stueplanter
Bolig

10 skyggeglade stueplanter

7. november 2016
af Dorthe Liljensøe
Foto: Floradania, Panthermedia
Efterår og vinter er ikke ligefrem stueplanternes yndlingstid, men nogle stueplanter trives faktisk i skyggen - og dermed også fint lige nu. Her er 10 eksempler på robuste skyggeplanter.

10 stueplanter, der trives i skygge

Find et stort udvalg af urtepotteskjulere her

Ingen er vel i tvivl om, at planter behøver lys for at trives. Men der er stor forskel på, hvor meget de behøver. Det røber bladene til en vis grad, for planter med store blade er ofte skyggetålende, mens planter med små, tykke blade kræver fuld sol. Om vinteren bliver det livsvigtige lys hurtigt en mangelvare i boligen. Det betyder bl.a., at planterne taber blade og bliver ranglede i væksten – især hvis de ikke er skyggetålende. I naturen kommer lyset fra alle sider, mens det i boligen som regel kun kommer fra én: øst, syd, vest eller nord. Ydermere aftager lyset ekstra hurtigt indendørs.

Stueplanter kan være til andet end til pynt. Du kan også bruge f.eks. krydderuter som stueplanter

Hvornår er der skygge?

Som tommerfingerregel kan du kun regne med, at der er direkte sol fra vinduesglasset og 1 m ind i rummet. Området 1-2 m fra glasset må betragtes som værende let skygget. Resten af rummet ligger i skygge, set fra plantens synspunkt. Og så gælder de nævnte forhold endda kun øst-, vest- og sydvendte vinduer. Nordvendte vinduer regnes som regel for skyggede. Men der er masser af undtagelser, f.eks. kan sydvendte vinduer sagtens være letskyggede, hvis der ligger et højt hus på den anden side af gaden, eller der står et stort træ uden for vinduet. Modsat kan et nordvendt vindue på øverste etage i et højhus være lysere end normalt.

Tip

Du kan let rette lidt op på lysbalancen i boligen ved at installere en 25 watts energisparepære i en reflekterende pendel over den plante, der skal kvikke det mørke hjørne op.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også