https://imgix.femina.dk/media/3653b658f86c45a7b4e3487e37743e40.jpg
Stil

5 råd: Sådan passer du bedst på dit tøj

2. december 2011
af Redaktionen
Du har lige købt en lækker (og dyr!) cardigan, som du glæder dig til at have på. Men efter første vask er den allerede fnuldret og krympet en størrelse – øv! Stylist Karina Wærum Dar giver dig her sine bedste tips til kærlig pleje af dit tøj

Der er ikke noget mere ærgerligt, end når yndlingskjolen eller -cardiganen krymper, fnuldrer, bliver ødelagt i sømmen - eller måske aldrig når op af vasketøjskurven, simpelthen fordi den er for besværlig at vaske. Men faktisk er det bare et spørgsmål om at passe godt på dit tøj - stylist Karina Wærum Dar fra Porte à Gauche fortæller i samarbejde med vaskemaskinefirmaet AEG, hvordan du sikrer dig, at dit tøj forbliver pænt, både i stof og pasform:

1. Vask kun tøjet når det er absolut nødvendigt, da det slider meget på tekstilerne. Hvis du har mulighed for det, så brug dampprogrammer i stedet. AEG har f.eks. specialiseret sig i at udvikle vaskemaskiner med dampfunktioner.

2. Begræns strygning, da det hårde stygejernssål er barsk for tøjets fibre. Hvis du ikke har en vaskemaskine med dampfunktion, som er en effektiv erstatning for strygejernet, kan du gøre som de professionelle stylister, når de er på rejse lagt fra deres dampjern - nemlig hænge dit tøj på badeværelset og åbne for den varme bruser, således at dampen spreder sig og udglatter dine kjoler og bluser. Ps: Det er dog en ekstremt miljøbelastende løsning, så gør det kun i nødstilfælde.

Læs også: Designer-lagersalg hos Røde Kors

3. Vask dit tøj i maskine frem for i hånden
. De gode, nye vaskemaskiner har programmer der overflødiggør håndvask - og du kan langt bedre kontrollere temperaturen i en maskine end i hånden. Faktisk er uldens værste fjende temperaturskift - så det kan nemt gå galt, hvis du vasker i én temperatur og så skyller i blot fem grader koldere/varmere vand. Desuden har tøjet ikke godt af at blive vredet - en let centrifugering i maskine er klart at foretrække.

4. Brug den korrekte sæbe, der indeholder ingredienser, de respektive tekstiler har brug for. En uldsæbe bør fx indeholde lanolin, der er uldens naturlige fedt - hvilket er afgørende for at den bibeholder sin blødhed og ikke tørrer ud. Silke er mindst ligeså afhængig af den rette pleje. Mange oplever at deres silkekjoler/skjorter er meget sarte og nemt går i stykker, bliver møre eller mister glansen. I virkeligheden er silke ret stærkt, men de fine silketråde, der er i silketekstiler bliver matte, tørre ud og knækker, hvis de ikke får den korrekte pleje i form af en silkesæbe.

5. Hæng dit tøj direkte på brede, bløde bøjler
så det bevarer facon og ikke slides af klemmer. Kjoler, skjorter, bukser og bluser, som ikke er tunge, bør hænges direkte på bøjler med bløde og brede kanter. For buksernes vedkommende, klemmebøjler. På den måde får du ikke strakt tøjet ud af proportioner og tilført det grimme klemmemærker. Tøjet vil desuden have mindre behov for at blive strøget - og fylder desuden meget mindre på tøjsnoren. Uldting bør dog altid ligge ned og tørre, så de ikke strækkes ud af facon.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/c8616a46361f41008c078599014a240d.jpg
Stylist Karina Wærum Dar

AEG har netop lanceret nye vaske-dampmaskiner. Vejledende priser mellem 8.995 og 10.995 kr. Læs mere om maskinerne her

Læs også