Nyd solen med fornuft
Krop & velvære

Sådan nyder du solen med fornuft

8. maj 2018
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Solen er allerede på denne årstid ved at få magt med sine stråler, og der findes næsten ikke noget skønnere end at sidde på en lys plet og mærke solen genoplade den vintertrætte krop – men lige så snart, man har sat sig der, så kan man høre en lille stemme sige ”pas nu på” – men hvor meget skal man egentligt passe på?

Solen giver varme, og vi er rigtig mange, der længes efter den og næsten ikke kan vente til at ligge i sommersolen og lade varmen brede sig. Det er både livsbekræftende, helt naturligt – og en god kilde til D-vitamin. Men for meget af det gode, er ikke godt for noget. Så hvordan kan du både nyde solen og passe godt på dig selv? Hos Kræftens Bekæmpelse har de forsket i, hvordan du beskytter din hud, når du opholder dig udenfor i solen. De har fokus på tre specifikke solråd - Skygge, Solhat og Solcreme.

- Vores solråd er udarbejdet for at mindske risikoen for at få kræft. Huden er særligt følsom hos børn og unge, men alle skal være opmærksomme, for solen påvirker os uafhængigt af alder, fortæller Seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse Anja Olsen.

- Vi reagerer forskelligt afhængig af vores hud. Er du rødhåret med blå øjne og fregner, er der større sandsynlighed for, at din hud bliver påvirket, end hvis din hud er mørkere. Den mørkere hud udgør i sig selv et naturligt forsvar og kan derfor tåle mere påvirkning fra solen, fortæller hun.

Solen indeholder UV-stråler, og det er ifølge Anja Olsen UVB-strålerne, der giver solskoldninger.

- Det er UVB-strålerne, der giver forbrændinger, og som har den stærkeste kræftfremkaldende effekt. Strålerne kan lave skader på hudcellernes DNA, forklarer Anja Olsen.

Solen er din ven – med måde

På trods af de mange foranstaltninger, råd og regler for, hvordan du skal agere, når solen varmer, så er solens stråler på samme tid rigtig vigtige for, at du har det godt.

- Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, da de UV-stråler, der er skadelige i forhold til kræft samtidigt er nødvendige for, at vitaminet dannes i huden. D-vitamin er bl.a. nødvendigt for, at kroppen kan optage og omsætte kalcium. Hvis ikke vi får nok D-vitamin, kan vi ikke opbygge knogler. Derfor er vitaminet vigtigt, når du bliver ældre. D-vitamin hjælper nemlig med at opretholde knogler, så risikoen for knogleskørhed formindskes. Det er ligeledes vigtigt for immunforsvaret og spiller sandsynligvis en rolle for kroppens forsvar mod udvikling af kræft og andre sygdomme, fortæller Anja Olsen.

LÆS OGSÅ: Solen påvirker også dit hår

Brug solen fornuftigt

Solen handler dog ikke kun om UV-indeks, D-vitamin og hudtyper, for solen kan nemlig også gøre rigtig meget for vores energi i hverdagen, og for det syn vi har på vores omgivelser. Det mener Signe Saxe Jessen, som er kognitiv coach, mindfulnesstræner og medejer af levlykkeligt.dk – Portalen for livskvalitet og personlig udvikling.

- Følelsen af at blive lyst op kan virke helbredende på både krop og sjæl. Det mærker vi særligt efter vinteren, hvor vi er i D-vitamin mangel. Her kan solens stråler give os den energiindsprøjtning, som vi har brug for, fortæller Signe Saxe Jessen.

- Vi har solen på lånt tid. Det kan være, der glider en sky over solen om få sekunder, så når den er fremme, så skal vi have mest muligt ud af den, fastslår Signe Saxe Jessen.

Så brug din sunde fornuft, kend din huds styrker og begrænsninger, men husk også at give slip og nyde øjeblikket, for måske er solen gledet bag en sky, før du ved af det.

LÆS OGSÅ: 6 myter om solbriller

Lær din hudtype at kende

Kræftens bekæmpelse har listet seks forskellige hudtyper op, som kan gøre dig klogere på din hudtype, og hvad du skal være opmærksom på, når du går udenfor. Uanset hvilken hudtype du har, så skal du huske, at den aldrig må blive rød, øm og stram i solen, og at anbefalingerne kun er vejledende og aldrig kan stå i stedet for din egen sunde fornuft. Nedenstående er anbefalinger ved et UV-indeks på 3. Er solen stærkere, kan du opholde dig i solen i kortere tid.

Meget sart

Hvis du har hudtype 1, så har du en sart hud, som ikke tåler ret meget sol, før den bliver rød og solskoldet. Huden er kendetegnet ved næsten aldrig at blive solbrun, og solbeskyttelse er en nødvendighed, når du er udenfor om sommeren. Er UV-indekset på 3, og har du glemt solbeskyttelse, så anbefaler de, at du maksimalt opholder dig ude i solen i 40 minutter.

Sart

Har du hudtype 2, har du stadig en sart hud, men kan dog tåle lidt mere sol end hudtype 1. Du kan godt blive solbrun, men er UV-indekset 3, skal du efter 55 minutter uden solbeskyttelse gå inden for igen.

Vinterbleg og sommerbrun

Bevæger du dig mere over i hudtype 3 er huden stadig lys, men du har en tendens til let at blive solbrun. Dog er der stadig risiko for at blive forbrændt, når du – ved et UV-indeks på 3 - opholder dig i solen i mere end 65 minutter uden solbeskyttelse.

Olivenfarvet og let brun hud

Ved hudtype 4 kan du holde til en del sol – helt op til 95 minutter uden solbeskyttelse, når UV-indekset er på 3.

Brun eller mørk året rundt

Hvis du har hudtype 5 eller 6 kan du udholde meget sol. Er UV-indekset på 3, kan du ifølge Kræftens Bekæmpelse være i solen i op til 130 minutter.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også