4 tips til at gøre terrassen sommerklar
Stil

4 tips til at gøre terrassen sommerklar

7. maj 2018
af Karina Demuth, redigeret til web
Foto: Panthermedia, PR og Aller media
En lækker terrasse indbyder til, at vi sætter os ud og nyder haven, men før den for alvor tages i brug efter det fugtige forår, skal den lige have en omgang.

Der er ikke noget som en sommerdag på terrassen, når det danske vejr viser sig fra sin bedste side. Men efter en kold og våd vinter - og et ditto forår - trænger terrassen til en sommerklargøring, inden den kan nydes i fulde drag.

Her får du fire tips til at få terrassen klar til den nye sæson:

1: Ryd op

Start med at rydde op. Fjern alt unødvendigt skrammel og tjek krukkerne for visne planter og gammel jord.

Fej og børst alle flader. Tøm grillen for kulrester og skrub den med en stålbørste. Smør evt. risten med brun sæbe og lad den ligge i en plastsæk natten over. Skyl den godt og smør med madolie.

LÆS OGSÅ: 5 ideer til hyggelige aftener på terrassen

2: Væk med algerne

Paradoksalt nok er et renere klima medvirkende til, at vi har langt flere alger end for bare 20 år siden, hvor der var mere svovl i luften.

Alger på træværk og møbler er ikke i sig selv skadelige, men de giver et nusset udtryk og grønne plamager på buksebagen, så væk med dem!

Den grønne belægning kan skrubbes væk, eller du kan bruge en højtryksrenser. Lad dig ikke friste til at bruge et for kraftigt tryk. Det kan flosse træet og på sigt gøre det nemmere for algerne at få fat.

Du kan også bruge et algemiddel, der tager livet af algerne og løsner fastgroede belægninger.

3: Pas dit træværk

Træ er et levende materiale, der nedbrydes over tid, men en omgang træbeskyttelse kan forsinke processen, og den tørre sommerperiode er det ideelle tidspunkt at behandle på.

Før du går i gang, skal bunden være ren, tør og fast. Skrab eller slib om nødvendigt ned til fast bund, fjern slibestøvet og vask med trævask.

Skimmelbelægninger kan fjernes med f.eks. Gori Fjern Belægninger, inden du grunder. Lad midlet virke 1-5 dage, skrub, skyl efter med rent vand og lad træet tørre.

Mal så med en god grunder, der trænger ind i træet og beskytter mod råd og svamp, og slut af med træbeskyttelse eller maling.

Vandbaserede produkter er bedst til nyt træværk og giver en lang holdbarhed med en fleksibel og farvestabil film. Oliebaseret træbeskyttelse er især velegnet til nedslidt og revnet træværk.

LÆS OGSÅ: Det skal du lave i haven i maj

4: Gennemgå havemøblerne

Tjek møblernes beslag, efterspænd bolte og skruer og smør med en syrefri olie, så de bevægelige dele holder sig smidige. Rustne metaldele kan behandles med WD-40.

Malet træ kan nemt friskes op, måske i en ny smuk farve, og malingen er i sig selv med til at forlænge træets levetid. Rens træet i bund, før du maler.

Hårdt træ som teak, eg, lærk og nyotan har et naturligt højt indhold af olie og harpiks, som virker vandskyende og imprægnerende. Hvis du ønsker en grå patina, skal du nøjes med at rengøre møblerne med vand og trærens. Hvis du vil bevare den varme glød, skal træet passes med olie.

Plastic, polyrattan og polywood kan bare tørres over med en opvredet klud. Billige plastmøbler bliver matte, hvis de efterlades ude i solen, mens UV-bestandigt plast holder sig pænt i mange år. Polyrattan og polywood er holdbart og slidstærkt og kan stå ude hele året.

Aluminium er let, stærkt og rustfrit, tåler at stå ude hele året og kan bare tørres over med en klud.

Jern ruster og kan give farveafsmitning på træ, beton og tøj. Derfor skal møblerne passes med maling. Rustne jernmøbler kan blive som nye med en gang rustbeskyttende Hammerite-maling

Adresseliste:

AlgeFri, Ecostyle, tlf. 70 22 70 67, ecostyle.dk,

Alubænk, Skagerak, tlf. 99 52 52 00, skagerak.dk

Gori, tlf. 39 57 94 50, gori.dk

Hammerite, tlf. 32 69 80 00, hammerite.dk

Silvan, tlf. 82 52 82 52, silvan.dk

WD-40, tlf. 33 37 72 70, wd40.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også