https://imgix.femina.dk/media/article/2014-40-gaature_0.jpg
Træning og kost

Guide til efterårets bedste gåture

9. oktober 2014
Torsdag, 9. oktober 2014 - 8:03, Af Charlotte Nordell Carlsen, foto: Christina Hauschildt
Efteråret indbyder til gåture i de smukke gyldne skove, bakkede landskaber og langs de danske strande. Vi bringer her et udpluk af nogle af de allerbedste – delt op efter landsdel. Rigtig god travetur!

På med traveskoene, en varm trøje, te på termokande og så ud i de gyldne efterårsfarver… Det er efterår, og naturen indbyder til dejlige oplevelser i det fri. Og så er vi så heldige her til lands, at vi har MASSER af skønne skove, kyststrækninger og bakkede landskaber, der blot venter på at blive indtaget. Naturen er virkelig smuk om efteråret, og hvem ved, måske finder I et hemmeligt brombærkrat, nøddehegn eller et godt skjult svampested på jeres vej?

GÅTURE I JYLLAND

Rebild Bakker – Istidens kløftlandskab
Rebild Bakker er et af Danmarks smukkeste landskaber, hvor man rigtig kan se, hvordan smeltevand fra istiden har skabt store kløfter i landskabet. Mellem bakkerne kan man finde spændende troldeskove med knudrede træer og åbne hedelandskaber med masser af lyng. Og hvis tørsten melder sig, kan man slukke den i Kovads Bæk, Ravnkilde eller en af de mange andre naturlige kilder.

Søhøjlandets skove
I Midtjylland ligger Danmarks svar på Finlands tusind søer. En tredjedel af Søhøjlandet er dækket af skov, og i områdets hedearealer kan man plukke enebær. Søhøjlandet byder også på udfordrende gåture til toppen af Danmarks to højeste punkter: Yding Skovhøj og Ejer Bavnehøj.

Skjern Å – et fugleparadis
Skjern Å er blevet en sand naturperle efter den igen har fundet sit snoede løb. Her om efteråret kan man komme tæt på masser af trækfugle fra hele Norden. Tag støvler på og en kikkert i hånden, og oplev det rige fugleliv tæt på.

FYN

Helnæs på Fyn
Helnæs er en halvø på Sydvestfyn med smuk og varieret både flad og bakket natur. Det flade land ved Helnæs Made står i stor kontrast til Bobakkernes kuperede grønne terræn. På Maden kan man vandre en flot tur langs en afmærket rute på cirka tre km.

Mangler du en opskrift på en god varm drik? Se her

SJÆLLAND

Jægersborg Dyrehave
I Dyrehaven tæt ved København er kronhjortene i fuld gang med årets brunst, og her kan man komme helt tæt på kronvildtet og se hjortenes store gevirer, når de kæmper med hinanden. Lige for tiden er bladene på de gamle egetræer gyldne. Mange af de gamle træer er faldet omkuld i stormene og indbyder nu til fantasifuld leg.

Stevns Klint på Sjælland
Blev for nyligt udnævnt til FN’s kulturarvsområde. Stevns Klint er en 12 km lang, stejl kystklint. Klinten er op til 40 meter høj og opbygget af 65 millioner år gamle lag af kalk og flint. Der er gode muligheder for at finde forsteninger på stranden. De lave skrænter er tilholdssted for trækkende småfugle, og også rovfugle ses i området.

Møns Klint
Nyd de blændende hvide »vægge« af kridt, der rejser sig af den blå Østersø. Her kan du se vandrefalken jage med op mod 400 km i timen, gå på opdagelse i skoven på Høje Møn blandt Danmarks ældste bøgetræer eller gå på opdagelse i 1700-tals lystslottet Liselund.

BORNHOLM

Hammerknuden
En gåtur gennem den gamle skov, Alminingen, er altid en skøn naturoplevelse, og med lidt held kan man være heldig at få øje på den europæiske bison. Ved borgruinen Hammershus kan man rigtig mærke Østersøens brusen, og overalt i skovene kan man gå på skattejagt efter skovens guld: kantareller og karljohan.

Kilde: www.naturstyrelsen.dk

Læs også