Istanbuls varetegn - Den Blå Moské
Rejser

Istanbul - 10 genveje til eksotisk storbyferie

Har du ikke allerede besøgt byen, der ser sig selv som The Big Apple i Balkanlandene, er der god grund til at gøre det i år. Både fordi Istanbul er europæisk kulturby, og fordi den ganske langsomt er på vej frem som en af Europas nye, hippe hovedstæder. Følg med på rundtur i den eksotiske, tyrkiske metropol.

Istanbul - Kulturby 2010

Lige siden EU i 2006 udpegede Istanbul som Kulturby 2010, har byen arbejdet på højtryk på at renovere og restaurere. Overdådige kulturprojekter er sat i værk, og der er investeret i ny og bedre infrastruktur.

Selvfølgelig for at kunne tage godt imod de op mod 15 millioner besøgende, kulturby-året ventes at tiltrække.

De bedste kvindetips:

  • Istanbul er ikke farligere at færdes i end andre europæiske storbyer. Heller ikke for en kvinde. Men pas som altid på taske og værdigenstande.
  • Undgå diarré ved almindelig påpasselighed - og vær især opmærksom på, om muslinger og skaldyr smager friskt. Er du det mindste i tvivl, så lad være at spise dem.
  • De fleste af de steder, vi har anbefalet, tales der engelsk.
  • Gode websites:
    - www.english.istanbul.gov.tr - officiel site for turister.
    - www.istanbul.com - relevant turistinformation.
    - www.istanbulcityguide.com - turistinformation og kort.

Se mere om udstillinger, koncerter og aktuelle arrangementer på www.istanbul2010.org

MODERNE TIDER

Istanbul Modern

Istanbul er metropolen, hvor øst møder vest. Det ser man tydeligt her på "Istanbul Modern", landets første nationale museum for moderne kunst.

Museet er værd at slå et smut forbi - ikke mindst på grund af restauranten, fyldt med museumsgæster og smarte forretningsfolk til frokostmøde.

Kigger man på indretningen og Eames-stolene, ville man gætte på, vi var i en by som Barcelona. Men det er Bosporusstrædet, der ligger lige udenfor.

Asien begynder på den anden side, og vi kan se direkte over på silhuetten af den berømte Blå Moské. Istanbul Modern er så afgjort et besøg værd. Meclis-i Mebusan Ave. Liman Isletmeleri, Sahasi Antrepo No:4 Karaköy.

360 Istanbul
Et penthouse i glas og stål bygget på toppen af et byhus fra 1800-tallet i den travle gågade Istiklal Cadessi i Beyoglu-bydelen, Istanbuls svar på Soho.

Tag elevatoren op til 8. sal, og du kommer direkte til det store lokale med bar, restaurant, lounge og tagterrasse med den flotteste 360 graders udsigt over byens tage og Bosporusstrædet.

Det er avantgarde-design, der vil noget. New York gå hjem. Nyd en drink på terrassen med moderne tyrkisk meze (små forretter). 311, Istiklal Cadessi, Beyiglu, 34330 Istanbul.

KULTUR­SKATTE

3 bygningsværker er i en kulturel vægtklasse, der gør dem til »must-sees«. Selv om tusinder af turister gør det samme. Hver dag. De ligger tæt ved hinanden i Sultanahmet-området, men jeg vil dog ikke anbefale at slå tre fluer med et smæk. Så mange indtryk er simpelt hen umulige at fordøje.

Hagia Sophia fra år 532 er nu endelig færdigrestaureret efter utallige års arbejde. Den var oprindelig kirke i Det Byzantinske Rige, men da tyrkerne i 1453 erobrede det daværende Konstantinobel, blev den lavet om til moské. Og i 1935 fik den sin nuværende status som museum. Læg nakken tilbage og nyd synet af de prægtige mosaikker i det pure guld.

Topkapi Paladset fungerede som de osmanniske sultaners hjem fra 1453 til 1856. Et besøg i det mægtige bygningskompleks, der har haft op mod 4000 beboere, giver en fornemmelse af det dekadente liv, sultanerne levede med deres private harem. Her er enorme rigdomme i skatkammeret, smukke kaftaner og forunderlige relikvier.

Den Blå Moské, Istanbuls 400 år gamle vartegn, er ikke bare smuk ude fra med sine spidse minareter, der tegner sig mod byens skyline. De ca. 20.000 blå og turkise kakler inde i kuplen gør det også til en stor oplevelse at sætte skoene og se moskeen indefra.

EKSOTISK

Grand Basar er præcis som jeg havde forestillet mig. Her er næsten 5000 forskellige forretninger, og man kan ikke gå en meter uden at få tilbudt smykker, ægte mærkevarekopier, kelimtæpper, læderjakker og »vil du ikke med indenfor og have en kop te«.

Den 500 år gamle Kapali Carsi, som den hedder på tyrkisk, er ikke til at komme udenom.

Den egyptiske basar i Eminönü bugner af paprika, spidskommen, chili, turkish delight og tørrede frugter. Du kan ganske vist købe krydderier billigere på små, lokale markeder, men duftene og farverne, er grund nok til et besøg i den 400 år gamle basar.

Pas dog på, hvis de handlende tilbyder dig safran. De store gyldne »safran«-bjerge foran forretningerne er tørrede morgenfruer. Den dyre, ægte vare af støvdragere fra krokus ligger inde i små æsker.

Blomsterpassagen, Cicek Pasaji, i Beyoglu-kvarteret, er en arkade med restauranter fra slutningen af 1800-tallet. Her står tjenere i hvide skjorter parat til at shanghaje gæster.

Du vil næppe være eneste turist, men tyrkerne kommer her også selv. Det borger for kvaliteten.

Skal du en tur til Tyrkiet? Find gode og billige hoteller i Tyrkiet her!

ORIGINALT

Tag en af de mange færger fra Eminönü eller Besiktas, der går i fast rutefart over Bosporusstrædet, til Üsküdar på den asiatiske side. Gå langs kystvejen mod nord de ca. 20 minutter til Kuzguncuk, bydelen, hvor alle religioner mødes.

Her ligger moskeer side om side med den græske og den armenske kirke. Her ligger forfaldne gamle træhuse, her samles mændene på tesalonerne, mens kvinderne passer hus og børn.

Her er det moderne Istanbul meget langt væk. Ismet Baba Restaurant i det frønnede træhus, der læner sig ud over Bosporusstrædet, er kendt for sin friske fisk fra Sortehavet.

Vi kommer en søndag til sen frokost, hvor det rå lokale hurtigt bliver stuvende fuldt. Af lokale tyrkiske familier og enkelte turister, såsom os. Som alle andre bestiller vi en flaske raki og en flaske vand plus udvalg af meze - hvid fåreost, farserede vinblade, rå letsaltet tun, grillet aubergine, bønner og bittesmå friterede fisk.

Meget enkelt, meget originalt.

VILD LUKSUS

Istinye Park

Porsche, Maserati, seriøst store Audier… sjældent har jeg set så mange, så store biler som uden for Istinye Park, Istanbuls mest eksklusive shoppingcenter. Her shopper det rige Istanbul igennem. 291 butikker, fitnesscenter og spa, cafeer...

Går dine lyster i retning af Jimmy Choo, Max Mara, Louis Vuitton, finder du det her. Men der findes også tyrkiske mærker til helt andre priser. Tjek f.eks. mærkerne Nu med asymmetriske snit eller Yargici, der minder om InWear på en god dag.

Eller køb sko og lædervarer hos Dirimod og Matras. Begge står for Pradas produktion af lædervarer, hvilket smitter af på de tyrkiske designs. F.eks. ligner deres loafers Pradas til forveksling. Men priserne er anderledes lave. Istinye Bayiri Cadessi, IstinyePark, 34460 Istinye Istanbul.

Istanbul er ikke farligere at færdes i end andre europæiske storbyer. Heller ikke for en kvinde. Men pas som altid på taske og værdigenstande.

Undgå diarré ved almindelig påpasselighed - og vær især opmærksom på, om muslinger og skaldyr smager friskt. Er du det mindste i tvivl, så lad være at spise dem.

De fleste af de steder, vi har anbefalet, tales der engelsk.

Vil du også gerne til Istanbul? Se Nilles Rejsers aktuelle tilbud på rejser til Tyrkiet lige her!

Gode websites:
- www.english.istanbul.gov.tr - officiel site for turister.
- www.istanbul.com - relevant turistinformation.
- www.istanbulcityguide.com - turistinformation og kort.

Læs mere om: