Nikolines brevkasse: Illustration af kvinde der taler i telefon
Nikolines brevkasse

Nikolines brevkasse: Mor kræver min kærlighed

En fortvivlet læser har skrevet en til Nikolines brevkasse. For hvad gør man, når ens alkoholiserede mor kræver hjælp i tide og utide? Læs Nikolines svar her!

Nikolines brevkasse

Kære Nikoline

Min mor var meget ung, da hun fik mig, min far forsvandt hurtigt, og derfor voksede jeg op hos mine bedsteforældre. Pengene var små, men de gav mig en dejlig barndom fuld af kærlighed.

Desværre fik min mor et turbulent liv. Hun mødte flere mænd, der var glade for flasken og begyndte selv at drikke. En enkelt gang boede jeg hos hende. Jeg var 4 år, men jeg kan stadig huske utrygheden i lejligheden, hvor der både blev drukket og råbt højt. Til mit held gik det forhold hurtigt i stykker, og jeg flyttede hjem til mine bedsteforældre igen.

Nu har jeg min egen familie. Min mor lever stadig, og hun har droppet de håbløse mænd, men drikker fortsat i perioder.

Jeg har aldrig følt mig knyttet til hende og betragter hende ikke som min mor.

Problemet er, at hun nu er ensom og kræver min hjælp i tide og utide. Hun kan finde på at ringe grædende midt om natten. Min mand er træt af hende, og det er jeg sådan set også. Alligevel kan jeg ikke få mig selv til at bryde kontakten. At hun svigtede mig, giver mig vel ikke ret til at svigte hende? Hvad skal jeg gøre?

Kærlig hilsen, ”Den trætte datter”

Læs også Nikolines brevkasse: Jeg fortryder mit nye liv

Kære ”Den trætte datter”

Det er utroligt bøvlet og opslidende at være sammen med en aktiv alkoholiker, så jeg synes, du skal undersøge mulighederne for alkoholbehandling i din mors tilfælde. Det er aldrig for sent.

Har hun penge til at betale for et Minnesota-ophold? Og hvis ikke: Hvordan er mulighederne i hendes kommune?

Dagtilbud og foreninger kan hjælpe. Og der er altid AA-møder, som enhver kan gå til. Mange mennesker bliver ædru ved at gå til et møde om dagen over nogle måneder og langsomt trappe ned til et par møder om ugen.

Hvis man vil være ædru alkoholiker, må man gøre, hvad der er er nødvendigt for at holde sig ædru – og for de fleste betyder det at arbejde på sin ædruelighed og at gå til møder resten af livet.

Når du har undersøgt sagerne, kan du lægge mulighederne frem for din mor. Hun kan tænke over det, men at hun stopper, er din betingelse for at opretholde kontakten. Det er ikke sikkert, hun er klar, men så har du givet hende et ultimatum – og et håb. Og en fantastisk motivationsfaktor. 

Fortsætter din mor med at drikke, har hun alligevel ikke det fulde udbytte af en følelsesmæssig relation – og hun ødelægger sin krop. Forfærdelig sørgeligt – men giv hende et valg. Vil hun arbejde med det, får hun støtte, selskab og følelsesmæssig berigelse af andre ædru alkoholikere. Og hun vil være i en tilstand, hvor I kan snakke om fortiden – og hvordan jeres forhold skal være.

Varme hilsener, Nikoline

 

 

 

Læs mere om: