol.

Sarah har indrettet med tæpper, som hun har arvet fra sin pakistanske farfar, der ejede en tæppebutik i København. Egetræsreolen er også et arvestykke, og maleriet i baggrunden er af Adams morfar, kunstneren Poul Nielsen. Pendlen er fra Flos.

De karrygule Togo sofaer og Verner Panton stolene i aluminium og læder er købt brugt. Messingstagerne har Sarah hele 70 af, da hun gik på rov hos marskandisere for at samle ind til borddækningen til sit bryllup. 

En tromme af zebraskind gør det ud for sofabord, en skæg og skæv løsning. Trommen er fundet i en genbrugsbutik ligesom standerlampen. Sofaen er købt på auktion.

De originale døre med kulørte blyindfattede ruder er bevaret og understreger husets alder på hyggelig vis sammen med den nye stol i art deco-stil fra Gubi. Væglampen er fra Flos.  

Kig efter ting i farvet glas på loppemarkeder, de giver personlighed til indretningen. Den pink skål er et vintagefund, mens krystalvasen i grønne og gule farver er fra Reflections Copenhagen.

Møbler med enkle linjer klæder de spraglede gulvtæpper, her sorte stole med rosa betræk fra Thonet. Det store spisebord i metal er fra Casashop. 

Tip

Brug store mønstrede gulvtæpper til at bringe farver ind i dit hjem og samtidig definere sofakrog, spiseafdeling osv.

På første sal slog parret to værelser sammen og fik et sove-værelse med påklædningsrum i stedet. Væggene i de to rum er malet i to forskellige blå nuancer, der skaber en flot dybdeeffekt.  

Skab hotelstemning i soveværelset med tunge mørke stofgardiner. Lignende velourgardiner i mørkeblå føres af Jotex. Kommoden er en gammel sag.