Bolig: Dansk design - med et strejf af Japan
Bolig

Bolig: Dansk design - med et strejf af Japan

af Pia Olsen/Living Stories 20. januar 2020
Foto: Anitta Behrendt
Danske designklassikere møder Japan i form af futonseng, rislamper og keramik i Anna Cecilie og Jacobs lejlighed i Aarhus. Sammen har de indrettet en harmonisk oase, der emmer af ro.
HVEM Anna Cecilie Philipp, 24 år, studerer designkultur, og Jacob Bergholdt Nygaard, 25 år, junior-underwriter hos Protector Forsikring. Se Anna Cecilies profil på Instagram @annaceciliep. HVAD Lejlighed på 82 m². HVOR Aarhus   Anna Cecilie Philipp deler sin 82 kvadratmeter store lejlighed med kæresten Jacob Bergholdt Nygaard, og ved et kig rundt i hjemmet i Aarhus ses det tydeligt, at parret har en forkærlighed for naturlige materialer. Anna Cecilie fortæller, at træ, flet, hør og papir skaber en rolig og harmonisk base for parret, især lyse træsorter som eg og fyr.   – Egentlig begyndte det med, at vi købte en Poul Volther-stol i eg, og så kørte det derfra. Vi kan godt lide at holde os til få træsorter, da det skaber sammenhæng i vores hjem, siger Anna Cecilie, som også har indrettet med andre danske designklassikere.   – Ordet skandinavisk beskriver vores stil rigtig fint. Jeg er opvokset med dansk design, som har en renhed og enkelhed, som jeg finder æstetisk lækkert. De karakteristika gør, at dansk design spiller sammen, hvad enten det er en Poul Volther-stol eller en lampe fra Le Klint, fortæller Anna Cecilie.

Japanske detaljer

Når parret en sjælden gang vælger noget andet end skandinavisk design, er det ting, der på én gang kommer langvejsfra og ligger tæt på dansk design. Enkelte, velplacerede japanske ting har nemlig fundet vej til Aarhus og ind ad hoveddøren på 3. sal. Ud over lamper i rispapir og en samling af japansk keramik har parret senest investeret i en dobbeltseng inspirereret af de japanske futonsenge.   – Det japanske design er lidt lettere end det danske, men begge designtraditioner har funktionaliteten og kvalitetshåndværket til fælles. Derudover har de samme portion æstetik i deres udførelse. Og så er det ikke en ny kombination. Selv Arne Jacobsen lod sig inspirere af japansk design og kultur, fortæller Anna Cecilie.

Klassikerne bliver

Parret har valgt en neutral farvepalet af hvid, beige og blå med enkelte sorte møbler til den dansk-japanske designkombi.   – Vi har erfaret, at vi skiller os hurtigere af med farverige ting. Vi har før haft både et sæt orange sengetøj og en turkis stol, men vi blev hurtigt trætte af dem. Vi har også engang haft en blå væg, men det fungerer bare ikke for os med markante farver. Det gør til gengæld de lyse nordiske nuancer, som vi finder ro i, forklarer hun, der hellere fornyr ved at skifte kunstplakater ud eller købe blomster end ved at købe nye møbler. Klassikerne er kommet for at blive.    – For os er indretning en langvarig proces, hvor vi opbygger den stil, vi gerne vil ende med. Hellere én god ting, som vi ved, vi vil holde af længe, end en masse midlertidige løsninger. Den form for omtanke i indretningen er vigtigt for os, siger Anna Cecilie.

KOM MED INDENFOR I LEJLIGHEDEN I GALLERIET HERUNDER

Spisekrogen er indrettet enkelt, men smukt med en bænk i lyst træ fra Form & Refine, en pude fra Linen Tales, en dug fra H&M Home og en rispapirlampe fra Hay. De sorte 7’er-stole og Matisse-printet på væggen giver kontrast til de lyse nuancer. 

En japansk-inspireret seng er for nylig flyttet ind i soveværelset med de rolige farver. Sengen er fra Karup Design, gulvtæppet fra Søstrene Grene og bænken fra FDB Møbler. Puder fra Aiayu, Hay og H&M Home.

Anna Cecilie har fyldt en blå glasvase fra Bloomingville med en buket af forskellige græssorter og skabiose. Krystalskålen er vintage og kanden fra Stelton.

Et lille reolsystem fra String fungerer som hjemmearbejdsplads i soveværelset. De florlette gardiner er fra Ikea. Sengetøj fra Juna og rispapirlampe fra Hay.

Et enkelt stilleben i hvidt pynter på træskabet, som er et arvestykke. Den store vase med hortensia er fra Lyngby Porcelæn, glasvasen er fra Hay, og bordlampen i rispapir er fra Ikea. Væglampen er fra en genbrugsbutik. 

Naturlige materialer og et roligt udtryk er i fokus, men de små ting må gerne have lidt farve. Lignende kop fås hos The General Store, bordeaux silkeduftpude er fra Hay, og Nagelstager er fra Stoff.

I den lyse stue går sort igen på sofa, tæppe, bord og rammer. Sofa fra Stouby Furniture, tæppe fra Hay Vintage og sofabord fra Please Wait to be Seated. Plakater fra Stilleben, puder fra Aiayu og plaid fra La Sall. Lysestager fra Hein Studio og pendel fra Le Klint.

Vil du bo enkelt som Anna Cecilie og Jacob, så gå målrettet efter stilen og vær konsekvent, så du ikke kommer hjem med ting i en anden stil. Lyst træ og klassisk design er et par af kodeordene for indretningen, her reoler fra Montana, en stol designet af Poul Volther og en gulvlampe fra Le Klint. Billedet er af Matisse. Spaltekanden blev tegnet i 1932 og produceres nu af Spring Copenhagen.

Øverst tv.: En stor grøn guldpalme giver liv og grønt modspil til de lyse nuancer i rummet. Knagerækken er fra Hübsch Interior.Øverst th.: Anna Cecilie fik makeupbordet af sine forældre i 18-års gave og vil ikke af med det, selv om det er i mørkt træ. Glasvasen er fra et loppemarked, og den hvide vase er fra Ditte Fischer.Nederst tv.: Køkkenet er åbent med en lille spiseplads. Bakke fra Skagerak, tekande fra Royal Copenhagen og kaffekande fra Bodum. Kop fra Sorte Negle.Nederst th.: Anna Cecilie elsker at indrette med sort og hvid, da det giver en fin kontrast. Spisebordet er et loppefund, mens 7’er-stolene er fra Fritz Hansen og J67-stolen fra FDB Møbler. Pendel fra Le Klint og magasinhylde fra Kvickly.