Bolig

Bolig: Bo råt, klassisk og samtidig bæredygtigt

af Katrine Kaul/Kaul Production 2. maj 2018
Foto: Dianna Nilsson
At man sagtens kan bo råt, klassisk og samtidig gennemført bæredygtigt, er Maria og Henriks lejlighed et synligt bevis på. Her er køkkenet beklædt med træ fra gamle vinkasser, og møblerne er vintage og nyt design for livet.
Hvem Maria Fryd Wehler, 38 år, og Henrik Holm, 46 år, stifterne af designfirmaet Wehlers, og deres børn Christian på 11 og Cathrine på ni år.   Hvad Lejlighed på 120 m² på tredje sal i en ejendom fra ca. 1900. Oprindelig bestod den af to lejligheder.   Hvor Østerbro i København.  
  3 tip til Maria og Henriks stil
  • Kig efter møbler af god kvalitet, der kan holde hele livet. Det kan både være de gamle klassikere og nyproducerede, bæredygtige møbler.
  • Brug genbrugsmaterialer, hvis du bygger om. Maria og Henrik har f.eks. genbrugt de gamle døre, der allerede var i lejligheden.
  • Vælg økologiske tekstiler i douce farver, som man ikke bliver så hurtigt træt af.
 
  KOM MED INDENFOR I DET RÅ LEJLIGHED I GALLERIET HERUNDER
Fra det luftige spisekøkken er der kig ud til altanen. Både spisebord og spisebordsstole er bæredygtigt design fra Wehlers, og lampen er en gammel københavnergadelampe. På spisebordet står en skål fra Wehlers og en Vesterbrovase fra Lyngby.

Hverken Maria eller Henrik syntes, de havde brug for en traditionel stue, så de har delt et stort rum op i to med en væg af gamle vinduer. Her ses den lille stue, og bag vinduerne har parret indrettet deres soveværelse. Daybed og stol er fra Wehlers, Ægget af Arne Jacobsen er vintage, og puderne er fra Caravane.

En elmeplante står i en marmorurtepotte på en taburet og ligner en fin og luftig skulptur. 

Henrik og Marias bæredygtige bud på en kogeø er beklædt med træ fra gamle vinkasser og bejdsede OSB-plader. De hvide porcelænslamper af Erik Magnussen fås bl.a. på Rifraf.dk Tip:  Vælg hårde hvidevarer i stål, hvis du går efter det rå køkken-look med nøgne murstensvægge og træ. Det giver en flot kontrast.

Væggene i køkkenet er skrællet helt ned til de rå mursten. Stenenes varme farver spiller flot op til de sorte køkkenlåger. Skamlen er fra parrets eget firma Wehlers og hedder Step Stool. Skærebrættet er fra Frisch Furniture.

Det gamle toilet på bagtrappen er blevet forvandlet til et rummeligt skab i køkkenet med plads til alverdens køkkenmaskiner.

En stabel smukke keramikskåle i parrets eget design.

En lille samling ting fra Maria og Henriks univers, bl.a. keramik fra Lyngby og deres eget firma Wehlers, Marias bøger om fermentering, prøver på bæredygtige tekstilplader, en lille glasklokke med et tempeltræ og Marias forspiringsprojekt.

I stedet for at have klædeskabe i hvert værelse har Maria og Henrik etableret et walk-in closet med plads til alles tøj og sko. Hylderne er bygget af OSB-plader, der er komprimeret genbrugstræ.

Altanen ligger lige ud for det store spisekøkken. Bænkene lavet i gamle stilladstraller giver pladser nok til, at også gæster kan sidde herude. Tip:  Du kan sagtens dyrke spiselige afgrøder, selv om du kun har en altan. Maria dyrker bl.a. kartofler, jordbær, krydderurter og citroner med stort udbytte på trods af de få kvadratmeter.

Der slipper masser af lys ind i soveværelset bag vinduesvæggen. Rummet er enkelt indrettet med puder og sengetøj i smukke douce toner af gul, grøn og brun fra Caravane. Møblerne er fra Wehlers og vinduerne fra Genbyg.

På drengeværelset står Fritz Hansens daybed, PK 80 designet af Poul Kjærholm under den hjemmebyggede seng med bund af stilladstraller. Skateboard, dragter til rollespil og en rå opbevaringskasse er der også blevet plads til. Den fandt Henrik på en fabrik i Polen.