julebord med juleroser
Stil

Blomsterdekoratøren: Disse blomster og planter hitter på julebordet år efter år

21. december 2018
af Karoline Mathilde Rasmussen
Foto: All Over og Panthermedia
Der skal selvfølgelig være plads til brun sovs og rødkål på julebordet, men lidt levende grønt er det perfekte prik over i’et. Få blomsterhandlerens bud på de planter, du kan dekorere dit bord med.

På julebordet er der visse elementer, der er obligatoriske for de fleste: velsmagende steg, risalamande og levende lys. Du kan tilføje ekstra liv og finesse ved at dekorere med lidt natur. Men hvilket grønt skal du gå efter?

Vi har snakket med blomsterdekoratør Dean Bang Thy, som ejer blomsterbutikken Bang & Thy i Aarhus. Når det kommer til jul, er Dean personligt glad for de traditionelle blomster, vi normalt forbinder med højtiden. Der, hvor han foretrækker at give det personlig kant og gøre det anderledes, er i præsentationen af blomsterne.

LÆS OGSÅ: 3 kreative kvinders juleborde

Her får du hans forslag til, hvilke blomster og andet grønt, du kan pryde årets julebord med:

Juleroser

Julerosen har været populær altid, og det er også bare en vaskeægte juleblomst. Blomsten kom for alvor ind på julebordet sammen med Bing & Grøndahls stel kaldet, ja: Julerose.

Præsentér den i vaser.

julerose

Amaryllis

Du kan med fordel invitere den karakteristiske amaryllis ind på julebordet. Men sørg for, du ikke har for mange af dem, for så kan den nemt blive lidt vulgær. Dean Bang Thy foreslår, at hvis du har et bord til otte mennesker – fire på hver side – så skal du kun sætte to amarryllis på. Supplér gerne med eukalyptus og silkefyr.

amarylis

Stjerneskærm

Stjerneskærmen er egentlig en forårs- og sommerblomst, men man kan efterhånden få den året rundt nu. Den gør sig fremragende på et julebord. Præsentér enten stjerneskærmen i vaser, eller læg den i grene på bordet.

stjerneskærm

Tulipaner og ranunkler

Begge er meget klassiske blomster på julebordet, og begge er store hits år efter år. Så hvis du gerne vil have et traditionelt og elegant udtryk, kan du overveje ranunkler og tulipaner.

tulipaner

Silkefyr

Med sine lange, bløde nåle er silkefyr et sikkert sats på julebordet. Du kan enten stille an i enkle vaser, hvilket vil give et meget fint, feminint og elegant udtryk. Hvis du derimod er ude efter et mere rustikt look, kan du præsentere silkefyr i beskidte, patinerede potter.

silkefyr

Flade, afskårne sukkulenter

Og gå gerne efter dem, som er lidt grålige i farven. Fordel sukkulenterne direkte på bordet, og bland gerne rosenkål og glaskål sammen med planten.

sukkulenter

2 gode råd på falderebet:

  • Undgå blomster med for meget duft. Julebordet skal dufte af julemad – ikke af blomster.
  • Husk på, at bordet først og fremmest skal være funktionelt. Der skal selvfølgelig være plads til maden og de spisende, og så dur det ikke, der står kæmpe blomsterbuketter fremme – heller ikke selv om de er ufatteligt flotte.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også