mad
Krop & velvære

Sådan bruger du mælkebøtte i din kost

8. maj 2017
Af SØNDAGs Sundhedspanel, redigeret af Sofie Nymand
Overvej én gang til, om du skal bekæmpe mælkebøtten med næb og klør, eller om du skal vælge at udnytte, hvad den tilbyder af sundhed til dig. Her har du nogle gode råd til hvordan du kan bruge mælkebøtte i hverdagen.

Mælkebøtte og sundhed

Mælkebøtter har ikke altid været opfattet som ukrudt. 300 år før vor tidsregning regnede de arabiske læger den med i den gruppe af urter, der var velsignede. Roden blev anvendt mod fordøjelsesrelaterede problemer, mens bladene blev brugt som et effektivt, vanddrivende middel. Her får du råd til, hvordan du kan bruge mælkebøtten i din kost.'

Sådan bruger du mælkebøtte i din kost

  • Brug blomsternes kronblade, som kan drysses oven på stort set alle retter. Derudover pynter de og giver et tilskud af flavonoider, der styrker dit immunforsvar. Særligt de vitaminer og mineraler der findes i mælkebøttens blade, gør det til en af vores mest næringsrige planter.
  • Brug bladene alle de steder, hvor du normalt vil bruge ruccolasalat. Det kan være i din salat eller i pesto. Du kan også hakke dem og drysse dem på en omelet, en pastaret eller måske på en pizza.
  • Naturligvis kan du også tørre bladene og bruge dem i en teblanding, gerne sammen med andre urter. Bladene smager ikke af så meget i en te, derfor kan de med fordel blandes med eksempelvis pebermynte.
  • Især roden er gavnlig for fordøjelsen, da den indeholder såkaldte polysakkarider og taraxacosider, der styrker den sunde mikroflora i tarmen og fremmer leverens udskillelse af uønskede stoffer. Derfor kan du få meget godt ud af den. Du kan eksempelvis grave den op, rense den, skære den i mindre stykker og tørre den ved svag varme i ovnen. Så har du også en god ingrediens til en kop te, som fremmer fordøjelsen.

Vil du have mere sundhed?

Hver uge finder du på vores faste sundhedsider alt, hvad du har brug for til en sund hverdag.

Læs også