Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min bror er ludoman"

"Min bror er ludoman, og det har i flere år påvirket hele familien. I begyndelsen dækkede hans kone over ham, og vi forstod først, hvad der foregik, da de var ved at gå fra hus og hjem. Vores forældre lånte dem penge, og min bror kom i behandling. Nu beder han min mand og mig om hjælp." Læs brevet til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline

Jeg fulgte med interesse med i debatten om alkoholmisbrug i din brevkasse. I min familie er problemet lidt anderledes. Min bror er ludoman, og det har i flere år påvirket hele familien. I begyndelsen dækkede hans kone over ham, og vi forstod først, hvad der foregik, da de var ved at gå fra hus og hjem. Vores forældre lånte dem penge, og min bror kom i behandling.

Nu er den gal igen. Mine forældre har ikke længere råd til at hjælpe, og min svigerinde er ved at give op. Hun har stillet ham et ultimatum og vil skilles, hvis han ikke stopper med at spille.

Jeg tror, at min bror denne gang forstår alvoren. Han har i hvert fald bedt min mand og mig om hjælp. Det nægter min mand, men jeg er splittet. Jeg vil nødig være skyld i, at min bror bliver skilt, men jeg forstår godt min mands skepsis. Dog har vi ingen økonomiske problemer, og vi kan godt hjælpe ham med at beholde huset. Min mor forsøger at overtale mig, især for mine to niecers skyld. Det har efterhånden splittet hele familien, og jeg er i vildrede. Har du et godt råd til mig? Bør jeg hjælpe min bror, eller skal jeg lytte til min mands advarsler?

Med venlig hilsen Søsteren

 

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Min familie vil ikke acceptere min nye kone"

 

Kære Søsteren

Jeg synes bestemt heller ikke, I skal låne din bror penge. Hvis han går i behandling for ludomani og forbliver clean, er det, fordi han tager imod behandlingen og forstår den. Og der vil han også få gode råd til at deale med sine kreditorer, til at lægge livet om rent økonomisk og på alle måder lære at være i verden på en anden måde. Måden, han tackler sit misbrug på, vil være bestemmende for, hvordan han bliver som mand og far. Han må selv antage ansvaret for at guide sig selv og sin familie igennem en periode med små kår.

Det er en del af hans helbredelse at sidde med en rådgiver og sanere sin økonomi. Det er også en del af hans helbredelse at gå til pinefulde møder med banken og skattevæsenet. Der er ingen anden vej end den hårde. Jo blødere, I gør turen for ham, jo mindre forstår han konsekvenserne af sit misbrug.

Hvis din bror bliver helbredt, skal han hver uge sammen med andre ikke-aktive ludomaner både give og modtage støtte for ikke at falde tilbage. Han skal lære at glæde sig over et liv uden afhængighed, sætte fuglefløjt og meditation i stedet for roulette, at sætte samvær med familien i stedet for poker.

Det er en lang og drøj omvæltning. At flytte i lejlighed bliver det mindste af det. Og for døtrene vil gaven ved at få en far, der melder sig ind i tilværelsen, langt opveje det at flytte.

Mange hilsener Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Min svigersøn ryger hash"

 

Skriv til Nikoline Werdelin

Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs mere om: