Skønhed

10 ting, du - måske - ikke vidste om parfume

Ved du egentlig, hvor længe din parfume kan holde? Og har du hørt, at det er helt almindeligt, at kvinder køber herredufte? Her får du 10 sjove og brugbare informationer om parfume.

Vidste du ... ?

1. at verdens mest solgte parfumer ...

… alle er franske og nu regnes for klassikere? Selvfølgelig ligger Chanels No5 fra 1921 på førstepladsen, mens listen blandt andet tæller YSL’s Opium fra 1977.

2. at du helst skal påføre din duft ...

… på kroppens pulspunkter, fordi her er blodcirkulationen hyppigere og kropstemperaturen højere, og det hjælper duften til at blive frigivet og udvikle sig? Spray eller dryp med flakonens glasprop nogle dråber foran på halsen eller i nakken, i knæhaserne eller på indersiden af håndleddene, men gnid aldrig håndleddene mod hinanden for at ’tørre’ dem. Det nedbryder duften og ødelægger dens varighed. Vil du have den til at holde rigtig længe på huden, er det et godt tip at have smurt din hud ind i neutral fugtighedscreme først.

3. at Danmarks første parfumør ...

… hedder Joel Leonard Katz? Han er født i USA og uddannet antropolog, røgelsesblander og parfumør. Han har boet og arbejdet i Danmark siden 1968, dels med at udvikle dufte  til produkter, lokaler og emballage, dels med at lære CBS-studerende om duftmarketing. Han har skrevet bøgerne ”Duften af Danmark” og ”Lugten af penge”, som bl.a. fortæller om alle de steder, vi møder dufte og parfumer i vores hverdag, og som er med til at påvirke vores valg af indkøb – ikke kun dem til badeværelseshylden.

LÆS OGSÅ: 7 parfume-fejl, du højst sandsyndligt begår 

4. at den populæreste dufttrend lige nu ...

… er molekyledufte? Molekyledufte dufter ikke rigtig af noget, før du kommer dem på din hud, hvor de udvikler sig individuelt. Vi har alle forskellig kropskemi, og det har indflydelse på, hvordan parfumer vil dufte på hver af os og også på, hvor lang tid de holder. Det er altså vejen frem, hvis du er ude efter en helt unik duft. 

5. Hvad parfume gør ved vores psyke ...

… når vi dufter til dem første gang? De sætter gang i minder, vi bærer rundt på gennem hele livet. Parfume er følelser i flydende form, der forvandler sig til vibrationer, når de stiger op gennem vores næse og sender signal til hjernen om noget rart. Her skaber de det perfekte øjeblik af lykke, som vi får lyst til at gentage dag efter dag, når vi tager parfumen på igen og igen.

Forkæl dig selv og få SØNDAG leveret hver uge. Køb et abonnement her

6. at der hvert år sælges ...

… en halv million flakoner dufte til kvinder i Danmark? Det lyder måske af meget, men det er ikke ualmindeligt at have flere parfumer i gang, fordi vi ikke vil dufte af det samme, når vi går på job og går til fest, og når det er sommer og vinter.

7. at der findes et dansk parfumehus ...

… som fremstiller og emballerer sine dufte i Danmark? Zarko Ahlmann Pavlov har hele sit voksne liv drømt om at skabe parfume, som i én flakon samler klimaet, livsstilen og æstetikken i hans elskede Skandinavien, og i 2008 besluttede han sig for at lære, hvordan man gør. Det er blevet til brandet Zarkoperfume, hvor han kombinerer klassisk fransk parfumefremstilling med stringent nordisk molekylevidenskab. Der findes nu flere forskellige dufte, som hver især afspejler følelsen af at være moderne skandinav.

8. at du får parfumen til at holde længere ...

… ved at glemme alt om det fine tableau på toiletbordet og hylden på badeværelset, hvor der er meget fugt, lys og skiftende temperaturer? Dufte har det bedst uden sollys og varme og skal derfor helst stå mørkt og koldt. Så kan de fleste af dem holde sig minimum 36 måneder, og selv om køle-skabet ikke lyder som et charmerende sted, giver det faktisk de bedste betingelser.

LÆS OGSÅ: 3 ikoniske kvindedufte

9. at den nye tendens ...

… som er stærkt på vej, er layering og fragrance combining? Dvs. at vi tager flere forskellige dufte på for at skabe vores egen unikke duft. Jo Malone London har for eksempel et helt layering-koncept som en del af købsoplevelsen. Maison Margiela introducerer en blur- og en glow-variant, som man tager på sammen med sin almindelige duft, og så skifter den karakter og bliver helt vores egen.

10. at herredufte også er for kvinder? 

… så du er ikke alene, hvis du også kan lide en af dem, som egentlig er beregnet til din mand. Det siges, at en tredjedel af alle herredufte købes og bruges af kvinder, og det er ikke kun dufte markedsført som unisex. Mange kvinder er især glade for citrusduften Dior Homme Cologne.

Kilder: Jean-Michel Duriez, Magasin, Brancheforeningen SPT

Læs mere om: